Waylon vindt Common Linnets 'prachtige ervaring'

Waylon ziet zijn tijd met The Common Linnets als een 'prachtige ervaring'. "Een mooie samenwerking. En een plaat die we samen gemaakt hebben die te gek is, waar we van kinds af aan al van droomden: dat het land zou luisteren naar countrymuziek", zegt de zanger zaterdag in Volkskrant Magazine.

Waylon vindt het jammer dat hij, op een optreden van volgend weekeinde na, geen onderdeel meer uitmaakt van The Common Linnets. Samen met Ilse DeLange werd hij tweede op het Eurovisie Songfestival en van de zanger had het succes nog even door mogen gaan, maar dat wilde hij dan wel op basis van 'creatieve gelijkwaardigheid'. "Ik wil een volwaardig deel van het duo zijn." DeLange nam bij de promotie van het album een andere zanger in de arm en in heel Nederland werd 'gezocht' naar Waylon.

De zanger was graag op tournee gegaan met DeLange en zag een tweede album ook wel zitten. "Ik wil dan ook mee investeren in dat album, ik wil dan ook een evenredig deel componeren. En ik geloof dat ik daarmee niet iets heel raars vraag", legt hij uit. "Want mijn eigen plaat zet ik daarvoor weg."

Ruzie tussen hem en DeLange is er volgens Waylon nooit geweest. "Laat het heel duidelijk zijn: er is van mij uit absoluut geen wrok naar Ilse toe. De dingen zijn zoals ze zijn. In dit hele verhaal zijn er geen winnaars, er zijn alleen maar verliezers op dit moment."

Geruchten, die onder meer werden aangewakkerd door een stuk in het AD, dat Waylon weer aan de drugs zou zijn worden door hem tegengesproken. "Ik vertel je nu: ik drink niet, ik stap niet en ik gebruik geen rare drugs. Omdat ik weet dat ik dat niet kan", aldus de zanger, die jaren geleden een cocaïneverslaving overwon. "Als er nu een berg coke op tafel zou liggen, zou ik er te sterk voor zijn. Maar er kan een moment komen dat ik niet sterk ben en dan moet het op ook."

Spijt heeft de 34-jarige Waylon nergens van. "Spijt is een zinloze emotie. Dat lijkt luchtig, maar moet ik dan gaan janken? Ik heb nog steeds het mooiste vak ter wereld. Ik ben ook deel van het succes, zonder mij was die plaat er niet gekomen."