Aanhoudingen voor grootschalige internetoplichting

De politie heeft een man en een vrouw aangehouden voor oplichting van ruim honderd mensen via sites als Marktplaats. De 26-jarige vrouw uit Leeuwarden en 25-jarige man uit Utrecht maakten in totaal veertienduizend euro buit. De aanhouding van de twee eind maart werd woensdag pas bekendgemaakt door de politie.

Volgens de politie boden de verdachten elektronicagoederen aan via internet. Na betaling werd niet geleverd. De vrouw stelde haar bankrekening ter beschikking, de man pinde vervolgens het geld. De buit deelden ze.

De politie kreeg in deze zaak negentien aangiften binnen, maar er zijn 118 mensen gedupeerd door de oplichterspraktijken, zo blijkt uit onderzoek. De politie kwan de verdachten op het spoor nadat het televisieprogramma 'Undercover in Nederland' eind vorig jaar aandacht aan de zaken besteedde en doordat het Meldpunt Internetfraude zich ermee bezig had gehouden.

Naast oplichting wordt het duo verdacht van het witwassen van geld. Totdat het Openbaar Ministerie verdere juridische stappen zet, zijn de verdachten vrijgelaten.