'Kopstukken EU-verkiezingen onbekend'

De meeste mensen hebben geen idee wie de lijsttrekkers zijn bij de verkiezingen voor het Europees Parlement komende donderdag. De kopstukken van PVV (Marcel de Graaff), PvdA (Paul Tang) en D66 (Sophie in 't Veld) worden door niet meer dan een derde van de Nederlanders herkend, zo blijkt zondag uit onderzoek van de Telegraaf.

CDA-lijsttrekker Esther de Lange is nog anoniemer. Nog geen 12 procent van de Nederlanders herkent De lange, die al zeven jaar in de Europese politiek zit, en namens het CDA de grootste fractie in Europa vertegenwoordigt. Ook als een foto wordt getoond dan herkennen de meeste mensen haar niet.

Alleen VVD'er Hans van Baalen doet bij veel mensen een bel rinkelen; zestig procent herkent hem. Van Baalen zit al sinds 2009 in het Europees Parlement en was daarvoor jarenlang Tweede Kamerlid voor de VVD.

Bijna negentig procent van de vijfhonderd respondenten weet wel de PVV te noemen als partij die niks op heeft met Europa. D66 wordt door iets meer dan de helft genoemd als pro-Europees.