FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 mei 2015

Wapenstilstand Jemen adempauze voor bevolking

De wapenstilstand die om 23.00 uur lokale tijd in Jemen van kracht wordt geeft de bevolking van het land een broodnodige adempauze. Tegelijkertijd is het staakt-het-vuren een test om te zien of de strijdende partijen bereid zijn over vrede te praten.

Dinsdagochtend werden er nog zware luchtaanvallen uitgevoerd op bolwerken van de rebellen. De aanvallen van de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië hebben tot doel de opmars van de sjiitische Houthi-rebellen tot staan te brengen. Er werden bombardementen uitgevoerd tot kort voor het moment dat de Verenigde Naties Ismail Ould Cheikh Ahmed arriveerde in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

De VN-gezant zei met alle partijen te willen praten en ervoor te willen zorgen dat het bestand houdt. "We gaan we humanitaire wapenstilstand bespreken en de terugkeer van alle partijen in Jemen aan de onderhandelingstafel", aldus Cheikh Ahmed.

In totaal heeft de strijd in Jemen al aan 1400 burgers het leven gekost en ruim 25 miljoen mensen hebben een tekort aan voedsel, water, medicijnen en elektriciteit. De humanitaire wapenstilstand is vooral bedoeld om het lijden van de bevolking te verlichten. Er zijn schepen met hulpgoederen onderweg naar het land en de vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, is van plan om ruim 300 ton aan hulpgoederen, zoals slaapmatten, dekens en keukenspullen, naar het land te vliegen.

Grote brand in Enschede

Het bedrijfsgebouw van groothandel Van der Wurp in Enschede staat dinsdagavond in lichterlaaie. De brandweer is met veel materieel en mankracht uitgerukt naar het pand aan de Marssteden. De vlammen slaan naar buiten en enorme rookwolken stijgen op.

Volgens de brandweer moet het pand als verloren worden beschouwd. Van der Wurp is een groothandel in speelgoed en kantoorartikelen.

Mensen in de buurt is geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden en niet naar de plaats van de brand te komen.

Italiaanse besmet met ebola

Een Italiaanse verpleegkundige is besmet met het ebolavirus. De vrouw ligt in een ziekenhuis op het eiland Sardinië en werkte in Sierra Leone voor een hulporganisatie. Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid bracht het nieuws dinsdag naar buiten.

Afgelopen zondag vertoonde de vrouw voor het eerst symptomen die wezen in de richting van de potentieel dodelijk ziekte. Laboratoriumproeven hebben uitgewezen dat de medewerkster van hulporganisatie Emergency het virus ook inderdaad bij zich draagt.

Het gaat om het tweede ebolageval in Italië. In november werd bij een andere medewerker van Emergency ook de ziekte vastgesteld. Hij herstelde volledig. De verpleegkundige wordt in hetzelfde ziekenhuis behandeld.

Italiaanse besmet met ebola
Italiaanse besmet met ebola (Foto: ANP)

Amerikaanse helikopter verdwenen in Nepal

Een helikopter van het Amerikaanse korps mariniers is dinsdag in de bergen van Nepal verdwenen. Aan boord van het toestel waren zes Amerikaanse en twee Nepalese militairen, maakte het Pentagon bekend. Het toestel bracht rijst naar door de aardbeving getroffen afgelegen gebieden.

Een grote zoektocht is op touw gezet maar die werd na enige tijd onderbroken door invallende duisternis. De bemanning van het vermiste toestel zou via de radio gesproken hebben over problemen met de brandstof. Of het toestel verongelukt is, is onduidelijk. Het gebied is onherbergzaam en de bergen kunnen eventueel radioverkeer blokkeren.

CL: Uitslag Bayern München - FC Barcelona

FC Barcelona heeft dinsdag gedaan wat het moest doen. In Zuid-Duitsland werd weliswaar met 3-2 verloren van Bayern München, maar de finaleplaats kwam geen moment in gevaar.

Het wonder van München, dat was waar de Bayern-fans op hoopten voorafgaand aan het duel met de koploper en aanstaand landskampioen van Spanje. Dat het ondanks de 3-0 nederlaag in Spanje geen valse hoop was, bleek al na zeven minuten. Geheel vrijstaand kon Mehdi Benatia de eerste Duitse corner tot goal promoveren, waar de fluoriserende gele kleuren van Barcelona in geen velden of wegen waren te bekennen.

Het wonder bleek acht minuten later niet meer dan een sprookje te zijn geweest. De grote drie van Barcelona maakten vakkundig een einde aan de finaledromen van Bayern. Met een splijtende pass zette Lionel Messi kompaan Luis Suárez alleen voor Manuel Neuer, die simpel uit zijn doel gelokt werd. Links stond Neymar inmiddels al klaar om de bal in het lege doel te schuiven: 1-1.

Daarmee was het laatste beetje spanning direct vervlogen. Via Robert Lewandowski en Thomas Müller werd Bayern nog twee keer gevaarlijk, maar Marc-André Ter Stegen kon daar niet wakker van liggen. Waar het publiek in de Allianz Arena er niet minder luidruchtig op werd, controleerde Barcelona de wedstrijd volledig en kwam het zelfs op 1-2. De kleine Messi wist een diepe bal met het hoofd voor de voeten van Suárez te leggen, die direct twee man naar zich toe trok. Wéér stond Neymar op links al te wachten. Met alle tijd van de wereld nam het Braziliaanse wonderkind de bal aan en klopte Neuer in de korte hoek.

Bastian Schweinsteiger en Lewandowski dachten in het restant van de eerste helft nog wel te scoren, maar Ter Stegen trad tweemaal reddend op, waarbij de keeper bij de inzet van Lewandowski de bal pas op de doellijn uit zijn doel wist te ranselen.

Met een 1-2 stand kon Luis Enrique spelers gaan sparen voor de mogelijke kampioenswedstrijd van zondag tegen Atlético Madrid. Pedro verscheen als vervanger van Suárez aan het begin van het tweede bedrijf binnen de lijnen. Het thuispubliek zorgde ook in die tweede helft voor een schitterende sfeer door non-stop de eigen ploeg toe te zingen. Het leek de elf binnen de lijnen geen windeieren te leggen. Geconcentreerd werd de aanval gezocht.

Al na een kwartier werd de trouwe aanhang beloond. Schweinsteiger vond Lewandowski, die zich knap vrijspeelde in de vijandelijke zestien en met een geplaatst schot Ter Stegen nu wél klopte: 2-2. Omdat Barcelona het wel welletjes vond, kregen de Zuid-Duitsers meer en meer ruimte. Het resulteerde zelfs in een nieuwe voorsprong voor Der Rekordmeister.

Een kwartier voor tijd zorgde wederom Schweini voor dreiging. Op randje strafschopgebied wist de middenvelder de bal panklaar te leggen voor Müller, die bijna uit stand de 3-2 op het scorebord zette en daarmee de Allianz Arena opnieuw liet juichen.

Het was niet meer dan een doekje voor het bloeden, maar onterecht was het zeker niet. Het publiek kreeg zo toch nog waar voor zijn geld en Bayern redde de spreekwoordelijke eer, waardoor het met opgeheven hoofd het miljoenenbal kon verlaten.

Neymar scoorde tweemaal voor Barça. (PRO SHOTS/Witters)
Neymar scoorde tweemaal voor Barça. (PRO SHOTS/Witters)

Maleisië stuurt bootvluchtelingen weg

Maleisië gaat schepen met Rohingya en Bengalese migranten terugsturen tenzij de schepen op het punt staan te zinken. Dat hebben de Maleisische autoriteiten dinsdag gezegd. De afgelopen dagen zijn rond het eiland Langkawi meer duizend vluchtelingen aangekomen in veelal houten schepen.

De marine patrouilleert met acht schepen in het gebied. "We laten geen enkel buitenlands schip meer toe", aldus admiraal Tan Kok Kwee. Als de boten zinken, dan worden de opvarenden wel gered, maar als de boten zeewaardig worden bevonden, worden de mensen aan boord 'voorzien van proviand en weer weggestuurd'.

De verwachting is dat het aantal vluchtelingen dat probeert in Maleisië aan land te gaan alleen nog maar toeneemt, aldus mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De Hoge VN-commissaris voor de Vluchtelingen, de Verenigde Staten, Australië en enkele andere landen hebben een reeks gesprekken gevoerd om mogelijke stappen te bespreken. Tot dusver zijn er nog geen concrete stappen gezet.

Eerste testdag Barcelona (12/05/2015)

Nico Rosberg heeft tijdens de eerste testdag op het circuit van Barcelona de snelste tijd gereden. De Duitser reed op het  Spaanse circuit een tijd van 1.24,374. Hiermee was hij ruim drie tienden sneller dan de poletijd die afgelopen weekend tijdens de Grand Prix van Spanje werd neergezet (1.24,681).

Rosberg zette de snelste tijd neer op de zachte band, terwijl hij het tijdens het raceweekend nog moest doen met de medium en harde compounds. De Mercedes-coureur was ruim twee seconden sneller dan Marcus Ericsson, de nummer twee van de dag. De Sauber-coureur klokte 1.26,624 als beste tijd.

Raffaele Marciello mocht plaatsnemen in de Ferrari en eindigde nipt achter Ericsson met slechts een paar honderdsten verschil. Tijdens de tweede testdag zal Marciello ook in actie komen; dit keer in de Sauber. Esteban Guttierez zal dan de plaats innemen van de Italiaan.

Red Bull Racing stuurde vandaag Daniil Kvyat de baan op. Ondanks een moeizame eerste sessie, wist de Rus in de middagsessie nog een inhaalslag te maken. Kvyat bleef met 1.26,904 Pastor Maldonado (Lotus) en Nick Yelloly (Force India) ruim voor.

Pierre Gasly kende een productieve testdag in de Toro Rosso. Bij het vallen van de vlag hield zijn wagen er echter mee op en moest weggetakeld worden. Felipe Massa (Williams) en Oliver Turvey (McLaren) eindigden op respectievelijk de achtste en negende plaats.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Nico Rosberg Mercedes 1.24.374 146
2 Marcus Ericsson Sauber 1.26.624 98
3 Raffaele Marciello Ferrari 1.26.648 125
4 Daniil Kvyat Red Bull 1.26.904 101
5 Pastor Maldonado Lotus 1.27.338 109
6 Nick Yelloly Force India 1.27.396 109
7 Pierre Gasly Toro Rosso 1.27.639 131
8 Felipe Massa Williams 1.27.911 54
9 Oliver Turvey McLaren 1.28.542 68

'Blauwe omsingeling' Binnenhof door politie

Actievoerende politiemensen willen de politiek op donderdag 21 mei met een langdurig lawaaiprotest en een zogenoemde 'blauwe omsingeling' nogmaals van hun looneisen overtuigen. Het is volgens de politiebonden een ultieme poging.

Honderden politiemedewerkers omringen volgende week het Binnenhof in Den Haag en zullen daar elk uur een minuut lang met sirenes, toeters en trommels de debatten in de Tweede Kamer opluisteren, aldus de gezamenlijke politiebonden. Bij het ministerie van Financiën worden tevens lege geldkisten afgeleverd.

"VVD-minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur blijft ook na negen weken actievoeren door de politiebonden weigeren een fatsoenlijk werkgeversaanbod te doen voor een nieuwe cao", luidt de verklaring van de bonden voor het protest. "Het kabinet, met name PvdA-minister van Financiën Dijsselbloem, blijft weigeren daarvoor extra geld beschikbaar te stellen."

Tijdens het lawaaiprotest wordt volgens de actievoerders gezorgd voor gehoorbescherming.

Aangifte om paleisbekladding 'fuck de koning'

Er is aangifte gedaan van bekladding vorige week van het Paleis op de Dam in Amsterdam met de woorden 'fuck de koning'. Dat heeft de politie dinsdag bevestigd.

De aangifte van 'opzettelijke belediging van de koning en vernieling van het Paleis op de Dam' is dinsdag gedaan door advocaat Marc Schroeder. Hij heeft de aangifte onder meer gedaan om 'het publieke debat in leven te houden' over het onderwerp. Hij wil dat wordt uitgezocht of de bekladding met 'fuck de koning' een belediging inhoudt.

Hij vindt het opvallend dat het Rijksvastgoedbedrijf geen aangifte heeft gedaan omdat er volgens een woordvoerder geen schade was aan het pand en de verf makkelijk was weg te halen. Schroeder vraagt zich af of er dan geen verwijderingskosten waren.

OM eist tbs tegen vader die zoon doodstak

De 46-jarige Agus S. die in november vorig jaar zijn zoontje van tien in hun woning in Amsterdam zou hebben doodgestoken, was op dat moment volledig ontoerekeningsvatbaar. Dat stelt een psycholoog die de verdachte onlangs onderzocht.

Het Openbaar Ministerie gaat in dat oordeel mee en is van mening dat S. daarom moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging. De officier van justitie vindt dat de man zo gevaarlijk is, dat hij nooit meer zelfstandig mag terugkeren in de maatschappij en eiste daarom dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam tbs met dwangverpleging.

Saudi-Arabië blijft olieproductie opvoeren

Saudi-Arabië blijft zijn olieproductie opvoeren ondanks de lage olieprijzen. Dat liet de grootste olieproducent van het Midden-Oosten weten aan oliekartel OPEC.

De dagelijkse productie van Saudi-Arabië steeg in april met 13.700 vaten (van 159 liter) tot een gemiddelde van ruim 10,3 miljoen vaten. Dat is het hoogste niveau in minstens dertig jaar. Door de productie verder te vergroten, wil het land zijn marktaandeel op de wereldwijde oliemarkt beschermen en de Amerikaanse schalieproductie een halt toeroepen. Olieproducenten hebben daar hogere prijzen nodig om rendabel te blijven dan hun concurrenten in het Midden-Oosten.

De twaalf leden van de OPEC komen begin juni in Wenen samen om over de productie te vergaderen. Bij de laatste bijeenkomst in november besloot het oliekartel de productie onveranderd te laten, onder druk van Saudi-Arabië. Dat besluit droeg mede bij aan de sterk gedaalde olieprijzen.

Bijna 200 zeehonden dood door griepvirus

De hogere zeehondensterfte in de Nederlandse Waddenzee is voorbij. In de afgelopen wintermaanden zijn ongeveer 190 dode zeehonden langs de kust gestrand. Veel van deze dieren zijn bezweken aan een griepvirus.

Nu er al sinds half februari geen nieuwe besmettingen zijn aangetroffen en er ook geen sprake meer is van verhoogde sterfte, mogen de kustgemeenten de extra voorzorgsmaatregelen afbouwen. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Het vogelgriepvirus (type H10N7), dat zeer besmettelijk is voor zeehonden, was via Duitsland en Denemarken ook terecht gekomen op het Nederlandse wad. In die twee landen zijn veel meer dode zeehonden gevonden. Tussen oktober en december vorig jaar waren het er al ruim 3000. Volgens deskundigen hebben mogelijk de weersomstandigheden en de intredende winter ertoe geleid dat er in Nederland minder dode zeehonden zijn aangespoeld, aldus de staatssecretaris.

Zeehond (Foto: Novum)
Zeehond (Foto: Novum)

LottoNL-Jumbo blijft geloven in Kruijswijk

De ploegleiding van LottoNL-Jumbo gelooft nog altijd dat Steven Kruijswijk in de top tien kan eindigden van de Ronde van Italië. De kopman verloor in de hectische vierde etappe meer dan acht minuten.

"Steven baalt als een stekker, maar we moeten verder'', zei ploegleider Jan Boven. "We blijven knokken voor het klassement en gaan kijken hoe ver we komen. We weten dat Steven tijdens de laatste week altijd tot de betere renners behoort. Het wordt een uitdaging om top tien te rijden.''

Kruijswijk moest lossen toen Astana op de voorlaatste klim vol gas naar boven reed. "Daarna was het 55 kilometer vechten tot de finish'', zei Boven. 'Martijn Keizer heeft in de finale gewacht op Steven en tot de laatste klim alles gegeven, maar het gat was toen al te groot."

