SGP haat molens op zondag

Syrië, de Krim, Turkije, maar in Nederland is het af en toe ook niet pluis. In de gemeente Molenwaard ontstond afgelopen week namelijk de nodige commotie. Zondag draaiden daar vier van de negentien molens van Kinderdijk, dat onder de gemeente Molenwaard valt. De SGP in de gemeenteraad vindt dat onaanvaardbaar.

"We wisten als gemeenteraad nergens van. We betreuren deze ommezwaai in hoge mate", laat SGP’er De Gruijter weten. Vroeger draaiden de molens nooit op zondag en De Gruijter beschouwt het gedraai dan ook als een overval. "We kregen reacties uit de samenleving. Het zijn zaken die de gemeenschap bezighouden," aldus het raadslid.

De molens staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en worden beheerd door de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK). Maar de gemeente is eigenaar en daar wringt de schoen. SWEK zorgt voor de verhuur van de molens en gaf in een brief aan dat in nieuwe huurcontracten geen verbod op het draaien op zondag wordt opgenomen. Toen een viertal molenaars daarop hun molens 'vrijmoedig' lieten draaien, brak de storm los.

SWEK-directeur Cees van der Vlist benadrukt dat hij terughoudend geweest is en getracht heeft rekening te houden met de gevoeligheden in de streek. „Ook wij hebben de zondagsrust hoog in het vaandel. We hebben als bestuur deze brief geschreven vanwege alle onduidelijkheden en vragen die leefden bij de molenaars”, zegt van der Vlist in een reactie. Hij vindt dat het niet aan de stichting is om molenaars te verbieden om op zondag de molens te laten draaien. "Dat zou juridisch lastig zijn," zo vult hij aan.

PvdA-wethouder Özdere heeft namens het college al een moreel appel gedaan op de SWEK. In april volgt er overleg tussen Van der Vlist en de gemeente. Het is voor politiek Molenwaard te hopen dat de wind dan gaat liggen.