Marcouch wil meer allochtonen bij recherche

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) vindt dat de recherche meer allochtonen in dienst moet nemen. Dat zou met name in de hoofdstad de pakkans vergroten van allochtone criminelen. Die houden de laatste tijd flink huis met bloedige afrekeningen, waarbij overigens al verscheidene onschuldige slachtoffers zijn gemaakt.

Volgens Marcouch, zelf oud-politieman, ligt het landelijk percentage allochtonen bij de geuniformeerde politie op circa zeven procent. Bij de recherche zou dat aandeel nog 'veel lager' liggen, zegt de politicus tegen AT5.

"In Amsterdam zien we bijvoorbeeld bij de recherche heel weinig diversiteit. Te weinig van dit soort specifieke kennis, expertise en herkenbaarheid voor die gemeenschappen aanwezig om bijvoorbeeld effectief te zijn in de bestrijding van de misdaad."

Omdat werven en opleiden lang duurt, pleit Marcouch voor de korte termijn voor ruimere doorstromingsmogelijkheden voor allochtone politiemedewerkers. Hij gaat binnenkort minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie aan zijn jas trekken over de kwestie.