EU wil steun VN voor vernietigen boten smokkelaars

De Europese Unie wil boten van mensensmokkelaars kunnen vernietigen. Daartoe wil de EU binnen enkele dagen een resolutie ter stemming voorleggen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat heeft een bron bij de Unie dinsdag gezegd.

De Europese ministers van buitenlandse zaken zijn volgens de bron van plan de resolutie op 18 mei te presenteren 'zodat we dwangmaatregelen kunnen nemen tegen de smokkelaars', aldus de bron. De mensensmokkelaars hebben de afgelopen weken meer dan tienduizend vluchtelingen per boot naar Europa gestuurd. Meer dan 1700 vluchtelingen overleefden de reis niet en verdronken in de Middellandse Zee.

De controversiële maatregelen om mensensmokkelaars op te sporen en hun boten te vernietigen zijn onderdeel van een breder plan van de EU om het vluchtelingenprobleem aan te pakken.

Eerste 24 nummers Guitar Hero Live bekendgemaakt

Guitar Hero Live is alweer een maand geleden aangekondigd en dus is het tijd voor meer informatie. Om de fans alvast een voorproefje te geven van wat ze kunnen verwachten, heeft ontwikkelaar FreeStyleGames de eerste 24 nummers van de game bekendgemaakt.

Meteen duidelijk is het feit dat er meer soorten muziek in de game komen, van Skrillex tot Judas Priest. De volledige lijst met tot nu toe bekende nummers zie je hieronder. Guitar Hero Live moet aan het einde van dit jaar uitkomen voor iOS, PlayStation 3, PlayStation 4, Nintendo Wii U, Xbox 360 en Xbox One.

  • Judas Priest – “Breaking the Law”
  • Pantera – “Cowboys From Hell”
  • Alter Bridge – “Cry of Achilles”
  • Rage Against the Machine – “Guerrilla Radio”
  • Red Hot Chili Peppers – “Higher Ground”
  • Sleigh Bells – “Bitter Rivals”
  • System of a Down – “Chop Suey!”
  • Black Veil Brides – “In The End”
  • The Pretty Reckless – “Going to Hell”
  • Broken Bells – “Leave it Alone”
  • Alt-J – “Left Hand Free”
  • The Rolling Stones – “Paint it Black”
  • My Chemical Romance – “Na Na Na”
  • Fall Out Boy – “My Songs Know What You Did in the Dark (Light Em Up)”
  • Green Day – “Nuclear Family”
  • Pierce the Veil – “King for a Day (feat. Kellin Quinn)”
  • Blitz Kids – “Sometimes”
  • The Black Keys – “Gold on the Ceiling”
  • The Killers – “When You Were Young”
  • Gary Clark Jr. – “Don’t Owe You a Thang”
  • The War on Drugs – “Under The Pressure”
  • The Lumineers – “Ho Hey”
  • Ed Sheeran – “Sing”
  • Skrillex – “Bangarang”

Hiddink: "Robben veertig procent van Oranje"

Bondscoach Guus Hiddink is niet blij met het langdurig uitvallen van Arjen Robben. Hij dicht de aanvaller een groot aandeel in het Nederlands elftal toe. Robben staat de komende maanden buitenspel door een blessure. Hij mist onder meer interlands met Oranje en belangrijke wedstrijden met Bayern München.

"Een aderlating voor het Nederlands elftal, maar ook heel vervelend voor hem en voor Bayern. 'Daar kan ik lang en breed over gaan klagen, maar dat gaan we niet doen. We moeten verder", zegt Hiddink in gesprek met De Telegraaf. Robben is niet inzetbaar in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. De aanvaller ontbrak in interlands met Tsjechië en Turkije. In die wedstrijden verspeelde het Nederlands elftal belangrijke punten.

Hiddink: "Het gemis van Robben is al gebleken in de interlands zonder hem. Het scheelt zo'n dertig tot veertig procent van de kwaliteit en van de productie. Dat heeft hij bewezen in de afgelopen twee jaar. Zelfs bij Bayern gaat het moeilijker als hij er niet is. Maar ik maak me geen zorgen, want hij is zo gedreven en hij is conditioneel sterk. Qua lijf en geest kan hij nog lang mee."

Bij afwezigheid van Robben kan Oranje leunen op Memphis Depay, die een transfer maakt van PSV naar Manchester United. Hiddink vindt het een prima overstap van de Eredivisie-topscorer. "Hij komt op een hoger podium en daar gelden nieuwe wetten. Dat is goed voor Oranje en goed voor hem om mee te maken."

Cast compleet voor opnames Dick Maas' Prooi

Naast Sophie van Winden (Kenau, Overspel) en Julian Looman zijn nu ook Rienus Krul en Victor Löw (Michiel de Ruyter) toegevoegd aan de cast van Prooi. Ook cabaretiers Pieter Derks en Owen Schumacher zullen te zien zijn in de nieuwe film van regisseur/scenarist Dick Maas (Moordwijven, Sint). Bijrollen zijn voor onder anderen Rutger de Bekker, Jessica Zeylmaker en Mamoun Elyounoussi. Ze krijgen allemaal op geheel eigen wijze te maken met een losgeslagen, bloeddorstige leeuw die zijn tanden in Amsterdam zet. De opnames zijn inmiddels begonnen, naar verwachting verschijnt de film in april 2016 in de bioscoop.

Prooi wordt wederom een mengeling van actie, spanning en humor; ingrediënten die zo kenmerkend zijn voor Dick Maas, zegt producent Dave Schram  van Shooting Star Film Company. “Het wordt de spectaculairste Nederlandse thriller ooit!”.

Het verhaal:
Na de vondst van een gruwelijk vermoord boerengezin net buiten Amsterdam, tast de politie in het duister over de mogelijke dader. Lizzy, een dierenarts van Artis, denkt echter te weten wat de bloederige verminkingen kan hebben aangericht: een forse, agressieve leeuw. Ze stuit vooral op ongeloof en er is een tweede bloedbad nodig voordat de autoriteiten instemmen met het rigoureuze plan van een Engelse leeuwenjager om het monster te pakken te krijgen. De jacht is geopend…

Prooi wordt geproduceerd door Shooting Star Filmcompany in samenwerking met Parachute Pictures. Dutch FilmWorks zal de distributie verzorgen. De film komt tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds, Dutch FilmWorks en SBS Broadcasting.

Weinig vooruitgang in overleg Kerry en Poetin

Hoewel de sfeer prima was, hebben de beraadslagingen tussen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en de Russische president Vladimir Poetin vooralsnog weinig opgeleverd. Poetin, Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov spraken dinsdag onder andere over de situatie in Oekraïne en Syrië en enkele andere kwesties die de betrekkingen tussen de twee landen weinig goed doen.

Kerry sprak meer dan vier uur met Lavrov in een hotel in de Russische badplaats Sochi. Daarna vertrok hij naar het presidentiële verblijf in de stad om met Poetin verder te praten. Na drie uur praten gaf het Russische ministerie van buitenlandse zaken een verklaring uit waarin stond dat Kerry en Lavrov een 'lang en oprecht gesprek' hadden gevoerd 'over een breed scala aan onderwerpen'.

In de verklaring sloeg Moskou een scherpe toon aan, net als in eerdere verklaringen waarin Washington het verwijt kreeg er verantwoordelijk voor te zijn dat de betrekkingen onder druk staan. Het ministerie herhaalde nog eens dat Moskou niet van plan is om een stap terug te doen als het gaat het om kwesties van nationaal belang.

"Sergej Lavrov merkte op dat wij niet schuldig zijn aan de huidige crisis in de betrekkingen met Washington", aldus de verklaring. "Rusland is klaar voor een constructieve samenwerking met Washington, zowel wat betreft bilaterale kwesties als kwesties op het wereldtoneel, waar onze landen een bijzondere verantwoordelijkheid hebben als het gaat om wereldwijde veiligheid en stabiliteit. Maar, samenwerking is alleen mogelijk op een eerlijke en gelijkwaardige basis, zonder pogingen de ander te dwingen of de wil op te leggen." Het ministerie zei tevens dat meer druk of sancties op Rusland uiteindelijk alleen maar tot een impasse leiden, omdat Rusland 'niet gedwongen kan worden om compromissen te sluiten over nationale belangen'.

Kerry reisde naar Sochi om te kijken in hoeverre Poetin bereid is om de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne te dwingen zich te houden aan het staakt-het-vuren. Ook wilde Kerry peilen in hoeverre Poetin het regime van de Syrische president Bashar Assad nog steunt. Over de Syrië-kwestie liet Rusland alleen los dat het 'noodzakelijk is om door te gaan met pogingen een volledige politieke dialoog te bewerkstelligen tussen Damascus en de oppositie'.

Poetins woordvoerder Dmitri Peskov zei dinsdag dat Rusland blij is met het bezoek van Kerry, maar hij onderstreepte dat 'Rusland nooit de eerste stap heeft gezet in het bevriezen van de betrekkingen'. "We staan altijd open voor het tonen van politieke wil voor een bredere dialoog", besloot Peskov. De uitlatingen van Peskov zijn een aanwijzing dat niet op een doorbraak moet worden gehoopt. Desalniettemin wezen beide partijen erop dat het erg belangrijk is om het verleden achter te laten.

Vladimir Poetin (Foto: Novum)
Vladimir Poetin (Foto: Novum)

Haase naar tweede ronde, Sijsling en Huta Galung onderuit

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het Challengertoernooi in Bordeaux. De Nederlander klopte op het Franse gravel de pas 16-jarige Corentin Moutet met 6-2 en 6-2. De Fransman (ATP-814) was met een wildcard toegelaten tot het toernooi.

In de volgende ronde zal Haase het opnemen tegen Thiemo de Bakker. Hij zette eerder vandaag de Fransman Kenny de Schepper opzij.

In het Duitse Heilbronn zijn Igor Sijsling en Jesse Huta Galung al in de eerste ronde gesneuveld. Sijsling moest met 4-6, 7-6 (3), 6-7 (5) de zege laten aan de Japanner Yoshihito Nishioka na in de derde set geserveerd te hebben voor de wedstrijd. Huta Galung was een maatje te klein voor Jan-Lennard Struff: 3-6 en 2-6.

Gevonden poolreiziger is Marc Cornelissen

Het lichaam dat eind vorige week is gevonden in het noordpoolgebied is van Marc Cornelissen. Een Canadese lijkschouwer heeft het stoffelijk overschot onderzocht en geïdentificeerd als de Nederlandse poolonderzoeker, meldt organisatie Cold Facts dinsdag.

De Nederlanders Mark Cornelissen en Philip de Roo verdwenen op 29 april in het Canadese noordpoolgebied tijdens een expeditie. Een bergingsteam ontdekte vrijdag het lichaam van Cornelissen, maar niet dat van De Roo. De zoekactie naar zijn stoffelijk overschot is stopgezet.

Uit sectie is gebleken dat Cornelissen onderkoeld raakte en is verdronken op de plek waar het tweetal een noodsignaal uitzond op 29 april.

'Vervelende' fotografen leiden examenkandidaat af

Het examen Nederlands op het vwo in Maastricht blijkt een bron van opmerkelijke klachten. Nadat maandag al bekend werd dat een examenkandidaat klaagde over het feit dat de sexy string van zijn juf zichtbaar was, bracht het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) dinsdag naar buiten dat een andere Maastrichtse vwo-leerling geklaagd had over 'vervelende fotografen'.

Gedurende de eerste tien minuten van het examen mochten fotografen hun werk doen, meldt 1Limburg. De klagende vwo-scholier beweerde dat hij zich hierdoor niet kon concentreren en dus zijn examen niet goed genoeg heeft kunnen maken.

Het LAKS doet geen mededelingen over welke school het betreft. De organisatie geeft aan contact op te nemen met de schoolleiding. Het is ook niet bekend of de klacht over de fotografen dezelfde school betreft als de school waar een juf in string ervoor zorgde dat ten minste één jongen zijn aandacht ergens anders had dan bij zijn examenformulier. Mochten beide klachten over dezelfde school gaan, is het met smart wachten op foto's van de betreffende docente, om te zien of de klachten gegrond zijn.

Nederlander in Spaanse cel niet meer geslagen

De Nederlander Romano van der Dussen die waarschijnlijk al sinds 2003 onschuldig vast zit in een gevangenis in Spanje, wordt momenteel niet meer mishandeld door medegevangenen. Dat heeft zijn advocaat, Silverio García Sierra, dinsdag tegen het ANP gezegd.

Van der Dussen is in 2003 tot 15,5 jaar cel veroordeeld voor de verkrachting van drie vrouwen in Fuengirola, in de buurt van Málaga. Maar uit DNA-onderzoek in Groot-Brittannië is gebleken dat het DNA van de dader overeenkomt met dat van een Brit die vastzit wegens moord. De veroordeelde Britse moordenaar Mark Dixie heeft gezegd dat hij de dader zou kunnen zijn.

Eerder deze week zei de 42-jarige Van der Dussen tegen de Spaanse krant El País dat hij door medegevangenen is beledigd en mishandeld. "Op dit moment gebeurt dat niet meer", zegt García Sierra, die bij de gevangenisdirectie aandacht had gevraagd voor de mishandeling van D. door medegevangenen.

10 jaar geëist voor fatale beroving 88-jarige

Een 25-jarige Alkmaarder verdwijnt wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft tien jaar in de cel voor een serie inbraken, waarvan een met dodelijke afloop. Tegen een 31-jarige medeverdachte eiste de officier van justitie voor de rechtbank in Alkmaar dinsdag vijf jaar cel.

Hoofdverdachte Jeffrey A. brak in maart vorig jaar in bij een 88-jarige Alkmaarse, die volgens hem tegen de verwachting in thuis was. Toen ze riep dat hij moest weggaan en naar hem toe kwam, sloeg hij haar tegen de grond. Ze liep ernstig hersenletsel op en overleed zeven maanden later.

Hoewel deskundigen het onderling niet eens zijn over de vraag in hoeverre het hersenletsel een rol speelde bij het overlijden van het slachtoffer, heeft A. zich volgens de aanklaagster door de klappen die hij de bejaarde vrouw gaf, schuldig gemaakt aan poging tot doodslag. "Hij heeft de kans aanvaard dat hij haar dodelijk zou verwonden."

Zij noemde de beroving op de 88-jarige 'Tante Antje' laf en verweet A. dat hij koos 'voor puur, snel, geldelijk gewin'. Volgens haar moet de Alkmaarder 'er voortaan mee leven dat haar laatste maanden door zijn zucht naar geld zijn verworden tot een ware hel'. Aan haar zelfstandige leven had hij 'met zijn rake stompen' toen al een einde gemaakt, aldus de officier.

A. en zijn medeverdachte Rik S. werden een jaar geleden aangehouden na een tip. Bij de politie maakte de 25-jarige Alkmaarder vervolgens schoon schip. Naast de beroving van de bejaarde Alkmaarse bekende hij een reeks woninginbraken.

Volgens A. werd hij tot de inbraken gedwongen door zijn drugsleveranciers, die hem zo een schuld lieten inlossen. S. zou daarbij de tussenpersoon zijn geweest, die huizen van veelal oudere mensen uitzocht en mee op voorverkenning ging. 'De opdrachtgever, leermeester, winstopstrijker en intellectueel dader, noemde de aanklaagster hem. S., net als A. in het bezit van een flink strafblad, ontkent.

Woensdag gaat het proces verder. Dan voert de verdediging van de twee verdachten het woord.

Bruce Willis geeft serveerster 800 euro fooi

Bruce Willis heeft een serveerster in Berlijn afgelopen weekend behoorlijk verrast. Na een etentje met zijn vrouw Emma gaf de acteur de bediende namelijk een flinke fooi, volgens Bild 800 euro.

