PvdA wil gelijk salaris wettelijk afdwingen

Ondernemingsraden moeten kunnen onderzoeken of vrouwen binnen een bedrijf voor hetzelfde werk minder krijgen betaald dan mannen. Bedrijven moeten worden verplicht hier cijfers over te publiceren. Dat staat in een wetsvoorstel waar de PvdA later deze maand mee komt, kondigt de partij zaterdag aan.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra verwijt coalitiepartijen PvdA en VVD zaterdag in een interview met nu.nl juist te weinig voor emancipatie te doen. Van de afspraak uit het regeeraakkoord om beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen aan te pakken, is volgens haar nog niks waargemaakt. "De door de PvdA aangekondigde initiatiefwet heb ik nog niet gezien. Ik mis echt het gevoel van urgentie bij dit kabinet."

Ook D66 wil dat bedrijven worden verplicht in het jaarverslag een overzicht op te nemen van de beloningsverschillen in het bedrijf. "Dat is voor vrouwen een duidelijk handvat om meer salaris te kunnen eisen."

Het CBS meldde vrijdag dat vrouwen gemiddeld bijna achttien procent minder verdienen dan mannen. "Dat is in een modern tijdperk niet te verkroppen", schrijft PvdA-Kamerlid Keklik Yücel.