Poetin geeft Kiev schuld van vliegtuigcrash

De Russische president Vladimir Poetin heeft Oekraïne donderdag de schuld gegeven van de vliegtuigcrash, waarbij 154 Nederlanders omkwamen. Dat staat in een verklaring op de website het Kremlin.

De Oekraïense regering sloot vorige maand eenzijdig een bestand af, in de hoop een einde aan het conflict te maken. Aanvallen van de separatisten gingen echter door, waarna ook het leger de wapens weer oppakte. Poetin redeneert dat de crash de schuld is van de regering in Kiev: als zij de strijd niet had hervat, zou het vliegtuig niet zijn neergeschoten.

Poetin vindt verder dat Kiev verantwoordelijk is, omdat het vliegtuig in het Oekraïense luchtruim werd neergehaald.

Het Russische ministerie van defensie laat in een verklaring weten dat in het gebied waar het toestel neerstortte geen Russische luchtafweersystemen actief waren. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Ook zouden vliegtuigen van de Russische luchtmacht donderdag in het gebied aan de grens met Oekraïne geen vluchten hebben uitgevoerd.

De Russen proberen hiermee geruchten te ontkrachten als zou de Boeing 777 van Malaysia Airlines door hen zijn neergehaald. In Oekraïne beschuldigen de regering en de separatisten elkaar over en weer van het neerschieten van het toestel.