Bruce (60) at zaterdagavond samen met zijn vrouw, model Karolina Kurkova en dertien zakenpartners in het restaurant Grace. Op het menu stond onder meer filet mignon, kreeft en gnocchi. Omdat Bruce zo tevreden was over de service besloot hij een behoorlijke fooi te geven, vertelt een bron aan de Duitse krant.

Volgens Bild deelde de 23-jarige serveerster Rachel de fooi samen met haar collega's. Bruce en Emma waren drie dagen in Berlijn; zondagavond vertrokken ze weer.

Bruce Willis (Foto: Novum)
Bruce Willis (Foto: Novum)

Explosie en brand in Moerdijk

Het is weer eens raak op het industrieterrein van Moerdijk. Bij Remondis Argentia, een recyclingbedrijf, is dinsdagmiddag als gevolg van een explosie een grote brand ontstaan. Een traumahelikopter en enkele brandweerwagens zijn onderweg.

Volgens de brandweer zijn er geen personen meer aanwezig in het pand aan de Middenweg. Eén persoon heeft brandwonden opgelopen. Dat meldt Omroep Brabant. Het vuur brak rond 16:00 uur uit. De ontploffingen die eraan vooraf gingen, zijn volgens de brandweer veroorzaakt door gasflessen. De rook die bij de brand vrijkomt, is in de wijde omgeving te zien en trekt weg in noordoostelijke richting.

De brandweer adviseert mensen in de omgeving om uit de rook te blijven en ramen en deuren te sluiten. Remondis Argentia recyclet waardevolle stoffen uit gevaarlijk afval, afkomstig van drukkerijen, fotolabs, tandartspraktijken, ziekenhuizen en de industrie. De vestiging op het industrieterrein in Moerdijk is gespecialiseerd in de verwerking van stoffen die edelmetalen als goud, platina en zilver bevatten.

Eerdere branden
Het is niet de eerste keer dat Moerdijk in het nieuws komt door branden en explosies. In januari 2011 was er een grote brand bij fabrikant Chemie-Pack en in juni 2014 woedde er in de Shell-raffinaderij een grote brand, die gepaard ging met twee zeer luide explosies. Bij Remondis Argentia is ook al eerder brand geweest. In juni 2013 ontstond een flinke brand na een explosie in een oven.

Update 17:55 uur
Er is een NL Alert-bericht uitgegaan. Bewoners in de omgeving worden geadviseerd om deuren en ramen te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Het industrieterrein is afgesloten. Mensen mogen het terrein wel verlaten, maar niemand mag erop. De snelweg A17 langs Moerdijk is vanwege de rookontwikkeling afgesloten; het verkeer wordt omgeleid. Een grote oefening die de Veiligheidsregio dinsdagavond zou houden in het stadion van NAC Breda is afgelast. 

Update 19:30 uur
De brandweer heeft zojuist aangegeven dat de brand meester is. Nablussen zal nog enkele uren gaan duren. 


Steeds minder Amerikanen geloven

Steeds meer Amerikanen hangen geen geloof aan. Uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek blijkt dat 22,8 procent van alle inwoners van de Verenigde Staten geen religie meer heeft, tegen 16,1 procent in 2007, aldus NBC News.

Het aantal christenen loopt terug, terwijl de niet-christelijke geloven juist in aantal groeien. Zo groeit het percentage hindoestanen en moslims gestaag in de Verenigde Staten. Toch voeren de christenen nog altijd de boventoon. Zij maken zo'n 70 procent uit van de totale Amerikaanse bevolking. Toch is dat 10 procentpunt minder dan acht jaar geleden, aldus de onderzoekers van het Pew Research Center.

In Nederland is ongeveer 44 procent van de bevolking niet gelovig, 46 procent hangt een christelijk geloof aan en 10 procent heeft een andere religieuze overtuiging, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Trailer: De duivel leeft tussen de mensen in Lucifer

NBC mag dan Constantine niet willen verlengen voor een tweede seizoen; DC Comics heeft onder hun Vertigo-merk nog genoeg interessants liggen om op de televisie te slingeren. Zo is er Lucifer, u weet wel, de duvel zelve, en hij begeeft zich onder de mensen. De serie is in het komende seizoen te zien op de Amerikaanse versie van FOX.

In de eerste, drie minuten durende, trailer voor de serie, zien we hoe Lucifer (Tom Ellis) zich prima vermaakt in de Stad van de Engelen, Los Angeles. Maar zijn aanwezigheid gaat niet ongemerkt, net als zijn afwezigheid uit de hel. De trailer toont een luchtige sfeer, humor die we van Tom Kapinos ook wel uit Californication kennen en een interessant sfeertje.

Lucifer is gebaseerd op de Vertigo-comics waarin dit personage verscheen, zoals Neil Gaimans The Sandman en de eigen serie Lucifer-comics, waarin het personage, voluit Lucifer Morningstar geheten, een pianobar in Los Angeles runt. De tv-verfilming gaat vermoedelijk in het begin van 2016 van start.

Duidelijkheid over verbod bloeddonatie homo's

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) biedt in juni definitief uitsluitsel over een mogelijk einde aan het levenslange bloeddonatieverbod voor homo- en biseksuele mannen. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens een overleg tussen onder andere belangenorganisatie COC Nederland, bloedbank Sanquin en het ministerie van Volksgezondheid, aldus het COC.

Het COC wil dat er een einde komt aan het donatieverbod voor homo- en bimannen. De belangenorganisatie bepleit dat seksueel risicogedrag het criterium wordt voor de vraag of iemand bloed mag doneren, niet de vraag of iemand homo- of biseksueel is. In Spanje en Italië is seksueel risicogedrag al het geldende criterium voor bloeddonatie.

Bloedbank Sanquin stelde tijdens het gesprek voor om de termijn voor uitsluiting van bloeddonatie na een homo- of biseksueel contact te beperken van levenslang tot twaalf maanden, aldus het COC.

Assassin's Creed: Syndicate officieel aangekondigd

Vanavond was het dan eindelijk zover: Assassin's Creed: Syndicate is door Ubisoft onthuld. Als speler kruip je in de huid van Jacob Frye, een vastberaden, rebelse leider van een ondergrondse bende. Ook speel je als Evie, Jacobs tweelingzus en een absolute meesteres in stealth. Samen bestrijden ze rivalen, rijken en Tempeliers om zo het volk van armoede en corruptie te bevrijden en de controle over Londen terug te krijgen.

In Assassin’s Creed: Syndicate verken en vecht je in de grootste, meest moderne open-wereld stad ooit gemaakt in een Assassin’s Creed-game. Je maakt gebruik van nieuwe wapens waaronder een boksbeugel, een kukri-mes, een revolver en de Assassin-handschoen. Assassin’s Creed: Syndicate bevat ook navigatie en transportmethodes om de open wereld te verkennen, zoals een touwpistool om grote gebouwen op te stormen, snel van dak naar dak te bewegen of sluipmoorden vanuit de lucht uit te voeren. Verder heb je nog koetsen en treinen waar je op kan free-runnen, vijanden mee kan opsporen of kan gebruiken om te ontsnappen na een overval.

"De mogelijkheid om een ondergrondse bende te leiden en gebruik te maken van moderne tools om een gedetailleerd Londen te verkennen is wat deze game bijzonder maakt", aldus Marc-Alexis Côté, Creative Director bij Ubisoft. "Assassin’s Creed: Syndicate is al meer dan twee jaar in ontwikkeling en we weten zeker dat deze nieuwe, moderne setting en levendige open wereld zowel Assassin’s Creed fans als nieuwkomers blij gaat maken."

De game verschijnt 23 oktober al voor PlayStation 4 en Xbox One. De game komt ook naar Windows, maar die heeft nog geen precieze release gekregen. Deze staat vooralsnog op 'herfst'.

Jahanbakhsh beste speler Jupiler League

Aanvaller Alireza Jahanbakhsh van kampioen N.E.C. is dinsdag door de Coöperatie Eerste Divisie (CED) gehuldigd als beste speler van de Jupiler League. De 21-jarige spits uit Iran, dit seizoen goed voor twaalf treffers en achttien assists, ontving op Het Kasteel van Sparta de bijbehorende Gouden Stier. Ploeggenoot Sjoerd Ars ontving als topscorer van de eerste divisie (28 goals) eveneens een Gouden Stier.

Coach Ruud Brood van N.E.C. was genomineerd voor de prijs van beste trainer, maar die ging naar Jean-Paul de Jong van nummer twee FC Eindhoven. Joey Sleegers, die door Feyenoord aan FC Eindhoven is verhuurd, werd uitgeroepen tot grootste talent. Bondscoach Guus Hiddink reikte de prijs aan hem uit.

De coaches en aanvoerders van de twintig clubs uit de Jupiler League verzorgden de jurering. Voor de prijs van de beste speler mocht ook het Nederlandse voetbalpubliek meestemmen.

Alireza Jahanbakhsh, Jean Paul de Jong, Joey Sleegers met de Gouden Stier. (PRO SHOTS/Jan Kok)
Alireza Jahanbakhsh, Jean Paul de Jong, Joey Sleegers met de Gouden Stier. (PRO SHOTS/Jan Kok)

Veroordeling diefstal monstrans vernietigd

Het hoger beroep van een van de mannen die bij de monstrantsroof in Utrecht op de uitkijk stond, moet over. De Hoge Raad heeft dinsdag zijn veroordeling vernietigd. Volgens de Hoge Raad kan het medeplegen van het stelen van het honderden jaren oud religieus voorwerp niet 'zonder meer worden afgeleid' uit het bewijs dat bij het hof op tafel lag.

De man was één van de drie verdachten die het gerechtshof in Arnhem eind maart vorig jaar in hoger beroep celstraffen van 3,5 en 3 jaar oplegde voor de diefstal. De roof werd gepleegd in het Catharijneconvent.

De diefstal in januari 2013 schokte gelovigen. De vergulde monstrans is een honderden jaren oud religieus voorwerp, ingelegd met diamanten. Een van de anderen sloeg overdag met een moker de vitrine kapot en ging er met het voorwerp vandoor.

Deel van de gestolen monstrans (Foto: Novum)
Deel van de gestolen monstrans (Foto: Novum)

SP wil aandacht voor spelling in eindexamen

De SP vindt het 'te gek voor woorden' dat spelling en taalvaardigheid geen rol meer spelen in het centraal eindexamen Nederlands op havo en vwo. Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP heeft daarover dinsdag opheldering gevraagd aan staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs).

Van Dijk heeft Dekker er in het najaar nog over aan de tand gevoeld in de Tweede Kamer. "De staatssecretaris antwoordde dat spelling wel deel blijft uitmaken van het eindexamen Nederlands", zegt Van Dijk. Maar nu blijkt dat deze onderdelen toch niet meer meetellen voor de beoordeling, concludeert de SP naar aanleiding van kritiek hierop van leraren die lesgeven in levende talen.

Het zou hetzelfde zijn als rekenen geen rol meer speelt in het examen wiskunde, zegt Van Dijk. Hij wil weten waarom alleen nog op de inhoud van het antwoord wordt gelet en niet meer hoe dat is geformuleerd. Hij vraagt zich af of het een kwestie van geld is, omdat nu minder tijd nodig is voor het nakijken van de examens.

SP wil aandacht voor spelling in eindexamen (Foto: Novum)
SP wil aandacht voor spelling in eindexamen (Foto: Novum)

Lange file door flitser op A27

Een mobiele politiecontrole op de A27 bij Lexmond heeft dinsdag een file van maar liefst 25 kilometer veroorzaakt. Dit heeft de VerkeersInformatieDienst (VID) laten weten.

Op Twitter was gemeld dat de politie aan het flitsen was op de snelweg van Utrecht richting Gorinchem. Automobilisten zagen het politiebusje aan de kant van de weg staan en reden daardoor langzamer, waardoor de enorme opstopping ontstond. De politie heeft daarop besloten de controle weg te halen, aldus de VID.

Lange file door flitser op A27 (Foto: Novum)
Lange file door flitser op A27 (Foto: Novum)

Nieuw logo EU: 439.000 euro

De EU heeft een brand-spanking new logo. Kostte maar een kleine half miljoen euro en voor dat geld krijg je een geweldig nieuw design.

Zie hieronder de oude versus de nieuwe.

Oud:

 

EU vlag

Nieuw:

nieuw logo EU

Geef toe, dat is toch precies waaraan je wilde dat de EU jouw belastinggeld zou besteden?

Update:

En het mooie is dat zelfs mét bronvermelding niemand ziet dat het bronbericht stamt uit 2012. Werkelijk NIEMAND kent dit logo dus blijkbaar.  Money well spent.

Griepepidemie eindelijk voorbij

De langste griepepidemie in veertig jaar is voorbij. Dat meldde het onderzoeksinstituut Nivel dinsdag. Voor de tweede achtereenvolgende week zijn er 24 griepgevallen per 100.000 inwoners, en dat is beneden de epidemische grens van 51 gevallen per 100.000.

Het ging om een relatief milde variant van influenza, maar wel om een hardnekkige die 21 weken aanhield. Vooral jonge kinderen van nul tot vier jaar hadden er last van.

Nivel Zorgregistraties houdt sinds 1970 bij hoeveel mensen er bij de huisarts komen met griepachtige klachten.

Cel geëist tegen moslim-raadslid Van Doorn

Tegen het Haagse raadslid Arnoud van Doorn is in hoger beroep zes maanden cel geëist waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor onder meer het lekken van geheime stukken aan een journalist. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag laten weten. Tegen de journalist heeft het OM 1000 euro boete geëist.

De rechtbank in Den Haag gaf Van Doorn vorig jaar een geldboete van 1000 euro en een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur. Het OM had toen ook al zes maanden celstraf geëist, waarvan twee voorwaardelijk. De journalist was vrijgesproken.

Van Doorn was ooit lid van de PVV, maar hij stapte uit de partij, bekeerde zich tot de islam en is inmiddels gemeenteraadslid voor de islamitische Partij van de Eenheid.

De journalist schreef begin 2013 in het AD/Haagsche Courant over de mogelijke aankoop van het World Forum door de gemeente Den Haag. Van Doorn zou de journalist zijn toegangspas hebben verstrekt om geheime raadstukken daarover uit de fractiekamer te halen.

Formolo soleert naar ritzege in Giro

De Italiaan Davide Formolo heeft dinsdag de vierde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De 22-jarige coureur van Cannondale-Garmin kwam in La Spezia alleen over de meet, na op de laatste heuvel van de dag uit een kopgroep te zijn ontsnapt.

De Australiër Simon Clarke is de nieuwe leider. Hij neemt de roze trui over van zijn ploeggenoot Michael Matthews.

Astana greep de beklimming van de Passo del Termine op 60 kilometer van de meet aan om het tempo flink op te voeren. Het overgrote deel van het peloton kon niet volgen, waarna een groep van twintig renners overbleef. Onder andere Alberto Contador, Richie Porte en Fabio Aru lieten zich niet verrassen.

Steven Kruijswijk kon niet mee en liep flinke achterstand op.

FIFA let strikter op racisme voor WK 2018

De wereldvoetbalbond FIFA gaat met waarnemers bij wedstrijden beter letten op incidenten van racisme en discriminatie in WK-kwalificatiewedstrijden voor het toernooi van 2018, dat in Rusland wordt gehouden. De bond werkt hierbij samen met antidiscriminatie-organisatie FARE.

Volgens de FIFA is groeiend racisme in gastland Rusland de reden voor de scherpere controles. Een rapport van het Moskouse onderzoeksbureau Sova Center meldde onlangs dat er tussen 2012 en 2014 ruim tweehonderd incidenten waren met Russische fans.

Benzema fit voor clash tegen Juventus

Real Madrid-trainer Carlo Ancelotti kan woensdag beschikken over aanvaller Karim Benzema, als de ploeg het in de return van de halve finale van de Champions League thuis opneemt tegen Juventus. Real moet na het 2-1-verlies in Turijn van vorige week winnen om voor de vijfde keer de finale te bereiken.

