IMF wil meer reddingsmogelijkheden

Het Internationaal Monetair Fonds overweegt nieuw gereedschap om landen die in financiële nood verkeren te hulp te kunnen schieten. Het IMF denkt erover de looptijden op staatsobligaties te verlengen voor landen waarvan de schuldenlast in de ogen van het fonds niet houdbaar is, meldt de Financial Times maandag.

Het IMF wil zichzelf zo een nieuwe optie verschaffen om grote problemen af te kunnen wenden. Nu heeft het fonds grofweg twee mogelijkheden: of het grijpt in via een bail out, wat als paardenmiddel kan worden beschouwd, of het geeft steun op voorwaarde dat maatregelen worden doorgevoerd om de schuldenlast te verlagen. Dat laatste kan op dit moment alleen als het fonds het land kredietwaardig genoeg acht en de schuldenlast houdbaar is.

Als het IMF daar echter geen vertrouwen in heeft, wordt ingrijpen heel moeilijk. De derde optie die nu wordt besproken moet dat veranderen. Door de termijn op langlopende leningen te verlengen hebben de landen de mogelijkheid hun schulden langer tegen de oudere, vaak lagere rente af te lossen. Het alternatief, een nieuwe lening afsluiten, zou voor een noodlijdend land op dat moment een veel hogere rente met zich meebrengen.

Onduidelijk is nog hoe obligatiehouders in de nieuwe plannen passen. Het IMF voert gesprekken met betrokkenen in de financiële markten om te bepalen hoe de nieuwe methode voor hen interessant blijft. Aan het eind van het jaar wil het IMF met meer vastomlijnde plannen komen, schrijft de krant.