Twintig Nederlanders starten in Tour

Liefst twintig Nederlandse wielrenners staan zaterdag in Utrecht aan de start van de Ronde van Frankrijk. Pieter Weening werd dinsdag als laatste Nederlander op de startlijst gezet door Orica-GreenEdge. Alleen Frankrijk levert meer deelnemers aan de Tour, 41 stuks. Italië is met zestien man vertegenwoordigd, Spanje doet met vijftien coureurs mee. In totaal zijn 32 landen van de partij in de belangrijkste wielerkoers ter wereld.

De Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo is vanzelfsprekend hofleverancier met zeven renners uit eigen land: Robert Gesink, Wilco Kelderman, Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk, Tom Leezer, Jos van Emden en Bram Tankink. Namens Giant-Alpecin, dat sinds dit jaar op een Duitse licentie rijdt, staan Tom Dumoulin, Ramon Sinkeldam, Roy Curvers, Koen de Kort en Albert Timmer aan het vertrek.

Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle zitten in de Tourploeg van Cannondale-Garmin, Lars Boom en Lieuwe Westra staan titelverdediger Vincenzo Nibali bij in de Astana-ploeg. Wout Poels rijdt voor Team Sky, Bauke Mollema is de kopman van Trek en Stef Clement rijdt voor IAM Cycling. Weening gaat als nummer twintig naar de Tour.