Vervangers WhatsApp meteen in trek

Kritische gebruikers van WhatsApp zijn donderdag massaal alternatieve chatapps aan het proberen. Dat doen ze nadat bekend werd dat Facebook WhatsApp overneemt. Een deel van de WhatsApp-gebruikers maakt zich zorgen over hun privacy nu de app eigendom van Facebook wordt.

Concurrerende chatapps lijken te profiteren van het negatieve imago van Facebook op privacygebied. Gebruikers vrezen ook dat er uiteindelijk advertenties in de app zullen komen, al lijkt dat voorlopig niet het geval.

Een van de chatapps die donderdag veel wordt gedownload is Telegram, dat gebruikers meer privacy belooft. De app klom uit het niets op tot de top 5 van meest gedownloade iPhone-apps in Nederland. Telegram was donderdag ook een van de meest getweete woorden onder Nederlandse twitteraars.

De gratis app voor iPhone en Android laat gebruikers versleutelde berichten versturen die zichzelf verwijderen. Telegram is vorig jaar gestart door twee broers die eerder oprichters waren van VK, het populairste Russische sociale netwerk.

Veel concurrenten van WhatsApp zijn al onderdeel van grote bedrijven, zoals Skype (van Microsoft), Hangouts (van Google), Chaton (van Samsung) en BBM (Blackberry). De populaire chat- en belapp Viber werd onlangs nog voor negenhonderd miljoen dollar (657 miljoen euro) overgenomen door de Japanse winkelketen Rakuten.

Op het gebied van privacy had WhatsApp zelf ook geen onbevlekt blazoen. De app kampte de afgelopen jaren regelmatig met veiligheidslekken en fouten op privacygebied. Zo stelde de Nederlandse privacywaakhond College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) begin 2013 nog dat de app de privacywet overtrad door ongevraagd het adresboek van consumenten te gebruiken. WhatsApp was niet de enige chatapp die dat destijds deed. Europese privacytoezichthouders stelden vervolgens nieuwe regels op voor mobiele apps.

Andere alternatieven van WhatsApp zijn onder meer Line, Kakoatalk en Wechat. Elk van deze apps zijn populair in verschillende regio's. Zo is Line de populairste chatapp in Japan, is Wechat geliefd in China en is Kakoatalk het meest gebruikt in Zuid-Korea.