Levenslange schorsing Estse topscorer aller tijden en 8 anderen

De Estse voetbalbond heeft zaterdag bekend gemaakt dat het liefst 26 spelers bestraft heeft naar aanleiding van een groot matchfixingschandaal. Negen spelers hebben een levenslange schorsing opgelegd gekregen. Alle geschorste spelers worden ervan verdacht betrokken te zijn bij het verkopen van wedstrijden in de Estse competities en de Europa League.

Onder de levenslang geschorste spelers bevindt zich ook Maksim Gruznov, die inmiddels al is gestopt. Hij is de topscorer aller tijden in de Estse Meistriliiga. Hij speelde bijna 500 wedstrijden op het hoogste niveau en scoorde daarin 304 keer. Bijna 250 van zijn treffers scoorde hij voor Narva Trans, de club waar hij meer dan tien jaar voor uitkwam.

Ook andere oud-spelers van Narva Trans zijn levenslang geschorst. Daaronder bevindt zich ook de 27-jarige Rus Sergei Leontovits, goed voor meer dan 100 wedstrijden, en de Oekraïnse keeper Sergiy Ussoltsev, die meer dan 200 wedstrijden speelde in de Meistriliiga. Ook de 22-jarige voormalig jeugdinternational Silver Lätt mag nooit meer terugkeren op de velden. Daarnaast zijn ook Anton Sereda, Dennis Jõgiste, Marten Mütt en Indrek en Andres Sista voor het leven verbannen.

Aleksandr Kulik speelde ruim 260 wedstrijden in de Meistriliiga, vooral voor Narva Trans, en is tot en met 2020 geschorst. Keeper Stanislav Prins mag twee jaar daarvoor weer spelen. Hij kwam vaak uit voor Estland onder 21 en speelde één interland voor het nationale elftal. Sinds 2007 komt hij uit voor topclub Flora Tallinn, waarmee Prins onder meer in de Champions League-kwalificatie speelde.

Ook verdediger en veelvoudig jeugdinternational Aleksandr Kulinits mag pas eind 2018 weer voetballen. Hetzelfde geldt voor Albert Taar, Eron Krillo en Alan Ventsel, beiden ook voormalig jeugdinternationals in Estland. De 22-jarige verdediger Maksim Podholjuzin van Levadia Tallinn, die dit jaar zijn debuut maakte in het nationale elftal, is tot eind 2016 geschorst. Aleksandr Tarassenkov (34) speelde sinds 1998 bijna 350 keer in de Meistriliiga, vooral voor Narva Trans. De volledige lijst met schorsingen is hier te vinden.

"Jaren aan onderzoek hebben uiteindelijk honderden pagina's aan resultaten opgeleverd. Een onderzoek als dit is nog nooit uitgevoerd in de sport in Estland, waar we nu hebben samengewerkt met de politie, justitie, UEFA en andere voetbalbonden", legt Aivar Pohlak uit als president van de Estse voetbalbond. "Het gaat over een enorm aantal pogingen om wedstrijden in zowel Estse als Europese competities om te kopen. We vermoeden dat het in zeker twintig gevallen ook gelukt is om een wedstrijd om te kopen."

Volgens Pohlak ligt de schuld niet binnen een club, ook al wordt Narva Trans heel vaak genoemd, maar vooral bij de spelers zelf. "We zijn echter ook op de hoogte van zaken waarbij betrokken spelers ernstig bedreigd werden. Dat is een hele serieuze zaak en daar hebben we de politie ook voor ingeschakeld", aldus Pohlak, die verder zegt dat deze zaak een teken af moet geven: "Geen enkele zaak blijft onopgemerkt, vroeg of laat komt het naar buiten."