Timmermans stuurt consulair team naar Kiev

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stuurt onmiddellijk een consulair ondersteuningsteam naar Kiev om de Nederlandse ambassade te versterken. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdagavond bekendgemaakt in een reactie op de crash met het vliegtuig van Malaysian Airlines in Oekraïne.

Timmermans heeft donderdagavond gebeld met zijn Oekraïense ambtgenoot Pavlo Klimkin over de ramp. In dat gesprek heeft de bewindsman benadrukt dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar wat precies is gebeurd. Klimkin heeft volledige medewerking toegezegd aan het onderzoek en zou ook Nederlandse deelname verwelkomen.

Timmermans heeft alle mogelijke steun aangeboden bij de hulpverlening en verdere afwikkeling van de ramp, zoals de inzet van het Landelijk Team Forensisch Onderzoek voor hulp bij de identificatie van slachtoffers. Beide ministers waren het er verder over eens dat een ongehinderde en veilige toegang van hulpverleners nu is vereist en dat het rampgebied ongemoeid wordt gelaten.

"Zij roepen alle betrokken partijen op hier directe en volledige medewerking aan te verlenen", aldus de verklaring van Buitenlandse Zaken.

Ook op het ministerie in Den Haag is een crisisteam ingericht. Familieleden die vragen hebben kunnen bellen met 070-3487770.