Stille Oceaan getuige van trieste dood auteur Colleen McCullough

Schrijfster Colleen McCullough is op 77-jarige leeftijd overleden. Ze is helaas niet zonder pijn gestorven. Volgens haar uitgeverij was ze al langere tijd ziek en heeft ze een zwaar ziektebed gehad.

McCullough is onder andere bekend geworden door haar in 1977 gepubliceerde boek 'De Doornvogels', waar later ook een tv-serie op is gebaseerd. In de epische roman staan de verhoudingen tussen een Australische ranch-familie en de plaatselijke pastoor centraal. Wereldwijd werd de roman erg goed ontvangen: er zijn ondertussen ruim 30 miljoen exemplaren van verkocht.

In 1983 werd er van het veel gelezen boek een miniserie gemaakt met Richard Chamberlain en Rachel Ward in de hoofdrollen. Ook de miniserie werd erg gewaardeerd en ontving dan ook 4 Golden Globes. 'Tim', haar allereerste roman werd ook verfilmd. Daarin speelde Mel Gibson toentertijd nog de hoofdrol.

In totaal schreef ze 25 romans. Door oogproblemen kon ze het niet meer opbrengen om zelf te schrijven, dus besloot ze over te gaan op dicteren. Zo kwam onder andere haar allerlaatste roman 'Bittersweet' uit.

De Australische was naast schrijver ook een neurofysicus en werkte als onderzoekster aan de Amerikaanse universiteit Yale en ziekenhuizen in Londen en Sydney. Haar oorspronkelijke droom was om dokter te worden, maar die droom ging in rook op toen ze hoorde dat ze allergisch was voor de zeep die chirurgen gebruiken voor operaties.

De Stille Oceaan was decor van haar overlijden. Op Norfolk Island sloot haar brein voor altijd de deuren. Een brein waar de wereld veel aan heeft gehad. De wereld zal haar dan ook missen. Haar romans zullen er echter met zekerheid voor zorgen dat ze nooit vergeten zal worden.