Miljard pinbetalingen in supers

In supermarkten is voor het eerst een miljard keer gepind in één jaar. De grens werd maandag doorbroken door een klant van een DEEN-supermarkt in Amsterdam. Dat heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bekendgemaakt.

Afgelopen weekend zijn er ruim zes miljoen pintransacties geregistreerd. Dat is ruim dertig procent meer dan tijdens een normaal weekend. Vorig jaar werd in totaal 993 miljoen keer gepind in supermarkten. In 2005 was dat de helft. Voor volgend jaar verwacht het CBL een groei van tien procent van het aantal betalingen.

De supermarktbranche voerde de afgelopen tijd actie om klanten te verleiden minder met contant geld te betalen. "Dat is veel makkelijker en sneller aan de kassa", legt Jules van Well van het CBL uit. "Bovendien is pinnen veiliger dan contant geld, zowel voor de klant als voor de winkelier."

Drie kwart van de transacties in de supermarkt wordt inmiddels met de pinpas betaald. In 2009 was dat twee op de vijf betalingen. "Honderd procent zal het zeker niet worden. Maar wel zoveel mogelijk."