FNV: trek geld terug uit bouwbedrijven in Qatar

Nederlandse banken en pensioenfondsen moeten hun geld terugtrekken uit internationale bedrijven die zich schuldig maken aan de schending van arbeidsrechten in Qatar. Doen ze dat niet, dan dreigen ze indirect betrokken te raken bij de slechte werkomstandigheden in de Golfstaat. Dat stelt voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV zaterdag.

"De verantwoordelijkheid voor de mensen die voor je werken houdt niet op bij de landsgrenzen", aldus de vakbondsvoorman. "Nederlandse bedrijven moeten niet medeverantwoordelijk willen zijn voor slechte arbeidsomstandigheden in Qatar, doordat ze investeren in bedrijven die het daar niet zo nauw nemen met de arbeidsrechten."

Onder meer grote financiële instellingen zoals ING en ABN AMRO zouden investeren in bedrijven die in Qatar bouwen aan de stadions voor het wereldkampioenschap voetbal in 2022, zo stelt FNV na een onderzoek van het bureau Profundo. Daarnaast zouden veel pensioenfondsen - waaronder de vier grootste van Nederland - geld in de bedrijven hebben gestoken.

De arbeidsomstandigheden voor bouwmedewerkers in Qatar is al langere tijd een punt van zorgen. Bij de bouw van stadions voor het WK zouden inmiddels meer dan vierduizend mensen zijn overleden, zo stelde de internationale vakorganisatie ITUC in september vorig jaar. Werkgevers in Qatar zouden het bouwpersoneel meer dan twaalf uur per dag in de brandende zon laten werken.