D66: landbouwsubsidies EU halveren

De forse inkomenssteun aan Europese boeren moet worden gehalveerd zodat de Europese Unie meer geld kan investeren in onderwijs, onderzoek en innovatie. Dat heeft D66-lijsttrekker voor het Europees Parlement Sophie in 't Veld zaterdag gezegd in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

"De subsidies naar de landbouw willen wij halveren en in plaats van in koeien in kennis steken", aldus In 't Veld. Jaarlijks geeft de Europese Unie zo'n 55 miljard euro uit aan landbouwsubsidies, veertig procent van de begroting. Voor D66 aanleiding het plan Van Koeien naar Kennis te presenteren. "We kunnen dat geld veel beter investeren in de digitale economie, in innovatie."

Het plan kon rekenen op forse kritiek van CDA-lijsttrekker Esther de Lange. "D66 voert de hetze tegen de Nederlandse land- en tuinbouw op." Volgens het CDA blijft er met de voorstellen van D66 in Europa geen landbouw meer over. Ook zou investeren in landbouw juist geld opleveren, meent De Lange.

In het politieke programma op Radio 1 kruisten zaterdag de Nederlandse lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen van donderdag met elkaar de degens.