Van Ojik weg, de snotneus nieuwe leider GroenLinks

Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door zijn fractiegenoot Jesse Klaver.

Van Ojik heeft dat dinsdag in een brief aan de partijleden meegedeeld. Hij vindt dat er een nieuwe fase is aangebroken voor GroenLinks en daar horen volgens hem nieuwe mensen bij. De fractie heeft Jesse Klaver gekozen als nieuwe fractievoorzitter. Van Ojik werd van meet af aan al gezien als een soort tussenpersoon om de partij na het desastreuze debakel dat Jolande Sap heet in rustiger vaarwater te krijgen. 

Nu wordt dus met de overdracht naar Jesse Klaver ruim baan gegeven aan de jongere generatie. De 29-jarige Klaver was financieel woordvoerder in de Tweede Kamer en neemt nu dus het stokje over. Afgelopen maand kwam Klaver nog veel in de publiciteit door zijn harde aanpak van de bankenbobo's en 'het brandpuntincident', waar hij door de presentator voor snotneus uitgemaakt werd.

De partijleden mogen later in een referendum aanwijzen wie de nieuwe partijleider en lijsttrekker wordt van GroenLinks. Dat Klaver dit ook wordt, lijkt voor de hand te liggen.

GroenLinks krabbelt weer op (Foto: ANP)
 (Foto: ANP)