Londen maakt zich op voor Bafta's

De British Academy of Film and Television Arts reikt zondagavond in Londen haar prijzen uit. De Bafta's zijn de belangrijkste Britse filmprijzen en gelden als graadmeter voor de Oscars, die over twee weken worden uitgereikt. Net als vrijwel elk jaar vertonen de lijstjes met genomineerden van de beide awardshows veel gelijkenissen.

De vijf genomineerden voor de Bafta voor beste film komen stuk voor stuk voor op de lijst met tien Oscargenomineerden. Kanshebbers dit jaar zijn 12 Years a Slave, American Hustle, Captain Phillips, Gravity en Philomena. De laatste twee titels dingen ook mee naar de Bafta voor beste Britse film.

Het ruimtedrama Gravity van Alfonso Cuaron is met elf nominaties de favoriet. Het slavernijdrama 12 Years a Slave van Steve McQueen is met tien nominaties de nummer twee. Beide films zijn in de race voor beste film en beste regie.

Regisseur Peter Greenaway wordt dit jaar onderscheiden voor zijn hele oeuvre. Actrice Helen Mirren krijgt de Bafta Fellowship Award uit handen van prins William.

De uitreiking vindt zondagavond plaats in de Royal Opera House in de Britse hoofdstad. De presentatie van de avond is in handen van Stephen Fry. Het is de negende keer dat de Britse komiek, acteur, regisseur en schrijver de ceremonie leidt.