'Overheid pakt handel in illegaal hout niet aan'

Nederlandse bedrijven die handelen in hout dat illegaal is gekapt in Braziliaanse regenwouden worden niet aangepakt door de Nederlandse overheid. De afgelopen twee weken kwamen in de haven van Rotterdam twee schepen aan met hout van een Braziliaanse zagerij die illegaal hout verwerkt en een derde schip arriveert donderdag, meldt Greenpeace.

Sinds vorig jaar is een Europese houtverordening van kracht. Die houdt onder meer in dat handelaren maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat ze in illegaal gekapt hout handelen. Ze moeten kunnen aantonen dat hun producten van legale herkomst zijn.

Campagneleider bossen Daniëlle van Oijen heeft donderdag overlegd met de NVWA om te wijzen op het schip dat donderdag aankomt. "Afgesproken is dat de douane een inspectie gaat doen, maar ik ben er niet gerust op. De douane kan alleen de papieren controleren en op papier zal alles in orde zijn. Maar in de praktijk niet."

Het hout in het schip komt van de Brazilliaanse houtzagerij Rainbow Trading. De milieuorganisatie bevestigde eerder dit jaar gps-zenders aan vrachtwagens van het bedrijf en daaruit zou blijken dat het bedrijf hout haalt uit gebieden waar niet mag worden gekapt. "Als je alleen naar de papieren kijkt, lijkt er echter niks aan de hand te zijn."

Het hout dat donderdag aankomt, wordt doorgevoerd naar twee Belgische bedrijven. "Na de controle op het papierwerk moeten de Belgische autoriteiten dus nagaan of dit in de haak is, dat is zo afgesproken in de regelgeving", zegt Van Oijen. "We hebben al eens meegemaakt dat een volgens ons verdachte partij uiteindelijk toch gewoon op de markt kwam dus we hebben er weinig vertrouwen in dat dit goed afloopt."

Eerdere verdachte partijen waren bestemd voor drie houthandels in Nederland. Greenpeace waarschuwde de bedrijven, waarop twee handels besloten de voorraad niet in de handel te brengen. "Deze bedrijven zijn echt geschrokken. Ze dachten dat het hout legaal was gekapt", zegt Van Oijen. "Een bedrijf heeft ons gevraagd te helpen hun systemen beter te maken zodat dit niet nog eens kan gebeuren."

Dat gaat volgens de campagneleider de goede kant op. "Maar er moet meer gebeuren. Bedrijven moeten uit zichzelf actief onderzoeken of het hout van legale herkomst is en niet blindvaren op een papiertje van de verkoper. De autoriteiten in Europa moeten hier ook meer op zitten. In Italië is er bijvoorbeeld nog niet eens een toezichthouder die hierover gaat."

Greenpeace stelt sinds vorig jaar al diverse verdachte en illegale praktijken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en andere Europese toezichthouders te hebben gemeld. Hierbij werden ook namen van verdachte bedrijven gegeven. "Maar sinds de regeling van kracht werd is alleen een lading illegaal gekapt hout uit Congo onderschept in Duitsland, na een tip van ons."

"Als de NVWA zijn werk niet naar behoren doen, zal de illegaliteit onverminderd doorgaan en sneuvelt het regenwoud in de Amazone. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door een nalatige Nederlandse overheid", stelt Van Oijen.

Een woordvoerder van de NVWA stelt dat het voor bedrijven lastig is om aan het stelsel van zorgvuldigheidseisen en bewijsvoering te voldoen. "Dat maakt het ook lastig te controleren, maar wij houden dat met de douane wel in de gaten."