BitTorrent wil betaalmuur en eigen series maken

Downloadprogramma BitTorrent wil af van het illegale karakter en meespelen op de entertainmentmarkt. Het bedrijf kondigt volgens The New York Times aan met een eigen serie te willen komen en vraagt daarvoor geld van gebruikers. Ook is het van plan werk van artiesten te verkopen. Een opmerkelijke zet voor een bedrijf dat de software levert waarmee miljoenen gebruikers dagelijks muziek, films en series van het internet kunnen plukken.

De software van BitTorrent maakt het mogelijk om via de computers van andere gebruikers films, series en muziek in rap tempo binnen te halen. In veel landen, waaronder sinds kort ook Nederland, is het downloaden via dergelijke programma's illegaal.

BitTorrent hoopt de achtdelige serie Children of the Machine te kunnen maken met behulp van de naar schatting 170 miljoen gebruikers over de hele wereld. Van hen wordt 9,95 dollar gevraagd om de sciencefictionserie te kunnen maken. Producent Marco Weber schat 2,5 miljoen dollar van gebruikers nodig te hebben.

BitTorrent werkt nu al met zogenoemde bundels. Muzikanten, maar ook tekenaars en andere creatievelingen kunnen hun materiaal nu al uploaden via het programma. Gebruikers kunnen in ruil voor hun e-mailadres de bundels gratis downloaden. Daar komt in de toekomst een paywall voor. Het bedrijf is van plan grote artiesten aan te trekken om hun muziek en kunst op deze manier te verkopen.

"We zagen de mogelijkheid om te werken aan wat wij denken dat de toekomst is van onafhankelijke contentcreatie", zegt Matt Mason, topman bij BitTorrent. "Mensen gaan er onterecht blind van uit dat wij handelen in illegale bestanden." Het bedrijf verdient onder meer geld door gebruikers extra software aan te bieden.

Het bedrijf heeft eerder al geprobeerd de diensten uit het illegale circuit te halen. Zo bracht het in 2008 BitTorrent Entertainment Network op de markt, waarmee filmbedrijven een menu van films of tv-series konden aanbieden tegen betaling. Dat was echter geen lang leven beschoren.

Weber, bekend van films als The Informers en Unthinkable, heeft Children of the Machine geschreven samen met Jeff Stockwell en gaat de serie produceren. Hij is van plan de pilot zelf te financieren en vervolgens via BitTorrent in december aan te bieden. Als Weber het geld niet bij elkaar weet te sprokkelen, blaast hij de serie af.