Griekse premier: geen hulp meer nodig

Griekenland heeft het komend jaar geen nieuwe leningen nodig van de internationale gemeenschap. Dat heeft premier Antonis Samaras maandagavond gezegd in een televisietoespraak. Volgens Samaras is Griekenland op weg weer 'een normaal land' te worden.

"Het moeilijkste deel is voorbij en we hebben het ergste voorkomen", zei Samaras volgens Griekse media. "2014 wordt een jaar van herstel en hoop." Hij wees erop dat Griekenland dit jaar een primair begrotingsoverschot heeft. Daarbij worden rentebetalingen en aflossingen echter niet meegerekend.

Volgens Samaras zal volgend jaar vast komen te staan dat de Griekse schuldenlast houdbaar is en dat het land weer zelf geld kan gaan lenen op de financiële markten. Daar is wel toestemming voor nodig van de zogeheten trojka van de geldschieters van Griekenland: de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. Die keert volgende maand terug naar Griekenland.

Griekenland is voor een faillissement behoed met twee hulpprogramma's. Het eerste programma had een omvang van 110 miljard euro, het tweede van 130 miljard. Het tweede programma loopt volgend jaar af. Tot nu toe wordt ervan uitgegaan dat Griekenland daarna opnieuw hulp nodig heeft.