PvdA-dissident tegen verhuurheffing wil nog niet wijken

Bij de PvdA-fractie in de Eerste Kamer is de kogel nog niet door de kerk over het woonakkoord en de verhuurdersheffing voor woningcorporaties. Er leven nog een aantal vragen. Dinsdag wordt daarover verder gesproken. De fractie wil er echter gezamenlijk uitkomen, zei PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth maandagavond.

Volgens Barth heeft de fractie, die maandagavond bijeen was, een goed gesprek gehad. "We zijn nog niet toe aan het vellen van een oordeel", zei ze. Over de vragen die nog leven wordt dinsdag verder gepraat. Barth wilde verder geen mededelingen doen over de inhoudelijke discussie en over wat PvdA-senator Adri Duivesteijn heeft gezegd. "Dat is vertrouwelijk."

Eerder werd bekend dat Duivesteijn nog altijd zou dreigen tegen de verhuurdersheffing voor woningcorporaties, onderdeel van het woonakkoord, te stemmen. Om politieke problemen voor het kabinet te voorkomen zou de top van de PvdA druk uitoefenen op Duivesteijn, die maandagavond overigens aangaf niet het idee te hebben dat de druk op hem wordt opgevoerd.

Duivesteijn wilde maandagavond nog niet zeggen of hij dinsdag in de Eerste Kamer voor of tegen het woonakkoord gaat stemmen. "Ik kan niet zeggen wat ik ga stemmen als we nog met elkaar in gesprek zijn", zei hij in Nieuwsuur. Wat voor bezwaren Duivesteijn heeft, zal dinsdag in de Kamer blijken, gaf hij aan.

Duivesteijn, die in het voorjaar ook al kritisch was over de verhuurdersheffing, kan het verschil maken in de Eerste Kamer. Als hij voor stemt, wordt het plan aangenomen. Stemt hij tegen, dan is het van de baan. Daarmee is ook het woonakkoord van tafel dat het kabinet dit voorjaar sloot met D66, ChristenUnie en SGP.

Duivesteijn stelde dat hij bijvoorbeeld het woonbeleid en het pensioenakkoord niet op het spel zet. "Ik zet niets op het spel", aldus Duivesteijn. "We zijn inhoudelijk met elkaar in gesprek. Dat is volgens mij de taak van de Eerste Kamer."


Duivesteijn speelt met vuur (NOS)