"Benzema is 100 procent fit. Ik beslis later of ik hem laat starten", zei Ancelotti dinsdag. Ook voor een blessure van middenvelder Toni Kroos werd gevreesd, maar de Duitser is eveneens klaar om te spelen.

"We moeten vooral geduldig zijn", keek verdediger Dani Carvajal vooruit. "We moeten zorgen dat de tijd voor Juventus heel langzaam gaat, zodat ze lijden terwijl wij balbezit hebben. Vorige week werden ze namelijk vooral gevaarlijk toen wij door persoonlijke fouten de bal verloren. Als we rustig blijven houden we de wedstrijd in de hand."


Karim Benzema op tijd fit voor return tegen Juventus (PRO SHOTS / Gelu Perez)

Koningspaar naar herdenking Waterloo

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op 18 juni in België voor de herdenking van de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo. Dat is dinsdag van Belgische kant bekendgemaakt. Ook het Belgische koningspaar en de Luxemburgse groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa zijn bij de plechtigheid rond het monument, de Leeuw van Waterloo, aanwezig.

Bij de slag om Waterloo op 17 en 18 juni 1815 werd de Franse keizer Napoleon Bonaparte definitief verslagen. Willem-Alexanders verre voorvader, de latere koning Willem II, speelde een belangrijke rol bij de gevechten waarbij strijdkrachten uit onder meer Nederland, Groot-Brittannië en de toenmalige Duitse vorstendommen het opnamen tegen de uit ballingschap op Elba teruggekeerde Napoleon.

De Britten houden op 18 juni een eigen herdenking in St Paul's in Londen, waar leden van de eigen koninklijke familie bij zijn. De Britse hertog van Wellington speelde een hoofdrol bij het verslaan van Napoleon.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima (Foto: Kevin Lieberwirth)
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima (Foto: Kevin Lieberwirth)

'Sail 2015 wordt grootste ooit'

Met nog honderd dagen te gaan, is het aftellen naar de negende editie van Sail Amsterdam begonnen. De organisatie belooft dat het de grootste Sail ooit wordt, met maar liefst vijftig tall ships vanuit de hele wereld. De Sail-In Parade op de eerste dag heeft een recordlengte van 12 kilometer en het evenementengebied is een stuk groter dan bij voorgaande edities.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan activeerde dinsdag in het Scheepvaartmuseum met een druk op de knop de speciale Sail-aftelklok langs de A4 bij Schiphol en bij knooppunt Amstel aan de A10.

Van de vijftig tall ships komen er dertien voor de eerste keer naar Nederland. Deze schepen vormen de oorsprong, de kern en de ziel van het gigantische nautische evenement, waar honderdduizenden bezoekers op afkomen.

'Sail 2015 wordt grootste ooit' (Foto: Rowin van Diest)
'Sail 2015 wordt grootste ooit' (Foto: Rowin van Diest)

Code Name: S.T.E.A.M. launch-trailer

In maart was Code Name: S.T.E.A.M. al te krijgen in de VS, maar deze week is eindelijk Europa aan de beurt om te kunnen spelen. Code Name: S.T.E.A.M. is een turn-based strategiespel met shooter-elementen dat vergelijkbaar is met de Valkyria Chronicles-serie. Omdat het spel vrijdag verkrijgbaar zal zijn is er een launch-trailer online gezet. Code Name: S.T.E.A.M is exclusief verkrijgbaar op Nintendo 3DS.

Afsluitdijk krijgt flinke opknapbeurt

De Afsluitdijk krijgt de komende jaren een flinke opknapbeurt. Rijkswaterstaat zal de 32 kilometer lange waterkering tussen Noord-Holland en Friesland over de hele lengte versterken om Nederland nog beter te kunnen beschermen tegen overstromingen vanuit zee.

Bij Den Oever (Noord-Holland) en Kornwerderzand (Friesland) komen bovendien nieuwe keersluizen en pompen om meer overtollig water uit het IJsselmeer te kunnen afvoeren, ook bij hoogwater. Daardoor ontstaat het grootste gemaal van Europa. De sluizen kunnen straks tien olympische zwembaden per minuut wegpompen.

Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) dinsdag aangekondigd bij de Stevinsluis in Den Oever. Haar ministerie steekt ruim 800 miljoen euro in de renovatie.

'Mensenrechten actiever beschermen'

De Nederlandse overheid moet mensenrechten serieus nemen en niet achterover leunen en afwachten tot het op de vingers getikt wordt door bijvoorbeeld rechters. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens in de dinsdag gepubliceerde Rapportage Mensenrechten in Nederland.

Een voorbeeld is de recente bed-bad-brood-discussie, over de opvang van vluchtelingen. De internationale mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg wees terug naar de Nederlandse overheid om met een oplossing te komen, maar de visie van de regeringspartijen VVD en PvdA stond lijnrecht tegenover elkaar. "Dit is een politieke discussie geworden, in plaats van een discussie over de rechten van vluchtelingen hier", zegt een woordvoerster van het College. Om voor opvang in aanmerking te komen, moeten uitgeprocedeerde asielzoekers meewerken aan hun vertrek. "Deze voorwaarde staat op gespannen voet met de mensenrechten."

Nederland heeft nu ruim een jaar een Nationaal Actieplan Mensenrechten. In de rapportage wordt geconcludeerd dat er op bepaalde punten vooruitgang is, maar dat er ook nog veel winst te behalen valt. "Op het gebied van beleid, regels en wetten doet Nederland het goed. Maar als er bijvoorbeeld discriminerende uitlatingen zijn, laat de overheid het afweten", aldus de woordvoerster.

Terwijl het juist belangrijk is dat de overheid zich actief uitspreekt tegen racisme. "Bijvoorbeeld bij de selfie die een aantal voetballers van het Nederlands elftal had gemaakt. Daar kwamen allemaal racistische reacties op. Het is belangrijk dat vanuit de politiek dan meteen een krachtig geluid komt, om te laten zien dat dit niet getolereerd wordt." Dat geldt ook voor discriminatie bij bijvoorbeeld sollicitaties en stages. "Het College heeft vorig jaar meerdere zaken behandeld van mensen die op grond van hun afkomst of huidskleur een disco niet in mochten, of geen stageplek kregen omdat ze een hoofddoek dragen."

Volgens de woordvoerster moet de Nederlandse overheid veel meer ambitie tonen op het gebied van mensenrechten. "En niet achterover leunen en maximaal rekken voordat er een beslissing moet worden genomen."

Frans onderzoek naar mishandeling migranten

De Franse politie heeft dinsdag een intern onderzoek ingesteld naar mogelijke mishandeling van migranten door agenten in de stad Calais. De mishandeling lijkt op video vastgelegd.

De politie zei dinsdag dat de afdeling interne zaken een onderzoek heeft ingesteld 'om snel de omstandigheden rondom de politie-interventie boven tafel te halen'. De videobeelden, die online werden gezet door de humanitaire groep Calais Migrant Solidarity lijken te tonen dat agenten vluchtelingen schoppen en duwen die probeerden aan boord van vrachtwagens naar Groot-Brittannië te klimmen. De beelden zouden op 5 mei zijn gemaakt, na een bezoek van de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve.

Honderden migranten proberen jaarlijks via Calais en de Kanaaltunnel naar Groot-Brittannië te reizen.

Helldivers krijgt gratis update

Helldivers is eerder dit jaar uitgekomen op alle systemen van PlayStation. De top-down shooter gemaakt door Arrowhead Game Studios krijgt nu een update met de naam: Turning Up the Heat. Met de update gaat het max level omhoog naar 27, zijn er zes nieuwe trophies en nieuwe omgevingen, doelwitten en vijanden. Wanneer de update uit moet komen is nog niet bekend, maar er zijn wel al beelden beschikbaar. 

Werkgelegenheid uitzendkrachten stijgt verder

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten is in de afgelopen periode opnieuw sterk gegroeid. Dat maakte de brancheorganisatie van uitzendbedrijven ABU dinsdag bekend.

Het aantal door uitzendkrachten gewerkte uren groeide in de periode van 23 maart tot en met 19 april met 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van uitzendbedrijven ging in de periode (week 13 tot en met 16) gemiddeld met 13 procent omhoog.

'Vervalste Nederlandse paspoorten bij IS'

Bij een inval op een basis van Islamitische Staat (IS) in het noorden van Syrië zijn enkele valse Nederlandse paspoorten gevonden. Dat meldt de zender TV AlAan. De Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof, heeft kennis van deze berichtgeving genomen.

Bij de inval zijn honderden gestolen of vervalste paspoorten uit vooral Westerse landen gevonden, waaronder in elk geval twee uit Enschede. AlAan toonde op televisie een Nederlands paspoort dat tot in 2016 geldig is. In het reisdocument is de naam Enschede tweemaal fout geschreven als 'Enshede'.

Volgens Schoof baren berichten over identiteitsfraude door jihadisten al langer zorgen. Zoals in het meest recente Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) is aangegeven, blijken jihadisten bewust gebruik te maken van paspoorten van anderen waardoor identificatie van personen wordt bemoeilijkt.

'Vervalste Nederlandse paspoorten bij IS' (Foto: Novum)
'Vervalste Nederlandse paspoorten bij IS' (Foto: Novum)

Politie vindt 5000 kilo illegaal vuurwerk

De politie heeft dinsdag in twee loodsen in Tilburg een enorme hoeveelheid illegaal vuurwerk ontdekt. Het gaat om een partij van bijna 5000 kilo. Bovendien vond de politie een forse hoeveelheid spullen die te maken hebben met de hennepteelt. Er zijn twee verdachten aangehouden.

De loodsen staan aan de Lambert de Wijsstraat. De politie deed daar dinsdag een inval op verzoek van haar Duitse collega's. Die arresteerden in Duitsland een 48-jarige Tilburger. De Nederlandse politie hield ter plaatse een 57-jarige man uit Tilburg aan.

Er waren meerdere speciale vrachtwagens nodig om de partij vuurwerk af te voeren, liet de politie weten. Het is elders veilig opgeborgen.

Citotoets drie keer foutloos gemaakt

Drie meisjes hebben dit jaar hun Citotoets foutloos gemaakt. Ruim 7800 leerlingen uit groep acht van de basisschool hebben de maximale score van 550 punten gehaald. Dat heeft het College voor Toetsen en Examens dinsdag bekendgemaakt. De gemiddelde landelijke score dit jaar is 535,3. Dat is iets hoger dan vorig jaar; toen was het landelijk gemiddelde 534,9.

Ongeveer 166.000 scholieren uit groep acht van de basisschool hebben vorige maand de verplichte centrale eindtoets gemaakt. Dit jaar is de toets voor het eerst bijna aan het eind van het schooljaar. Voorheen werd deze in februari afgenomen en was de uitslag belangrijker voor de keuze van het niveau van de middelbare school waar het kind naartoe gaat. Nu telt het oordeel van de docent zwaarder.

Kickstarter-project Yooka-Laylee opnieuw doel gehaald

PlayTonic Studios, een indie-game team opgezet door vroegere Rare ontwikkelaars, hebben onlangs een Kickstarter-project opgezet voor hun eerste game Yooka-Laylee.

De game is de spirituele opvolger van Banjo-Kazooie. Yooka-Laylee heeft enorme steun gehad van fans wat er toe leidde dat ze een miljoen pond ophaalden in zes uur. Nu de ontwikkelaars hun tweede doel van 1,5 miljoen pond ook hebben gehaald betekent het dat PlayTonic Studios een orkest zal inhuren voor de soundtrack.

Het volgende doel is twee miljoen pond, als dat doel gehaald wordt zal Yooka-Laylee een DLC krijgen die gratis is voor alle donateurs. Aan de extra content zal pas gewerkt worden nadat de game uitgegeven is.

Costa Concordia klaar voor sloop

Het cruiseschip Costa Concordia is klaar om gesloopt te worden. De binnenkant van het schip is helemaal leeggehaald; alle bedrading en het interieur zijn verwijderd.

Sleepboten hebben dinsdag het schip naar een ander deel van de haven van Genua gesleept waar de komende week de enorme romp wordt ontmanteld.

Het cruiseschip liep in 2012 op een rif voor de kust van Toscane, waarna het kapseisde. In totaal vonden 32 mensen de dood. De kapitein van de Costa Concordia werd eerder dit jaar veroordeeld tot een celstraf van zestien jaar.

Costa Concordia (Foto: Novum)
Costa Concordia (Foto: Novum)

Metrolijn krijgt langste roltrap van land

Het station Vijzelgracht van de nog in aanbouw zijnde Amsterdamse Noord-Zuidlijn krijgt de langste roltrap van Nederland. De trap wordt 47 meter lang en overbrugt een hoogte van bijna 20 meter tussen de metrohal en het perron. Tot nu toe had de Maastunnel in Rotterdam met 43 meter de langste roltrap van het land, maakte het projectbureau Noord-Zuidlijn dinsdag bekend.

De roltrappen worden grotendeels ondergronds aangevoerd, om de overlast voor de omgeving te beperken. In totaal komen er zes exemplaren, drie aan de noord- en drie aan de zuidkant. De roltrappen worden in vier delen met een treintje vanuit Amsterdam-Noord vervoerd en ter plekke aan elkaar gemonteerd.

De hele Noord-Zuidlijn, de metrolijn die in 2017 het noorden van de stad met de Zuidas moet verbinden, telt straks 92 roltrappen.

Kaarten EK voetbal vanaf 25 euro

Voetbalfans kunnen voor het EK voetbal van 2016 kaarten verkrijgen van 25 euro. Dat heeft de Franse organisatie dinsdagmiddag in een persconferentie duidelijk gemaakt. Bovendien zullen tot de finale de kaarten niet duurder zijn dan honderd euro. De eerste kaarten zullen van 11 juni tot 11 juli verkocht worden.

In 43 van de 51 wedstrijden zullen kaarten verkocht worden die 25 euro kosten. Vanaf de kwartfinales zullen de prijzen stijgen maar kaarten kosten, uitgezonderd van de finale, niet meer dan honderd euro. Het duurste kaartje voor de finale is verkrijgbaar voor 895 euro. In totaal is 75 procent van de 2,5 miljoen kaartjes gereserveerd voor de voetbalfans. 

Op 10 juni start de voorverkoop, tot 11 juli zijn 1 miljoen kaartjes beschikbaar voor verkoop. Geïntresseerden kunnen zich vanaf dinsdag registreren op de officiële website van het EK.

GroenLinks: 'Wij gaan Nederland veranderen'

GroenLinks gaat de aanval openen op de status quo, de bestaande politieke toestand. 'We gaan Nederland veranderen', kondigde de nieuwe fractieleider van de partij, VMBO-afgestudeerde Jesse Klaver, dinsdag aan.

Verandering is volgens hem hard nodig, omdat Nederland al dertig jaar wordt geregeerd door dezelfde partijen: VVD, PvdA, CDA, afgewisseld door D66. 'Iedere regeerperiode opnieuw werd ons verandering beloofd, maar kregen we meer van hetzelfde. Een steeds verdere economisering van ons leven. Ieder aspect van ons leven werd teruggebracht tot een simpele rekensom. Alles werd gereduceerd tot een financiële en economische kwestie. Het economisme regeert ons, al veel te lang', zei Klaver.

GroenLinks heeft nu vier zetels in de Tweede Kamer. De 29-jarige Klaver is de jongste fractievoorzitter ooit. Hij volgt Bram van Ojik op, die dinsdag zijn vertrek bekendmaakte. De vrijgekomen zetel in de Tweede Kamer wordt ingenomen door partijvoorzitter Rik Grashoff, die in het verleden al eerder Kamerlid was. Grashoff heeft zijn partijvoorzitterschap per direct neergelegd. Marjolein Meijer is aangesteld als interim-partijvoorzitter.

Automobilist rijdt in op agenten

Een 29-jarige automobilist uit Oosterhout is maandag in Sint Willebrord aangehouden nadat hij had geprobeerd in te rijden op twee agenten. Een van hen schoot daarna op de banden van de auto, meldde de politie dinsdag. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag. Niemand raakte gewond.

