Griekenland krijgt toch wel weer lening

Griekenland krijgt na veel gesteggel toch een miljard euro aan nieuwe steun. Dat maakte voorzitter Klaus Regling van het Europese steunfonds EFSF dinsdag bekend. "Griekenland blijft vooruitgang boeken met de hervormingen", aldus Regling. Die maatregelen leiden volgens hem in de toekomst tot economische groei.

Maandenlang was onduidelijk of de Grieken in aanmerking kwamen voor de nieuwe tranche van het steunpakket, maar Athene heeft uiteindelijk toch aan de eisen van zijn geldschieters voldaan. De controleurs van de trojka vonden dat Griekenland onvoldoende opschoot met de vereiste hervormingen.

Griekenland moest onder meer het aantal ambtenaren flink terugdringen en haast maken met het privatiseren van staatsbedrijven. "Die hervormingen zijn juist hard nodig voor economische groei", zei de betrokken eurocommissaris Olli Rehn twee weken geleden. "Groei ligt om de hoek, maar dan zijn hervormingen nodig."

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dinsdag in een reactie 'verheugd' te zijn dat Athene nu toch aan de noodzakelijke voorwaarden voor de nieuwe steun voldoet. Griekenland kreeg sinds 2010 ruim 130 miljard euro aan steun van de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie.