Kaartjes voor Stephen Hawking in Utrecht

De wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking geeft op 23 mei een lezing in het Beatrixtheater in Utrecht. Kaartjes voor de lezing gaan zaterdag in de verkoop. De studievereniging A-Eskwadraat, die de Britse wetenschapper wist te strikken, verwacht dat het 'best wel eens hard kan lopen' met de kaartjes. "Sinds bekend is dat hij komt spreken hebben we al heel veel reacties gekregen van mensen die er dolgraag bij willen zijn", aldus een van de studenten.

Hawking verzorgt de openingsspeech van PLANCKS, de eerste internationale theoretische natuurkundewedstrijd voor studenten. In het theater kunnen ongeveer 1400 mensen terecht, de meeste plekken gaan naar deelnemers aan de wedstrijd, andere studenten en genodigden. Voor 'buitenstaanders' zijn ongeveer 500 kaarten beschikbaar en deze zijn vanaf zaterdagochtend te koop. "Tijdens een vorig bezoek van Hawking in Leuven hebben 3000 mensen de lezing buiten op een scherm gevolgd omdat ze geen toegang meer konden krijgen. Dus we hebben goede hoop dat het snel vol zit. Dit zou best wel eens de laatste keer kunnen zijn dat hij naar Nederland komt."

Het kostte de organisatie naar eigen zeggen niet veel moeite om de wetenschapper naar Utrecht te halen. "We hebben een mailtje gestuurd en uitgelegd wat PLANCKS inhoudt, met het idee niet geschoten is altijd mis. Vervolgens kregen we de zeer korte mail met de tekst dat hij graag de openingslezing komt geven. We denken dat hij voorstander is van nieuwe initiatieven zoals deze en daar graag aan meewerkt."

Hawking is een opvallende verschijning. Niet alleen door zijn baanbrekende wetenschappelijke werk op het gebied van zwarte gaten, het heelal en kosmologie, maar ook omdat hij door de ziekte ALS aan een rolstoel gekluisterd is en praat via een spraakcomputer omdat zijn stembanden niet meer werken. Het is nog niet helemaal duidelijk waar hij over gaat spreken in Utrecht, maar de organisatie denkt dat het waarschijnlijk zijn visie is op het ontstaan en de ontwikkeling van het heelal en de consequenties daarvan voor de moderne wetenschap.

Naast Hawking spreken ook de Utrechtse Nobelprijswinnaar Gerard’t Hooft en de Duitse experimenteel fysicus Immanuel Bloch.