PvdA tegen commercialisering journalistiek

Het aandeel van eigenaars in mediabedrijven moet aan een maximum worden gebonden. Dat heeft PvdA-Kamerlid Martijn van Dam maandag geopperd in de Tweede Kamer. Volgens Van Dam kan zo worden voorkomen dat de journalistiek verder ten prooi valt aan commercialisering.

Volgens Van Dam wordt de journalistiek steeds verder uitgekleed. Dat komt onder meer doordat krantenbedrijven de afgelopen jaren in handen zijn gekomen van aandeelhouders met hoge rendementseisen. "Als je er twintig procent rendement uit wilt trekken, is de journalistiek het slachtoffer."

Van Dam stelde dat er landen zijn waar het percentage aandelen dat eigenaars in mediabedrijven mogen bezitten, aan een maximum is gebonden. Dat moet ook in Nederland worden onderzocht, stelde hij. Een bijkomend voordeel zou kunnen zijn dat eigenaars zich minder snel kunnen bemoeien met de inhoud van de nieuwsvoorziening.

In het onderzoek moet ook worden gekeken naar de rol van nonprofitbedrijven in de media. Van Dam wees erop dat veel kranten in het verleden in handen waren van stichtingen. Daarmee is volgens hem het maatschappelijk belang beter gewaarborgd.