Grote antiwitwasactie tegen Gelderse wietbende

De politie is dinsdag in Gelderland bezig met een grote actie in een onderzoek naar witwasserij en wietteelt. Op twintig adressen verspreid door de provincie zijn invallen gedaan. De actie is nog bezig en de politie hoopt in de loop van de middag met resultaten te komen.

Het onderzoek begon om 10.00 uur. Aanleiding is een groot onderzoek naar een criminele bende dat al een jaar duurt. De politie heeft negen verdachten in het vizier, die ongeveer 25 miljoen euro zouden hebben verdiend met het telen van wiet.

Het is niet de bedoeling de verdachten aan te houden, aldus een politiewoordvoerder. "Het voornemen was om alles dat in relatie staat met witwassen in beslag te nemen. Aanhoudingen verrichten was niet het hoofddoel, maar ik heb geen zicht op de huidige situatie."

Onder meer adressen in Zutphen, Apeldoorn, Velp en Duiven worden doorzocht. Het gaat om enkele woningen, maar ook bedrijfspanden worden onderzocht. Een pand in Velp wordt gezien als het 'hoofdkwartier' van de bende.

Bij de doorzoekingen worden computers en harddisks in beslag genomen. De politie legt eveneens beslag op geld, luxeauto's en zelfs een speedboot.

Bij de actie zijn 275 politieagenten betrokken, evenals specialisten van Defensie. Zij zijn gespecialiseerd in het vinden van verborgen ruimtes.

Ook in Turkije worden huiszoekingen gedaan. Volgens de politiewoordvoerder is het onderzoek daar veel kleiner van aard. "Ik wil nog geen aantal noemen, maar het gaat om enkele adressen."