Agenten roken een sterke henneplucht in een geparkeerde auto op de Pastoor Bastiaansensingel. Ze wilden de wagen met daarin twee mannen van 27 en 29 uit Oosterhout controleren. De 27-jarige verdachte werd meteen aangehouden maar de bestuurder ging er vol gas vandoor. Daarop schoot de politie op de banden. De man wist te ontkomen, maar meldde zich later in Breda op het politiebureau.

Gevechtstraining voor Pools parlement vanwege Russen

Diverse Poolse parlementariërs hebben dinsdag gehoor gegeven aan een oproep van parlementsvoorzitter Radek Sikorski om een militaire training te ondergaan. De 'tijd is gekomen dat we paraat moeten staan om het land te verdedigen', had Sikorski gezegd op een moment dat veel Polen met argusogen de Russische inmenging in het conflict in buurland Oekraïne volgen.

De volksvertegenwoordigers staken zich in camouflagekleuren en verzamelden zich op een oefenterrein buiten Warschau om te worden onderricht in de krijgskunst, schietoefeningen te doen en lessen eerste hulp te volgen.

De omroep Radio Zet plaatste op Twitter foto's van afgevaardigden in schutkleuren die zich bij het parlement verzamelden voor appèl.

Scootertuig verwondt jongen en rijdt door

Een zevenjarige jongen uit Rotterdam is maandagavond gewond geraakt toen hij werd aangereden door een scooter. De bestuurder was volgens ooggetuigen aan het racen met twee andere scooterrijders. De jongen liep een hersenschudding, schrammen en verwondingen aan zijn been op. De dader ging er vandoor.

De jongen was rond 20.15 uur op een fietspad in het Rotterdamse Zuiderpark met zijn twee broertjes aan het spelen toen hij door de scooter werd geschept, meldde de politie dinsdag. Het kind vloog enkele meters door de lucht en kwam hard op de grond terecht. Daarna reed de verdachte nog over de benen van het slachtoffertje waarna hij verdween.

Scooter (Foto: Novum)
Scooter (Foto: Novum)

Politie zoekt naar plas in trein

De politie onderzoekt of een achttienjarige jongen in het afgelopen weekeinde echt op een bank in de trein heeft geplast. Als dat is vastgesteld, beslist het Openbaar Ministerie over eventuele straf voor de jongen uit Ederveen, die dat zou hebben gedaan.

Dat heeft een woordvoerder van de landelijke eenheid van de politie dinsdag gezegd. De NS deed maandag aangifte wegens vandalisme tegen de 'treinplasser'. In een filmpje dat op sociale media circuleerde, leek het alsof de jongen in de trein van Arnhem naar Ede een bank onderplaste. Later zei de Edervener dat het een grap was: hij verborg een spuitflesje water in zijn hand.

De politie heeft de jongen ondertussen gesproken en hij blijft bij zijn verhaal, aldus een woordvoerder. "De vraag is dus nu: heeft hij geplast of niet?." Waarschijnlijk is later deze week bekend of de jongen wordt vervolgd.

Politie zoekt naar plas in trein
Politie zoekt naar plas in trein (foto: ANP)

Vrachtwagen in Weert zat vol amfetamineafval

De vrachtwagen die maandagavond in Weert werd gevonden met 7000 liter vloeistof uit een drugslab, zat vol amfetamineafval, maakte de politie dinsdag na onderzoek bekend. En niet dus, zoals de brandweer maandag meldde, met aceton. "Beide goedjes lijken wel veel op elkaar", aldus een woordvoerster van de politie.

De in Duitsland gestolen vrachtwagen werd rond 21.00 uur onbeheerd gevonden op een uitvoegstrook van de Roermondseweg in Weert. Om het afval af te voeren werd een deel van de Roermondseweg urenlang afgezet en het verkeer omgeleid.

Nieuwe amiibo krijgen datum

Terwijl de grootste verzamelaars nog elke dag vloekend achter hun computer zitten om die laatste en zeldzame amiibo te bemachtigen, is het alweer bijna tijd voor de volgende lading. Verspreid over 26 juni en 17 juli komen er weer zeven nieuwe amiibo bij.

Op 26 juni kunnen we een poging wagen om amiibo van Ganondorf, Dark Pit, Zero Suit Samus en Palutena te vinden. Op 17 juli zijn Doctor Mario, Captain Olimar en Bowser Jr. aan de beurt. 

Westra geopereerd aan elleboog

Wielrenner Lieuwe Westra wordt dinsdag geopereerd aan zijn elleboog. Dat maakte de Astana-coureur bekend op zijn Twitter-pagina. Westra bleef als gevolg van enkele valpartijen last houden van zwellingen in zijn linkerarm. Het is niet bekend hoe lang Westra na de operatie uit de roulatie is, maar zijn deelname aan de Tour de France, die 4 juli van start gaat in Utrecht, komt vermoedelijk niet in gevaar.

Het zit Westra dit voorjaar niet mee. In Parijs-Roubaix moest hij na drie valpartijen opgeven, net als in de Amstel Gold Race, waar hij hard met zijn scheenbeen tegen een paaltje knalde. Eerder verliet Westra wegens ziekte al de Tirreno-Adriatico. Om dezelfde reden moest de renner de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik laten schieten.

Ook pers vindt Hazard voetballer van het jaar

Na de voetballers zelf heeft ook de Engelse pers Eden Hazard uitgeroepen tot speler van het jaar in Engeland. De 24-jarige middenvelder van Chelsea werd dinsdag door de Football Writers Association bekroond met de oudste prijs in zijn soort. De Belgisch international had met tot nu toe veertien goals en acht assists een belangrijk aandeel in de landstitel van de Londenaren. Hazard hield in de verkiezing aanvaller Harry Kane van Tottenham Hotspur en Chelsea-aanvoerder John Terry achter zich.

Stanley Matthews van Blackpool was in 1948 de eerste winnaar van de award. Hazard is de eerste Belg en de derde Chelsea-speler die de trofee ontvangt, na Gianfranco Zola in 1997 en Frank Lampard in 2005. Hazard won eerder al de jaarlijkse prijs van de Professional Footballers Association.

Vorig jaar ging de prijs naar Luis Suárez, toen speler van Liverpool. Een jaar eerder won Gareth Bale (Spurs), in 2012 ging de eer naar Robin van Persie (Manchester United). Dennis Bergkamp (Arsenal) won in 1998, Frans Thijssen (Ipswich Town) in 1981.

'Van Praag als FIFA-president biedt meeste kans op verandering'

Michael van Praag heeft van de vier kandidaten voor het FIFA-voorzitterschap de meest concrete standpunten en biedt daarmee de meeste kans op verandering. Dat concludeert de internationale bouwvakkersvakbond ITUC na een enquête onder in totaal 3800 inwoners van de herkomstlanden van de kandidaten Van Praag (Nederland), Luis Figo (Portugal), prins Ali bin al-Hussein (Jordanië) en zittend voorzitter Sepp Blatter (Zwitserland).

De ondervraagden vinden dat Van Praag het duidelijkst is geweest in zijn standpunten over de werkomstandigheden van arbeiders in Qatar, gastheer van het WK 2022. De anderen zijn daarover minder uitgesproken, oordelen zij. Behalve bij Blatter hebben de ondervraagden er wel vertrouwen in dat alle kandidaten een einde willen maken aan corruptie bij de FIFA.

64 procent van de duizend ondervraagde Nederlanders vindt dat Qatar de organisatie van het WK moet teruggeven als de arbeidsomstandigheden niet verbeteren. In Zwitserland geldt dit voor 70 procent, in Portugal voor 52 en in Jordanië voor slechts 24 procent van de geënquêteerden.

Aanklager bekijkt opstootje Labyad en Kazim

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is een vooronderzoek begonnen naar het opstootje dat maandagavond plaatsvond in de spelerstunnel van De Kuip na afloop van de eredivisiewedstrijd Feyenoord-Vitesse (1-4). Vitesse-speler Zakaria Labyad verklaarde na afloop tegenover de pers dat hij was geslagen door Feyenoord-speler Colin Kazim-Richards.

De aanklager heeft beide spelers daarom nu om een schriftelijke verklaring gevraagd. Zij hebben tot woensdag 11.00 uur de tijd om te reageren.

De Bakker naar tweede ronde Bordeaux

Tennisser Thiemo de Bakker heeft dinsdag de tweede ronde bereikt van het challengertoernooi in Bordeaux. De Nederlandse nummer 158 van de wereld versloeg in de eerste ronde in drie sets de Fransman Kenny de Schepper, die als 135e staat gerangschikt. Na bijna twee uur tennis was de uitslag 6-2, 3-6 en 6-3.

De Bakker ontmoet in de achtste finale mogelijk een landgenoot, want hij speelt tegen de winnaar van de partij tussen de als vierde geplaatste Robin Haase en de Franse qualifier Corentin Moutet.

Rechtbank vindt trajectcontrole rechtmatig

Het trajectcontrolesysteem op de A2 mag worden gebruikt. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht dinsdag bepaald. "Er is een wettelijke basis voor", concludeert de rechter.

Voorzitter Bas Filippini van de stichting Privacy First lokte hierover een uitspraak uit door een boete na een trajectcontrole bij de rechter voor te laten komen. Volgens hem schendt het trajectcontrolesysteem de privacy van onschuldige automobilisten. Een netwerk met 150 tot 200 camera's voor trajectcontroles in Nederland registreert óók hun kentekens.

De kantonrechter vindt dat de Politiewet voldoende wettelijke grondslag biedt voor het gebruik van het huidige systeem. Hij stelt dat er sprake is van een "geringe inbreuk op de privacy, dat de registratie van niet-overtreders binnen 72 uur wordt gewist en dat weggebruikers door borden op de hoogte worden gesteld van de controle".

Rechtbank vindt trajectcontrole rechtmatig (Foto: Novum)
Rechtbank vindt trajectcontrole rechtmatig (Foto: Novum)

Boetevoorstel fuck-de-koning-roeper was een 'foutje'

Dat activist Abulkasim Al-Jaberi maandag een boetevoorstel van 500 euro heeft gekregen van het Openbaar Ministerie, komt door een "foutje". Het was volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet de bedoeling.

Al-Jaberi kreeg deze zogenoemde strafbeschikking voor het roepen van "fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis", meldde zijn advocaat, Willem Jebbink. De advocaat reageerde woedend omdat het OM vorige week donderdag nog liet weten dat het de vervolging van Al-Jaberi om majesteitsschennis "heroverwoog". De zaak tegen de activist bij de politierechter op 27 mei werd toen ingetrokken.

"We weten nog niet hoe de fout is ontstaan", zegt het OM in een reactie. "Dat zijn we nu aan het uitzoeken." Hij kan nog niets zeggen over een nieuw besluit over Al-Jaberi.

De advocaat reageerde al woedend en vol onbegrip: "Zonder enig overleg met de verdediging is opnieuw een vervolgingsbeslissing genomen. Als mijn cliënt niet binnen twee weken in verzet gaat tegen deze strafbeschikking, heeft hij alsnog een strafblad voor majesteitsschennis."

"Bovendien is geen kopie van de beschikking naar mij gestuurd. Het OM stelt zich niet transparant op en hoopt kennelijk dat wij vergeten verzet in te stellen. Dit is juridisch vuil spel", benadrukte Jebbink. Het OM had volgens hem vorige week juist toegezegd te beoordelenóf de vervolging helemaal te staken of Al-Jaberi alsnog voor de politierechter te brengen.

Boetevoorstel activist volgens OM: ,,foutje''
Boetevoorstel activist volgens OM: ,,foutje'' (Foto: ANP)

Avengers Age of Ultron: AI feitjes

De nieuwe Avengers film ... mooie tijden voor iemand die als kind alle Marvel strips las en droomde dat al dat moois ooit verfilmd zou worden. Maar nu is 'ie er dan en de grote slechterik is Ultron; een kunstmatige intelligentie die ons liever alllemaal dood ziet. Weinig origineel (War Games, Terminator, Transcendence, etc) maar hoe ver van de werkelijkheid is dit eigenlijk? Hier de feiten.

Rentree MotoGP-coureur Pedrosa in Frankrijk

MotoGP-coureur Dani Pedrosa zal dit weekend in de Grand Prix van Frankrijk zijn rentree maken. De Spanjaard van Honda moest de afgelopen drie wedstrijden aan zich voorbij laten gaan door een operatie om van opgepompte onderarmen af te komen. Hiroshi Aoyama was zijn tijdelijke vervanger.

Pedrosa: "Ik heb goed nieuws voor jullie. Mijn herstel is goed verlopen. Het is de juiste beslissing geweest om het rustig aan te doen en me te houden aan de voorgeschreven revalidatieperiode. Nu kan ik dan eindelijk bekendmaken dat ik komend weekend in Le Mans weer zal rijden. Ik kan niet wachten om op de motor te stappen, maar dat hadden jullie waarschijnlijk wel geraden."

Heel veel gebreide Yoshi's in Woolly World

Nintendo heeft een nieuwe trailer uitgebracht waarin we wel heel veel gekleurde Yoshi's zien. Yoshi's Woolly World krijgt in ieder geval maar drie kleuren Yoshi's als Amiibo, die bij release los verkrijgbaar zijn. Een bundel met een Amiibo komt tegelijkertijd uit.

Breiland ligt in het midden van de Handwerkzee en was ooit een vreedzaam oord waar Yoshi’s van verschillende patronen in harmonie samenleefden. Maar toen kwam de kwaadaardige tovenaar Kamek die de Yoshi’s in bollen wol veranderde en ontvoerde. Yoshi weet aan de verrassingsaanval te ontkomen en trekt er op uit om de andere Yoshi’s te redden. Daarvoor reist hij door verschillende werelden met wollige landschappen, van weilanden tot pluizige bergpieken.

Yoshi’s Woolly World verschijnt op 26 juni op Wii U.

Ontuchtconciërge blijft vastzitten

De 63-jarige conciërge van een basisschool in Amsterdam Nieuw-West blijft voorlopig vastzitten op verdenking van ontucht met twee leerlingen. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam dinsdag.

De verdachte werkte als conciërge op de Pieter Jelles Troelstra-school in de hoofdstad. Tussen januari 2014 en februari dit jaar zou hij zich meerdere malen hebben vergrepen aan een meisje dat in die periode twaalf jaar werd en een jongen van zeven en later acht jaar oud. De leerlingen werden onder meer gedwongen Johannes Z. af te trekken en met zijn geslachtsdeel te spelen. Het meisje werd ook door hem verkracht, meent het Openbaar Ministerie.

De advocaat van Z. vroeg om schorsing van de voorlopige hechtenis, maar de rechtbank oordeelde dat hij nog maximaal drie maanden blijft vastzitten.

Er liep een allochtoon in het museum

Ken je die mop over die allochtoon in het museum? Ik ook niet, hahahaha!

Er bekruipt mij steeds het gevoel dat ik deze column niet mag schrijven. Mijn rode PvdA-opvoeding in de jaren tachtig zegt mij dat we die arme allochtonen moeten omarmen, omdat zij cultuurverrijkers zijn. Zonder hen aten we nog steeds iedere dag aardappelen met groenten en een stuk vlees met iedere dag dezelfde kruiden. Tijdens mijn opvoeding werd nog gezegd dat we buitenlanders nodig hadden, omdat vergrijzing onze grootste vijand zou worden. Wie zou later jouw en mijn billen moeten wassen, als wij in het verpleegtehuis zitten en we te weinig kinderen hebben die voor ons kunnen werken? In de jaren tachtig waren asielzoekers en werkzoekers het antwoord op alles.

Grieken putten uit IMF-reserve

Griekenland heeft zijn rekening van 750 miljoen euro bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) grotendeels voldaan door te putten uit een noodreserve die het land bij het IMF zelf aanhoudt. Dat bevestigde het Griekse ministerie van Financiën dinsdag.

