Nederland naar de stembus voor Europees Parlement

Kiezers in Nederland kunnen donderdag naar de stembus om de 26 nieuwe Nederlandse leden van het Europees Parlement te kiezen. Op de uitslag is het langer wachten dan normaal: die mag van de Europese Commissie pas zondag bekend worden gemaakt.

De stembureaus zijn geopend van 07.30 tot 21.00 uur. Bij andere verkiezingen komen daarna de voorlopige uitslagen binnen, maar ditmaal niet. In andere EU-landen wordt nog tot en met zondag gestemd, en uitslagen mogen pas worden gepubliceerd als alle stembussen zijn gesloten.

Wel is er donderdagavond een exit poll, en daarnaast proberen zowel opiniepeiler Maurice de Hond als de website Geenstijl via een maas in de wet een beeld te krijgen van de uitslag: zij roepen mensen op aanwezig te zijn bij het tellen van de stemmen in de stemlokalen. Dat is volgens de Kieswet openbaar.

Nederland krijgt straks 26 van de 751 zetels in het Europees Parlement. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond maken drie partijen de kans de grootste te worden: D66, PVV en CDA. Vooral voor de PvdA dreigt verlies. De opkomst valt naar alle waarschijnlijkheid opnieuw laag uit: de vorige keer, in 2009, ging slechts 36,8 procent van de kiezers stemmen. Bij verkiezingen voor de Tweede Kamer is dat zo'n 75 procent.

De campagne voor de verkiezingen stond vooral in het teken van de vraag: vóór of tegen de Europese Unie? Aan het ene eind van het spectrum staat de PVV, aan de andere kant D66 en ook GroenLinks. Tegelijkertijd liep de kiezer er niet warm voor: in geen enkel andere land is de belangstelling voor de verkiezingen zo laag als in Nederland, bleek uit een peiling van Ipsos.