Britse kunstenaar hekelt museumbezoek kinderen

Musea zijn volgens de Britse kunstenaar Jake Chapman geen geschikte plaats voor kinderen. Als het aan hem ligt laten ouders hun kroost voortaan thuis als ze een dagje cultuur gaan snuiven. Hij vindt het arrogant als ouders denken dat hun kinderen het werk van artiesten als Jackson Pollock en Mark Rothko begrijpen.

De kunstenaar, die met zijn broer het duo Jake en Dinos Chapman vormt, zegt het een belediging te vinden als kinderen voor een schilderij van Pollock staan, schrijft de Britse krant The Independent.

Naast het idee dat kinderen kunst zouden begrijpen heeft Chapman ook geen goed woord over voor mensen die de eenvoud van het werk van Henri Matisse vergelijken met kinderwerk. "Er is geen verband. Iedereen die zegt dat het er wel is, is een dorpsgek. Het is belachelijk om te zeggen."

Zelf heeft de kunstenaar drie kinderen. Met zijn broer maakt hij vaak werken die choqueren. Zo maakten ze in 2012 in midgetgolfbaan waarin onder meer een balletje door de maag van Hitler geschoten moest worden. Het duo werd in 2003 genomineerd voor de Turner Prize.