Griekenland voldeed de rekening bij het IMF maandag. Daarvoor werd ongeveer 650 miljoen euro gehaald uit de reserve die het land, net zoals andere landen, heeft bij het IMF. Daarnaast werd circa 100 miljoen euro uit de kasreserves van de overheid gehaald.

Griekenland zit in grote financiële problemen, doordat het al maanden geen nieuwe leningen meer heeft gekregen van de eurolanden en het IMF. De Griekse minister van Financiën Yannis Varoufakis noemde de benarde kaspositie van het land maandag 'vreselijk urgent'. Gevreesd wordt dat Griekenland binnenkort niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen als er geen akkoord over verdere noodsteun wordt bereikt.

Hawks trekken stand gelijk

De strijd tussen de Washington Wizards en de Atlanta Hawks in de tweede ronde van de play-offs in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is nog niet beslist. De Hawks wonnen maandag (plaatselijke tijd) het vierde duel met 106-101 en trokken de stand in de best-of-seven gelijk: 2-2.

De ploeg uit Atlanta had in Jeff Teague een belangrijke schutter met 26 punten. De Hawks leidden halverwege met 65-55 en slaagden er in de tweede speelhelft steeds in de Wizards op voldoende afstand te houden. Ook al deed Bradley Beal zijn best met 34 punten.

Het duel tussen de Golden State Warriors en de Mempis Grizzlies kwam ook op 2-2. De Warriors wonnen wedstrijd vier overtuigend met 101-84. Stephen Curry was de uitblinker met 33 punten.

Ter Mors voor langebaan naar Afterpay

Jorien Ter Mors komt volgende winter in de langebaanwedstrijden uit voor het profteam Afterpay. De tweevoudig olympisch schaatskampioene heeft een contract voor elf maanden getekend bij de sprintersformatie die onderdeel is van iSkate. Dat meldt AD Sportwereld dinsdag.

Ter Mors krijgt bij Afterpay alle vrijheid om te doen wat ze wil en dat is shorttrack combineren met langebaanschaatsen. Ze zal voor het grootste deel trainen bij de Nederlandse shorttrackploeg van bondscoach Jeroen Otter. "Als ik langebaanwedstrijden rijd, doe ik dat in het pak van Team Afterpay. Maar verder volg ik helemaal mijn eigen weg", aldus Ter Mors in de krant. "Voor mij is dit komend jaar de ideale situatie, hier zocht ik naar. Ik mag doen waarvan ik denk dat goed voor mij is."

Winst voor easyJet in eerste jaarhelft

Luchtvaartmaatschappij easyJet heeft de eerste helft van haar gebroken boekjaar afgesloten met een winst voor belastingen van 7 miljoen pond (10 miljoen euro). Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Het is voor het eerst sinds 2002 dat easyJet winst boekt in de periode waarin de betrekkelijk magere wintermaanden vallen. Een jaar eerder leed de prijsvechter nog een verlies van 53 miljoen pond in de periode die op 31 maart eindigde. De omzet nam met een kleine 4 procent toe tot 1,77 miljard pond.

Het sterke resultaat is mede te danken aan een sterke vraag naar vliegtickets naar de zon in de afgelopen herfst. Ook hielp mee dat de paasvakantie dit jaar vroeger viel dan in 2014, waardoor een flink deel van de ticketverkopen in de eerste jaarhelft kon worden geboekt. Verder profiteerde easyJet van de lagere brandstofprijs.

Winst voor easyJet in eerste jaarhelft (Foto: Novum)
Winst voor easyJet in eerste jaarhelft (Foto: Novum)

Bosz blijft geloven in derde plaats

Trainer Peter Bosz van Vitesse besefte na de indrukwekkende zege maandagavond bij Feyenoord (1-4) dat hij met zijn ploeg nog een kort weekje mag blijven mikken op de derde plaats in de eindstand van de eredivisie. "Zolang je kans maakt, moet je erin blijven geloven", concludeerde hij voldaan. "We zijn nog steeds afhankelijk van Feyenoord en AZ, maar beide clubs zullen zondag wel moeten winnen als ze derde willen worden. Ons doelsaldo is namelijk een stuk beter."

Bosz sprak van een goede en terechte overwinning, de eerste competitiezege voor Vitesse op Feyenoord in De Kuip in tien jaar tijd. "We hebben bij vlagen uitstekend gespeeld. We hebben vooral de slag op het middenveld gewonnen en hebben ook goed geprofiteerd van de ruimte die Feyenoord achterin weggaf. We hadden het echter wel beter moeten uitspelen. Dan was de wedstrijd eerder beslist geweest en was de score hoger uitgevallen. Maar ik moet natuurlijk vooral tevreden zijn, want 1-4 in De Kuip is een geweldige uitslag."

Labyad: "Kazim sloeg me, applaus voor hem"

Kort na de wedstrijd Feyenoord - Vitesse (1-4) was er maandagavond een opstootje in de spelerstunnel waarbij de aanvallers Colin Kazim-Richards en Zakaria Labyad betrokken waren. "Hij sloeg me van achteren in mijn gezicht en deed daarna meteen twee stappen terug. Dat zegt genoeg. Kazim denkt dat iedereen bang voor hem is, maar juist niemand is bang voor hem. Hij heeft een grote mond, maar hij is een watje", liet Labyad, die de eindstand namens Vitesse op 1-4 bepaalde, bij FOX Sports laconiek weten.

Beide kemphanen lagen tijdens de wedstrijd al met elkaar overhoop. "Hij kwam bij mij in met een gestrekt been", legde Labyad uit. "Ik zei tegen hem: 'doe rustig' en wees naar de stand van 1-4. Ik ben geen straatvechter, maar ben voor niemand bang. Als Kazim echt ballen had gehad, had hij met mij op het veld de strijd moeten aangaan. Maar hij deed het na de wedstrijd. Nou, applaus voor hem. Maar hij is een zacht eitje, want normaal als je een beuk krijgt van zo'n beul ga je gelijk liggen. Maar ik bleef gewoon staan. Kazim had in de wedstrijd ook al geen bal geraakt."

Rutten: "Dit mag niet en dit hoort niet"

Trainer Fred Rutten van Feyenoord klaagde na de pijnlijke thuisnederlaag maandagavond tegen Vitesse (1-4) een beetje over de arbitrage. Volgens de afzwaaiende coach kende scheidsrechter Björn Kuipers in de slotfase van de eerste helft een onterechte vrije trap toe waaruit de bezoekers tot scoren kwamen (1-3). Na de rust weigerde de arbiter de thuisclub een strafschop toe te kennen na een handsbal van invaller Marvelous Nakamba waarna Kuipers ook nog een doelpunt van Kazim Colin-Richards afkeurde wegens duwen. Rutten kon niettemin maar één conclusie trekken: "Vitesse was de bovenliggende partij."

Voor Feyenoord was het de tweede thuisnederlaag op rij, na de blamerende verliespartij eerder tegen Go Ahead Eagles (0-1). "Dat mag niet en dat hoort niet", mopperde Rutten. "Nu komt alles op onze laatste wedstrijd tegen PEC Zwolle aan. We hebben even tijd nodig om dit te verwerken. Maar ik ben en blijf ervan overtuigd dat we nog als derde eindigen. We zullen in Zwolle echter met veel meer lef en durf moeten spelen dan dat we tegen Vitesse hebben gedaan."

Uruguay zonder Cáceres op Copa América

Uruguay kan op de komende Copa América niet rekenen op Martín Cáceres. De 28-jarige verdediger van Juventus is wegens een enkelblessure niet opgenomen in de voorlopige selectie en ontbreekt dus volgende maand op het toernooi tussen de beste voetballanden van Zuid-Amerika.

Sterspeler Luis Suárez mag niet meedoen aan het toernooi, dat dit jaar in Chili wordt gehouden. De aanvaller van FC Barcelona is voorlopig nog uitgesloten van officiële interlands vanwege het bijten van een tegenstander op het afgelopen WK.

De Copa América gaat op 11 juni van start. Uruguay treft in de groepsfase Jamaica, Argentinië en Paraguay.

Zware luchtaanvallen aan vooravond bestand Jemen

De Houthi-rebellen in Jemen zijn maandag, aan de vooravond van een humanitair bestand, opnieuw vanuit de lucht bestookt door gevechtsvliegtuigen van de door Saudi-Arabië geleide coalitie. Volgens bronnen waren het de zwaarste luchtaanvallen sinds Saudi-Arabië op 26 maart de strijd aanbond met de Houthi's.

De coalitie nam onder meer wapen- en munitiedepots onder vuur op de berg Noqom, die aan de rand van de hoofdstad Sanaa ligt. Volgens ooggetuigen waren de explosies in de hele stad te voelen en stortten ook enkele huizen in. De zware munitie die explodeerde in de depots werd gelanceerd en belandde in woonwijken, waar vervolgens branden ontstonden. Over eventuele slachtoffers is nog niets bekend.

Ook Saada in Noord-Jemen, waar de Houthi's oorspronkelijk vandaan komen, werd onder vuur genomen. De coalitie bombardeerde ook doelen in Aden, Shabwa, Taiz en al-Dhaleh, allemaal provincies waar troepen die loyaal zijn aan de verjaagde president Abed Rabbo Mansour Hadi vechten tegen de Houthi's en hun bondgenoten.

De Saudische coalitie en de Houthi's werden het vorige week eens over een vijfdaags bestand, dat hulpverleners de tijd en ruimte moet geven om de burgerbevolking te helpen. De nieuwe gezant van de Verenigde Naties, Ismail Ould Cheikh Ahmed, reist dinsdag af naar Sanaa voordat het bestand om 22.00 uur Nederlandse tijd ingaat.

Koeien in de stal: hogere ammoniakuitstoot

Als veeboeren hun koeien permanent op stal houden, leidt dat tot een hogere uitstoot van het giftige ammoniak. In 2013 was de uitstoot door de landbouw 120 miljoen kilogram. Als de koeien hetzelfde aantal weide-uren hadden gehad als in de jaren negentig zou de ammoniakemissie 3 procent lager zijn uitgevallen, een verschil van bijna 4 miljoen kilo. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Bij vermenging van mest in de stal zorgen chemische processen voor een hoge ammoniakuitstoot. In de wei treedt die vermenging niet op. Bij het uitrijden van de mest uit de stal komt opnieuw ammoniak vrij.

Twintig jaar geleden was het permanent op stal houden van het melkvee nog uitzonderlijk. Maar tegenwoordig staat 30 procent van de koeien het hele jaar op stal.

Koeien in de stal: hogere ammoniakuitstoot (Foto: Novum)
Koeien in de stal: hogere ammoniakuitstoot (Foto: Novum)

Morgan Freeman wil legalisering wiet

De 77-jarige acteur Morgan Freeman pleit voor legalisering van marihuana. Hij snapt niet waarom alcohol wel legaal is en marihuana niet. Dat zegt hij in een interview met The Daily Beast.

Oscarwinnaar Freeman, onder meer bekend van zijn rollen in The Shawshank Redemption, Se7en en Million Dollar Baby, gebruikt al jaren wiet. "Mijn eerste vrouw heeft me het leren kennen. Ik eet het, ik drink het, ik rook het ik snuif het!"

Freeman roemt de medicinale werking van het goedje. De acteur heeft last van fibromyalgie in zijn arm. "Het enige dat de pijn verlicht, is marihuana," aldus de auteur. Hij noemt het ook als middel om het leven van jeugdige epilepsiepatiënten te verlichten. "Dat vind ik een hele goede reden om het per direct te legaliseren!"

Morgan Freeman (Foto: Novum)
Morgan Freeman (Foto: Novum)

Voorstel boete voor 'fuck de koning'

Activist Abulkasim Al-Jaberi heeft maandag een boetevoorstel van 500 euro gekregen van het Openbaar Ministerie. Hij krijgt deze zogenoemde strafbeschikking voor het roepen van "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis". Dat meldt zijn advocaat, Willem Jebbink, dinsdag.

Vorige week donderdag meldde het OM nog dat het de vervolging van Al-Jaberi om majesteitsschennis 'heroverwoog'. De zaak tegen de activist bij de politierechter op 27 mei werd toen ingetrokken.

De advocaat reageert woedend: "Zonder enig overleg met de verdediging is opnieuw een vervolgingsbeslissing genomen. Als mijn cliënt niet binnen twee weken in verzet gaat tegen deze strafbeschikking, heeft hij alsnog een strafblad voor majesteitsschennis. Het OM heeft vorige week toegezegd te beoordelen óf de vervolging helemaal te staken óf mijn cliënt te dagvaarden."

Kremlin bevestigt ontmoeting Poetin en Kerry

Het Kremlin heeft bevestigd dat president Vladimir Poetin dinsdag in Sochi zal zijn voor een ontmoeting met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. De Verenigde Staten hadden al wel bekendgemaakt dat het gesprek op de agenda stond, maar Moskou hield tot dusver de boot af.

Kerry komt dinsdagochtend aan in Sochi. Hij wordt niet alleen door Poetin ontvangen, maar ook door zijn ambtgenoot Sergej Lavrov. Het is het eerste bezoek van Kerry aan Rusland sinds de crisis in Oost-Oekraïne begon. De VS en het Westen beschuldigen Rusland ervan de separatisten in Oekraïne in woord en daad te steunen. Rusland ontkent dit.

Sinds het uitbreken van de crisis in Oekraïne zijn de betrekkingen tussen de VS en Rusland ernstig bekoeld. De VS heeft samen met andere westerse landen strenge sancties tegen Rusland ingesteld. Of Kerry's bezoek tot verbetering in de relatie zal leiden is maar zeer de vraag. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken liet maandag een verklaring uitgaan waarin het de VS de schuld gaf van de crisis.

"Obama's regering heeft ervoor gekozen de bilaterale betrekkingen terug te schroeven en een koers in te zetten om Rusland op het internationale toneel te isoleren", aldus de verklaring. "De VS hebben geëist dat landen die normaal hun voorbeeld volgen dezelfde vijandige stappen te nemen." Volgens het ministerie is de Oekraïense crisis 'grotendeels uitgelokt door de VS'.

Vladimir Poetin (Foto: Novum)
Vladimir Poetin (Foto: Novum)

State of Decay: Year-One Survival Edition

Vorig jaar was daar ineens Undead Labs met State of Decay, of zoals velen zeggen ‘The Walking Dead’ - The videogame. Een survival-horror game met RPG-elementen in een grote open wereld waar het niet draait om het alleen maar domweg afslachten, maar voornamelijk gericht is op het overleven tussen al die hordes wandelende lijken. Vanaf het begin merk je al dat je het in State of Decay niet gaat redden als je simpelweg alleen maar overal op afrent en begint te meppen met een stuk hout. Want je wapens hebben een beperkte levensduur en voordat je het weet sta je met je blote vuisten te rammen op al die misvormde hoofden. Daarom is het verstandig dat je voordat het donker wordt – er verschijnen dan namelijk veel meer zombies - haastig op zoek gaat naar nieuwe wapens in bebloede kampeertentjes en 'verlaten' blokhutjes.

'Banken moeten meer geld in kas houden'

Nederlandse banken moeten meer geld in kas houden nu er nieuwe regels in de maak zijn die het toezicht op de banken zullen verscherpen. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag. Vooral op het gebied van de voor Nederlandse banken belangrijke hypotheken worden de kapitaaleisen verzwaard.

DNB loopt met de waarschuwing alvast vooruit op nieuwe regels waar het Bazelse Comité, dat over bankentoezicht gaat, aan werkt om risico's beter in kaart te kunnen krijgen en in te dammen. De nieuwe standaardbenadering zal voor Nederlandse banken behoorlijke impact hebben, omdat zij relatief meer krediet verstrekken voor hypotheken in vergelijking met andere landen in Europa.

Hoewel de invoering van de regels waarschijnlijk nog even op zich laat wachten, doen banken er volgens DNB verstandig aan om hun strategie en bedrijfsvoering alvast aan te passen.

