Apple onderuit in New York

De Amerikaanse beurzen stonden woensdag eensgezind in het rood. Beleggers verwerkten een grote stroom aan cijferpresentaties. Technologiereuzen Apple en Microsoft stonden flink onder druk na tegenvallende prestaties. De zwaargewichten drukten daarmee stevig op het sentiment.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,5 procent in de min op 17.834 punten. Ook de S&P deed een stap terug. De brede graadmeter verloor 0,3 procent tot 2113 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde een min van 0,7 procent op 5171 punten.

Apple zag het eerdere verlies van ruim 6 procent iets afnemen en noteerde tussentijds ruim 4,4 procent lager in de Nasdaq, ondanks dat het concern bijna twee keer zoveel winst boekte in het afgelopen kwartaal als een jaar eerder. Onder meer de verkopen van de iPhone bleken lager te liggen dan analisten hadden verwacht. Met het koersverlies van de gigant verdampte overigens zo'n 60 miljard dollar aan beurswaarde.

Branchegenoot Microsoft zette het grootste kwartaalverlies uit zijn geschiedenis in de boeken: zo'n 3,2 miljard dollar (circa 2,9 miljard euro). Het bedrijf moest flink bloeden voor de afschrijving die het deed op de Nokia-divisie en daalde op de beurs 3,5 procent.

Ook Yahoo (min 0,5 procent) ging omlaag. Het internetbedrijf kwam met een omzetverwachting die kenners tegenviel. Luchtvaartconcern Boeing verlaagde zijn winstverwachting vanwege kostenoverschrijdingen bij de bouw van een nieuw tanktoestel, maar steeg desondanks 0,3 procent.

Het was niet alleen maar negatief nieuws dat bedrijven naar buiten brengen. Voedselfabrikant Campbell Soup (plus 2,1 procent) schroefde zijn winstverwachting juist iets op. En witgoedfabrikant Whirlpool (plus 6,4 procent) liet weten in het tweede kwartaal voor een record aan wasmachines, vaatwassers en koelkasten te hebben verkocht.

De euro noteerde op 1,0908 dollar tegen 1,0894 dollar bij het einde van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,8 procent tot 49,93 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 56,52 dollar per vat.

Apple onderuit in New York
Apple onderuit in New York (Foto: ANP)