Reputatieschade GroenLinks-Kamerlid 'betreurenswaardig'

Het bestuur van de Tweede Kamer (presidium) betreurt zeer de wijze waarop de reputatie van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman de afgelopen maanden geschaad is geraakt. Het presidium schrijft dat woensdag in een brief aan Voortman. Zij had opheldering geëist over de verdachtmakingen aan haar adres rond het uitlekken van gegevens bij de benoeming van een nieuwe Nationale ombudsman.

Het presidium stelt dat een aantal vragen van Voortman moeten worden besproken in een nader gesprek tussen haar en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. "Het presidium heeft er alle vertrouwen in dat u beiden in staat zult zijn om tot een voor u beiden bevredigende oplossing te komen", aldus de brief die namens het presidium is ondertekend door de griffier van de Tweede Kamer.

In de brief herhaalt het presidium dat het de voorzitter vorig jaar juni machtigde om aangifte te doen bij de Rijksrecherche van lekken van vertrouwelijke informatie naar diverse media in de benoemingsprocedure van de nieuwe Nationale ombudsman. Dat was een algemene aangifte en geen aangifte tegen Voortman. Ook ging het om het lekken van stukken, niet om het schenden van het ambtsgeheim. Dat Voortman uiteindelijk aan een specifiek onderzoek werd onderworpen was 'louter de verantwoordelijkheid van de Rijksrecherche', aldus de brief.

Op verzoek van het presidium heeft de landsadvocaat het optreden van Van Miltenburg bekeken. Hij oordeelt dat zij binnen het haar gegeven mandaat heeft gehandeld. De landsadvocaat begeleidde Van Miltenburg ook toen zij in juni 2014 aangifte deed.

Presidium betreurt reputatieschade Voortman
Presidium betreurt reputatieschade Voortman (Foto: ANP)