Super Bowl-kampioenen keihard gestraft voor fout opgeblazen ballen

De American footballploeg New England Patriots is hard gestraft door de overkoepelende bond NFL. De equipe zou begin dit jaar in de finale van de American Football Conference tegen de Indianapolis Colts opzettelijk hebben gespeeld met ballen die niet volledig waren opgepompt. De ploeg won die finale met 45-7 en bereikte daarmee de Super Bowl. Daarin werd Seattle Seahawks geklopt (28-24).

De Patriots moeten een boete van één miljoen dollar betalen. Bovendien wordt quarterback Tom Brady voor de eerste vier duels van het komende seizoen geschorst en raakt de ploeg voor 2016 de eerste keus in de NFL-draft kwijt. Dat betekent dat New England naast één van de vele toptalenten van de universiteiten grijpt. De Patriots raken ook hun vierde keuze voor het seizoen 2017 kwijt.

De affaire werd in de Verenigde Staten omgeschreven als 'Deflategate' en kreeg in de lokale media veel aandacht. Het niet geheel opblazen van een bal lijkt met de zaak veel zwaarder gestraft te worden dan het gebruik van steroïden en andere verboden middelen, wat regelmatig ook vier duels schorsing oplevert, soms zelfs minder. 

Recordoogst voor peer

Nederlandse fruittelers hebben afgelopen jaar een recordaantal kilo's peren geoogst. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendmaakte.

In totaal werd er 349 miljoen kilo peer van de bomen geplukt, een stijging van 7 procent ten opzichte van 327 miljoen kilo een jaar eerder. Daarmee was de oogst in 2014 vrijwel net zo omvangrijk als de appeloogst, die 353 miljoen kilo bedroeg.

Volgens het CBS steeg het aantal hectare waarop peren wordt verbouwd vorig jaar evenals het gemiddelde aantal peren per boom. De appeloogst lag overigens ook hoger dan een jaar eerder toen 314 miljoen kilo van de bomen werd gehaald.

Staelens in trainingsgroep zitvolleybalsters

Chaïne Staelens is opgenomen in de trainingsselectie van het Nederlands zitvolleybalteam. Dat heeft de Nederlandse volleybalbond Nevobo maandag bekendgemaakt. Staelens mag (nog) geen internationale wedstrijden spelen, maar zal wel meetrainen met Oranje. Bovendien is de 365-voudig international van het 'gewone' Nederlands team toegevoegd aan de staf als videoscout.

Staelens moest vanwege een kapotte knie afscheid nemen van het reguliere volleybal, maar kreeg een jaar geleden ineens de kans om zich op het zitvolleybal te richten. Bij de keuring voor het WK in Polen in 2014 bleek haar knie echter nog 'niet kapot genoeg' om in actie te mogen komen. Momenteel is ze nog steeds niet geclassificeerd om de internationale titeltoernooien te mogen spelen.

Steun voor antirookwetgeving

De Nederlandse bevolking steunt in ruime mate het overheidsbeleid om sigaretten duurder te maken en een rookverbod in de horeca in te stellen. Meer dan 60 procent van de Nederlanders ziet het als een taak van de overheid om op die manier het gedrag te beïnvloeden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Ruim twee derde van de bevolking vindt dat de overheid een taak heeft om inwoners voor te lichten over gezondheid. Bijna 70 procent vindt het logisch dat burgers worden opgeroepen te letten op gezonde voeding en voldoende beweging.

Maar het actief helpen van rokers en mensen die lijden aan overgewicht, zoals bijvoorbeeld het betalen voor die begeleiding, vindt een ruime meerderheid geen taak van de overheid.

Steun voor antirookwetgeving (Foto: Novum)
Steun voor antirookwetgeving (Foto: Novum)

Zwerfkeien op bodem Noordzee tegen visserij

Greenpeace gooit dinsdag grote zwerfkeien in zee in natuurgebied de Klaverbank, op enkele tientallen kilometers van Den Helder. De actie van de milieuorganisatie is bedoeld als protest tegen 'het gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen'.

"De stenen komen van nature in het gebied voor en hebben ook een belangrijke praktische functie: op stenen, kiezels en grind leven veel planten en dieren", aldus Greenpeace. Maar vissers vrezen dat hun netten kapot zullen gaan door de zwerfkeien.

Ook in 2011 legde Greenpeace zwerfkeien op de Klaverbank.

"Greenpeace gooit zwerfkeien in Noordzee (Foto: Novum)
Greenpeace gooit zwerfkeien in Noordzee (Foto: Novum)"

Van Ojik weg, de snotneus nieuwe leider GroenLinks

Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door zijn fractiegenoot Jesse Klaver.

Van Ojik heeft dat dinsdag in een brief aan de partijleden meegedeeld. Hij vindt dat er een nieuwe fase is aangebroken voor GroenLinks en daar horen volgens hem nieuwe mensen bij. De fractie heeft Jesse Klaver gekozen als nieuwe fractievoorzitter. Van Ojik werd van meet af aan al gezien als een soort tussenpersoon om de partij na het desastreuze debakel dat Jolande Sap heet in rustiger vaarwater te krijgen. 

Nu wordt dus met de overdracht naar Jesse Klaver ruim baan gegeven aan de jongere generatie. De 29-jarige Klaver was financieel woordvoerder in de Tweede Kamer en neemt nu dus het stokje over. Afgelopen maand kwam Klaver nog veel in de publiciteit door zijn harde aanpak van de bankenbobo's en 'het brandpuntincident', waar hij door de presentator voor snotneus uitgemaakt werd.

De partijleden mogen later in een referendum aanwijzen wie de nieuwe partijleider en lijsttrekker wordt van GroenLinks. Dat Klaver dit ook wordt, lijkt voor de hand te liggen.

GroenLinks krabbelt weer op (Foto: ANP)
 (Foto: ANP)

Doden door tornado's in VS

Tornado's hebben in de Verenigde Staten aan zeker vijf mensen het leven gekost. De slachtoffers vielen in de staten Texas en Arkansas.

In Nashville in Arkansas kwam een koppel om toen hun stacaravan omver werd geblazen. De man en vrouw probeerden hun dochter te beschermen toen de caravan omviel en 'ontplofte', aldus de lokale lijkschouwer. Wonderlijk genoeg overleefde het 1,5 jaar oude meisje het wel. Ze is ondergebracht bij familieleden.

In Texas was het stadje Van een van de zwaarst getroffen gemeenschappen. Zo'n dertig procent van de stad raakte beschadigd.

Verwondingen Pozzovivo vallen mee

Domenico Pozzovivo heeft geen zware verwondingen overgehouden aan zijn val in de derde etappe van de Giro d'Italia. De coureur van AG2R ging in een afdaling onderuit en kwam op zijn hoofd terecht, waarna hij per ambulance naar een ziekenhuis in Genua werd vervoerd.

Daar werd vastgesteld dat de Italiaan geen breuken heeft opgelopen. Wel heeft Pozzovivo een flinke wond boven zijn oog, die inmiddels is gehecht. "Hij is bij bewustzijn en helder. Hij heeft alleen geen herinneringen van wat er is gebeurd", zei ploegarts Eric Bouvat.

Volleyballers verliezen opnieuw van Estland

De Nederlandse volleyballers hebben maandag ook de tweede oefenwedstrijd tegen Estland verloren. De equipe van bondscoach Gido Vermeulen ging in het Landstede Sportcentrum in Zwolle met 3-0 ten onder (16-25, 15-25, 21-25). Ook een officieuze vierde set ging naar de bezoekers (25-27). Zondag had Oranje in Wijchen al met 3-1 verloren (20-25, 18-25, 25-19, 13-25).

De Nederlandse volleyballers bereiden zich voor op de play-off eind mei tegen Spanje (uit en thuis) voor deelname aan het EK in Bulgarije en Italië. Dat toernooi is in oktober.

Boze moederbeer jaagt toeristen stuipen op het lijf

In Yellowstone National Park in de Verenigde Staten heeft een boze moederbeer een groep toeristen die te dicht bij haar drie jongen in de buurt kwam achtervolgd over een brug. In de video is te zien hoe de toeristen worden opgejaagd.

Volgend parkmedewerkers komt het regelmatig voor dat mensen te dicht in de buurt komen van wilde beren en zijn toeristen vaak zeer onvoorzichtig.

Clasie: "Met 1-4 nog goed weggekomen"

Aanvoerder Jordy Clasie van Feyenoord gaf het na de zware thuisnederlaag maandagavond tegen Vitesse eerlijk toe. "Met 1-4 mogen we niet klagen", verzuchtte hij. "Vitesse is een goed voetballende ploeg. Vooral in de eerste helft zijn we weggespeeld. We zouden vroeg en snel druk zetten, maar daar is niets van terechtgekomen. De ruimtes waren veel te groot en daardoor hebben we het onszelf veel te moeilijk gemaakt. We wisten zelf ook bijna niets te creëren."

Clasie wilde kort na afloop in de leegstromende Kuip nog niet aan de verfoeide deelname aan de play-offs om Europees voetbal denken. "Dat scenario zou voor Feyenoord een drama zijn. Maar alles is nog mogelijk, we staan nog steeds derde. Het belangrijkste is nu dat we als team dicht bij elkaar blijven en ons niet laten afleiden door randzaken."

Met een zege in de uitwedstrijd zondag tegen PEC Zwolle plaatst Feyenoord zich alsnog op eigen kracht voor de Europa League.

Paniek in Kathmandu door nieuwe aardbeving Nepal

Opnieuw schudde dinsdag de grond in Nepal, tot grote schrik van inwoners van de hoofdstad Kathmandu. Volgens ooggetuigen brak grote paniek uit. "Iedereen rende de straat op, alle winkels sloten de luiken", beschreef een verslaggeefster van nieuwszender Al Jazeera de situatie. Volgens haar duurde het ongeveer een halve minuut.

De schok was volgens de Amerikaanse geologische dienst zwaar: 7,4 op de schaal van Richter. De verwoestende beving die het land op 25 april trof, was met een kracht van 7,8 nog een stuk zwaarder. Het epicentrum van de beving van dinsdag lag 83 kilometer ten oosten van de hoofdstad, op een diepte van 18,5 kilometer.

Over schade is nog niets bekend.

Paniek in Kathmandu door nieuwe aardbeving
Paniek in Kathmandu door nieuwe aardbeving (Foto: ANP)

Barça gaat voor de winst tegen Bayern

FC Barcelona hoeft zich dinsdag in de return tegen Bayern München in feite nauwelijks zorgen te maken. De Catalanen wonnen vorige week de eerste ontmoeting in de halve finales van de Champions League met 3-0. De ploeg van trainer Luis Enrique neemt echter het zekere voor het onzekere en gaat ook in München vol voor de overwinning. "Ons doel is zoals altijd duidelijk", blikte hij maandag vooruit. "We willen weer winnen."

Bayern zal zeker op de aanval moeten spelen om de nederlaag in Barcelona ongedaan te maken en daardoor de finale van de Champions League te bereiken. Dat biedt Barça naar verwachting de nodige ruimte om snel om te schakelen. "We hopen op net zo'n wedstrijd als bij ons", aldus Enrique. "Omdat beide partijen willen winnen, zal het een zeer attractieve wedstrijd worden."

Dinosaurussen in ARK: Survival Evolved

Indie-developer Studio Wildcard heeft ARK: Survival Evolved aangekondigd, een open-wereld waarin je moet overleven terwijl er allerlei vriendelijke, en een stuk minder vriendelijke dinosaurussen rondlopen.

Het spel is in ontwikkeling voor PlayStation 4, Xbox One, Windows, Mac, en Linux. ARK: Survival Evolved komt op 2 juni al in de Early Access van Steam, zodat je al een stuk eerder in de enorme omgeving kunt rondlopen zoekend naar geheimen en vooral naar manieren om de dinosaurussen te overleven, terwijl de game nog in ontwikkeling is.

ARK: Survival Evolved komt begin 2016 uit en zal Oculus Rift VR ondersteuning hebben. Door Steam Economy en Steam Workshop kan de community zelf nieuwe omgevingen en mods maken.

Wippert legt het af tegen Cavendish

Wouter Wippert was maandag (plaatselijke tijd) dichtbij een grote sprintzege. De Nederlandse wielrenner kwam in de tweede etappe van de Ronde van Californië in de massaspurt net iets tekort tegen de klasbakken Mark Cavendish en Peter Sagan. Wippert, die fietst voor de kleine profploeg Drapac, mocht met zijn derde plaats het eliteduo wel flankeren op het podium.

De Brit Cavendish (Etixx-Quick Step) boekte zijn tweede ritzege op rij en behield ook de leiding in het algemeen klassement. De Slowaak Sagan (Tinkoff-Saxo) volgt op acht seconden. Wippert is in de rangschikking de beste Nederlander op de zevende plaats op zestien seconden van Cavendish.

Warren Barguil, de kopman van Giant-Alpecin, verloor ruim een kwartier in de 193 kilometer lange etappe van Nevada City naar Lodi. Hij was een van de slachtoffers van een grote valpartij in het peloton op 10 kilometer van de finish.

Fietser dood na aanrijding autoportier

Een fietser die maandagmiddag in Heythuysen zwaargewond raakte toen hij tegen een portier van een auto botste, is dinsdag aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie laten weten.

Het ongeval gebeurde rond 17.00 uur op de Stationsstraat in het Limburgse dorp toen de bestuurder van een geparkeerde auto opeens zijn portier opende. De fietser kon niet meer uitwijken en reed er in volle vaart tegenaan.

Het slachtoffer kwam ten val en werd met ernstige hoofdwonden met een traumahelikopter naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen gebracht waar hij later overleed.

Ikea: Kinderen kunnen vällen door onze kinderhekjes

Woonwarenhuis Ikea waarschuwt voor verkeerd gebruik van kinderhekjes. Het gaat om de types Patrull Klämma en de Patrull Smidig. Wie zo'n hekje heeft aangeschaft, kan hem beter niet bovenaan de träp monteren omdat kinderen dan zouden kunnen vällen.

"Ze zijn uitsluitend bedoeld om veilig te gebruiken onderaan een träp of in een deuropening tussen twee ruimtes", aldus een woordvoerster dinsdag. "Door speling tussen de drukbevestiging en de muur kan het hekje lösraken. 

In Duitsland, Noorwegen en Denemarken zijn gevallen bekend waarbij kinderen, ondanks de hekjes, van de trap zijn gevällen met een gebroken ärm, een buil en een afgebroken tänd als gevolg. De twee types voldoen volgens Ikea aan de Europese veiligheidsnormen maar zijn minder geschikt voor plaatsing bovenaan een träp. "Voor dat doel hebben we speciale träphekjes in het assortiment" zo meldt pr-medewerkster Annique van der Valk (yum!).Annique van der Valk (ikea pr)

KNVB wil af van 'oude' arbiters

De KNVB wil afscheid nemen van scheidsrechters Reinold Wiedemeijer (47), Tom van Sichem (46), Pieter Vink (48) en Eric Braamhaar (48). De voetbalbond wil ondanks hun contracten voor onbepaalde tijd dat er meer jonge talenten doorstromen. 

Volgens De Telegraaf is er binnen het scheidsrechterskorps onbegrip over de eliminatie van de ’oudjes’. Vanwege de ervaring zijn de scheidsrechters graag geziene gasten bij de eredivisieclubs en kunnen zij ook hun ervaring oversdragen op de 'jonkies'. Andere scheidrechters vragen zich af waarom scheidsrechters tot voor kort tot hun 52e of 53e konden fluiten en er nu heel geforceerd op 46-, 47- of 48-jarige leeftijd afscheid moet worden genomen. 

De KNVB houdt zich nog op de vlakte "De gesprekken met de vier genoemde scheidsrechters verlopen in goede harmonie. In het kader van goed werkgeverschap ronden we de gesprekken met de scheidsrechters eerst af, voordat we hier verder inhoudelijk over communiceren."

Volgens de voetbalbond hoeven de scheidsrechters niet nu direct al weg, in tegenstelling tot de mededeling die ze eerder kregen."Er is geen enkele sprake van dat alle vier de genoemde scheidsrechters volgend seizoen vertrekken. Dit zal gefaseerd over meerdere jaren gebeuren", aldus de KNVB.

Lichaamsdelen gevonden op treinstation Mexico

Op een treinstation in de hoofdstad Mexico zijn drie in stukken gehakte lichamen gevonden. De lichaamsdelen waren verdeeld over elf tassen die werden gevonden op een trein, zei de politie maandag.

De lichaamsdelen werden afgelopen weekeinde gevonden op een station voor goederentreinen in Mexico-Stad. De trein was eerder door Colima en Michoacan gereden, deelstaten waar het drugskartel Jalisco New Generation actief is. Op het spoor even buiten Mexico-Stad werden ook lichaamsdelen gevonden, zei het stadsbestuur.

De lugubere vondsten betekenen volgens de burgemeester niet dat het Jalisco-kartel zijn activiteiten uitbreidt naar de hoofdstad. "Mexico-Stad is geen plek waar dit soort operaties makkelijk kan worden uitgevoerd", aldus Angel Mancera.

Het Jalisco-kartel schokte Mexico begin deze maand toen het een legerhelikopter uit de lucht schoot in de deelstaat Jalisco. Daarbij kwamen achttien mensen om het leven, onder wie acht militairen en twee agenten.

'15e seizoen CSI wordt laatste'

De Amerikaanse procedural Crime Scene Investigation (CSI) gaat volgens insiders stoppen. CBS heeft het nieuws nog niet bevestigd, maar bronnen van Amerikaanse media beweren dat CBS het vijftiende seizoen van de serie in februari afrondt met een twee uur durende film.

In de slotaflevering keert mogelijk William Petersen terug. Hij vertolkte 10 seizoenen lang de rol van Gil Grissom. CBS wil volgens The Huffington Post niet op de geruchten reageren. De zender verlengt wel de spin-off CSI: Cyber met een tweede seizoen.

Eerder stopten spinoffs CSI: Miami en CSI: New York al.

CSI
CSI

Amsterdam weer onveiligste gemeente

Amsterdam is net als vorig jaar de onveiligste gemeente van Nederland. De hoofdstad heeft vooral last van veel zakkenrollers, mishandelingen en straatrovers. Dat blijkt dinsdag uit de AD Misdaadmeter 2015 die gebaseerd is op cijfers van de politie.

Amsterdam wordt, net als in 2014, op de voet gevolgd door Maastricht. Het gat tussen beide steden is wel kleiner geworden doordat de criminaliteit in Maastricht is gegroeid, terwijl in Amsterdam juist minder misdaden werden gepleegd. Toch blijft de hoofdstad in vergelijking met de rest van Nederland het onveiligst. Rotterdam staat op de derde plek in de ranglijst.

'Amsterdammers weten al langer dat er een opgaande lijn in hun stad zichtbaar is', zegt burgemeester Eberhard van der Laan tegen de krant. Volgens hem is de aanwezige criminaliteit deels te verklaren door het grote aantal toeristen.

Amsterdam weer onveiligste gemeente
Amsterdam weer onveiligste gemeente (Foto: ANP)

Trijntje Oosterhuis is 'sletterige weduwe'

Trijntje Oosterhuis lijkt het lachertje van Wenen te worden. Na haar repetitie voor het Eurovisie Songfestival waren de kritieken op met name haar outfit niet van de lucht. De Weense journalisten vergeleken de jurk waarin de 42-jarige zangeres gaat optreden met die van een 'slutty widow'.

Ook presentator Cornald Maas heeft een mening; "Trijntje repeteert in Wenen... Vocaal ijzersterk. En de outfit is ... uhm... gewaagd."

De ontwerper van het wanstaltige gedrocht is zelf overigens laaiend enthousiast over de jurk.

Slutty Widow
Slutty Widow

Waaraan doet de jurk van Trijntje jou denken?

Emilia Clarke wil trio met Channing en Jenna

Emilia Clarke had graag een trio gewild met Channing Tatum en zijn vrouw Jenna. De Game Of Thrones-ster onthult aan Harper's Bazar dat ze dit eens aan het Hollywoodkoppel heeft voorgesteld.

Emilia, die de rol van 'Khaleesi' Daenerys Targaryen speelt, vertelt dat Channing en zijn vrouw een gesprek met haar aanknoopten tijdens een feestje na afloop van de Golden Globes. "Ze zeiden, we noemen elkaar 'moon of my life' en 'my sun and stars'", vertelt Emilia, wiens personage haar man Khal Drogo in het eerste seizoen met deze termen aansprak. De Britse actrice noemt het gesprek met Channing en Jenna "een fantasie". "Ik zei, ik kan mezelf niet inhouden. Kunnen we alsjeblieft allemaal iets seksueels met elkaar delen? Jullie zijn allebei prachtig, al is het maar een knuffel."

Game Of Thrones heeft "meerdere deuren" geopend voor Emilia. Binnenkort is ze samen met Arnold Schwarzenegger te zien in Terminator Genisys. Ook speelde ze in de thriller Voice From The Stone en momenteel werkt ze in Londen aan het romantische drama Me Before You.

Geveilde Picasso duurste schilderij ooit

Op een veiling in New York is maandag een recordbedrag neergeteld voor een schilderij. Het werk Les femmes d'Alger (Version O) van Pablo Picasso bracht ruim 179 miljoen dollar (ruim 160 miljoen euro) op. Het is daarmee het duurste schilderij dat ooit is geveild.

De Spaanse kunstenaar Pablo Picasso schilderde het olieverfschilderij in 1955. Het is het laatste doek uit een serie van vijftien schilderijen over de negentiende-eeuwse schilder Eugène Delacroix. Veilinghuis Christie's had verwacht dat het schilderij voor ongeveer 140 miljoen dollar onder de hamer zou gaan, maar dat werd 179.365.000 dollar.

De koper van het schilderij blijft anoniem. Ook is niet bekend waarom de vorige eigenaar het werk van de hand deed. Het kwam in 1997 voor het laatst onder de hamer en bracht toen 31,9 miljoen dollar op.

Het schilderij dat tot nu toe het meeste had opgebracht op een veiling was Three Studies of Lucian Freud van Francis Bacon. Dat werd in november 2013 verkocht voor meer dan 142 miljoen dollar.

Kanye West krijgt eredoctoraat kunstacademie

Kanye West mocht maandag een eredoctoraat van de kunstacademie in Chicago in ontvangst nemen. In zijn ontvangstspeech noemde Kanye het papiertje als één van zijn belangrijke prestaties, net als zijn samenwerking met Paul McCartney en zijn benoeming tot invloedrijk persoon door het blad Time.

Zijn vrouw Kim Kardashian kon niet bij de ceremonie aanwezig zijn, maar feliciteerde hem via Instagram. 'Dr. Kanye West! Ik ben zo trots op je, schat, en ik weet dat je moeder ook heel trots zou zijn.'

 

Dr. Kanye West!!!!!!! I'm so proud of you baby & I know your mom would be so proud too!!!! 🎓

Een foto die is geplaatst door Kim Kardashian West (@kimkardashian) op11 Mei 2015 om 1:18 PDT

Vrouw wil hond redden, verdrinkt zelf

Een 49-jarige vrouw die haar hond wilde redden uit een meer in de Duitse stad Keulen is zelf verdronken. Dat meldt het Duitse persbureau dpa.

De vrouw wandelde met haar even oude echtgenoot langs het meer toen de hond het water in sprong. De hond dreigde te verdrinken, waarop de vrouw probeerde om het huisdier te redden. Ze raakte daarbij zelf in de problemen, meldt de brandweer van Keulen.

De man probeerde uiteraard zijn echtgenote te redden, maar kon alleen het levenloze lichaam aan wal trekken. De toegesnelde brandweer probeerde de vrouw nog te reanimeren, maar dat was tevergeefs. De hond overleefde het voorval wel.

President Liberland gearresteerd

De zelfverklaarde president van Europa's nieuwste land is in zijn eigen land gearresteerd. De Kroatische grenspolitie had hem opgepakt wegens het "illegaal oversteken van een grens buiten een grenspost". Dit meldt Vice News in een interview met de kersverse president Vit Jedlicka.

Jedlicka was , ondanks een boete van 1.200 Kuna (~160 euro), zelfs blij met zijn arrestatie. Tijdens zijn verblijf op het politiebureau heeft hij namelijk goede gesprekken gehad met de autoriteiten. Zo heeft hij kunnen overleggen over de grensovergang, de Kroatische politie is namelijk nogal overrompeld door het aantal bezoekers aan Liberland. Sinds de staat is gesticht op 13 april jl. zijn er namelijk al honderden mensen een kijkje komen nemen in het voorheen stukje niemandsland.

Kroatië heeft bij de grens een Schengengrens gemaakt met daarbij de nodige grenswachten. In een gesprek dat Jedlicka met enkele agenten had boden zij zelfs aan om in Liberland als grenswacht aan het werk te gaan in de toekomst. Ook is hij aan het kijken naar een toevoerroute via de Donau rivier om zo grenscontroles te ontwijken.

Een dag voor zijn arrestatie had de geboren Tsjech Jedlicka nog een gesprek met de minister van buitenlandse zaken van Tsjechië. Die zei hem dat het land misschien wel een succes zou kunnen worden. Het begint er dus toch meer op te lijken dat zijn plannen echt zijn, en geen gewaagde reclamestunt zoals eerder werd gedacht.

Vlag van Vrije Republiek Liberland (Foto: liberland.org)
Vlag van Vrije Republiek Liberland (Foto: liberland.org)

Vrouw ontslagen na verwijderen app

Een vrouw is in Californië ontslagen nadat ze een app van haar werktelefoon had verwijderd. Het ging om de app genaamd 'Xora', een app die wordt gebruikt om personeel te volgen middels GPS. Met de app kon haar baas ook 24/7 zien waar ze zich bevond.

De vrouw, Myrna Arias, moest van haar werkgever de app verplicht installeren maar vertrouwde het zaakje niet. Ze ging vervolgens met haar collega's op onderzoek uit. Hieruit bleek dat de app niet alleen werknemers volgt tijdens werktijd, maar ook daarbuiten. Hoewel de app een in- en uitklok functie heeft, blijft het wel altijd de GPS locatie doorzenden.

Om haar vermoedens te bevestigen stapte ze op haar baas af om te vragen of ze werd gevolgd. Hierop vertelde haar baas vol trots dat dat inderdaad het geval was, en dat hij precies wist waar ze te allen tijde was. Nadat ze duidelijk maakte dat dit illegaal was reageerde haar baas laconiek met; 'je hebt het maar gewoon te tolereren'.

Myrna besloot hierop de app direct te verwijderen en vergeleek de app met een 'enkelband voor huisarrest'. Kort daarop werd ze door haar baas op het matje geroepen en de laan uitgestuurd. In reactie hierop sleept ze haar nu voormalige werkgever Intermex voor de rechter (PDF) wegens het schenden van privacy. Ze eist daarbij onder andere een schadevergoeding van $500.000 dollar.

Hieronder kun je een rooskleurige instructievideo zien van de betreffende app.

Dodelijk verleden 36

‘Weet je het zeker, kaboutertje? Oppaskaboutertje? Je hebt twee seconden om je loop uit mijn gezicht te halen. Zo niet, dan ga jij op dit schip meemaken wat een hel op aarde is, snap je?’ Hij liet zijn wapen in drie seconden zakken. Hij had een verbeten uitdrukking in zijn gezicht. ‘Dommerd, je begrijpt toch wel dat als Carlos mij in leven laat jij dat helemaal moet doen! Je hebt de hersens ter grote van een klein pistooltje, laten we zeggen een 22 kaliber.

'Speel Assassin's Creed: Syndicate als broer en zus'

Er doen hele interessante geruchten de ronde over Assassin’s Creed: Syndicate. Het speelt zich af in de onderwereld van Victoriaans Londen en heeft geen multiplayer-optie. In Syndicate speel je als broer en zus Jacob en Evie Frye.

Evie Frye

Je kunt dus als een vrouw spelen, maar dat is slechts 25% van de missies. De overige 75% speel je dus met Jacob. Tussen de missies door kun je wel kiezen met wie je door de stad loopt.

Ik neem aan dat Evie een afkorting is voor Evelina, omdat in de Victoriaanse tijd weinig korte namen werden uitgedeeld en omdat dit een leuke verwijzing is naar Aveline, de hoofdrolspeelster van Assassin's Creed Liberation.

Er volgt een live stream dinsdagavond 12 mei om 18:00 op de website waarin meer details worden onthuld. Assassin's Creed: Syndicate komt hopelijk dit jaar nog uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Eva Jinek en Freek Vonk uit elkaar

Dat meldt Shownieuws maandag. De twee laten in een verklaring aan het programma weten dat het door het 'moordende reisschema van Freek (hij is de helft van het jaar op reis)' en hun 'chaotische levens' helaas niet is gelukt om samen een leven op te bouwen.

"We zijn er allebei verdrietig over maar houden heel veel van elkaar, zijn nog veel in elkaars leven en iedereen die ons kent weet ook dat dat zo is."

Freek zit momenteel in Brazilië en reageert op het nieuws via zijn Facebookaccount. "Ik ben hier heel erg verdrietig over", aldus de bioloog. "We zijn zeker niet met ruzie uit elkaar, en ik houd met heel mijn hart van haar. En dat zal altijd zo blijven. En daarom doet het me pijn dat het ons niet is gelukt."

Ontwerper trots op jurk Trijntje

Ontwerper Tycho Boeker heeft al vaker jurken ontworpen en gemaakt voor zangeres Trijntje Oosterhuis. Maar toen bleek dat hij haar jurk voor het Songfestival mocht maken, was hij toch erg verrast. "Je kan natuurlijk nooit ergens van uitgaan, maar ik had het wel gehoopt", vertelt de ontwerper aan BuzzE.

Trijntje liet de zwarte jurk van de hand van Boeker maandag voor het eerst zien tijdens een repetitie in Wenen. "Ik wist echt niet dat ze de jurk maandag al aan zou trekken. Ik had verwacht dat ze dit pas later in de week zou doen", aldus de ontwerper waarbij de telefoon al de hele dag roodgloeiend staat.

Boeker was verrast om de jurk te zien dragen door Trijntje. "We hebben de jurk steeds bij haar thuis gepast en nu ze daar op dat podium staat met de lichten op haar gericht, is het een heel ander gezicht", vertelt een trotse Tycho. De jurk die hij maakte is zwart en heeft een diep decolleté. "Het is echt een technisch hoogstandje wat we hebben gemaakt. Je moet er toch voor zorgen dat alles goed op zijn plek blijft zitten. We hebben de jurk dan ook echt op haar lichaam gemaakt."

"Ik heb al eerder jurken met een diep decolleté gemaakt, maar deze is weer echt bijzonder." De jurk krijgt veel wisselende reacties op social media, maar daar lijkt Tycho zich niet druk om te maken. "Er zijn veel positieve, maar ook negatieve reacties. Dat is altijd zo, je kan nooit iedereen blij maken." Hij begrijpt wel dat er veel te doen is om de japon. "Er hangt veel van af en de druk is groot", vertelt Boeker die nog tot het laatste moment aan de jurk heeft gesleuteld. "Ik heb hem steeds weer verbeterd." Nu is Tycho helemaal tevreden. "Hij valt precies zoals de bedoeling was, ik vind het er echt mooi uitzien."

Of Boeker gaat kijken naar het optreden van Trijntje in de halve finale van het liedjesfestijn? "Ja, natuurlijk. Maar wel met zweet in mijn handen", geeft Tycho, die anders nooit naar het Songfestival kijkt, toe. "Het is een machteloos gevoel, ik geef het uit handen en hoop dat het heel erg goed gaat."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.