IOC gerustgesteld over antihomowet Rusland

Het Internationaal Olympisch Comité is ervan overtuigd dat de omstreden antihomowet in Rusland geen inbreuk maakt op het olympisch charter dat discriminatie verbiedt. IOC-lid Jean-Claude Killy liet dat donderdag weten op een persconferentie in Sochi, waar een delegatie een bezoek brengt aan de stad die volgend jaar de Winterspelen organiseert.

Volgens Killy is de afgelopen dagen uitgebreid over het heikele onderwerp gesproken. "Het IOC heeft niet het recht om nationale wetten ter discussie te stellen, alleen als het olympisch charter duidelijk geweld wordt aangedaan", maakte het hoofd van de delegatie duidelijk.

De Russische president Vladimir Poetin ondertekende in juni een wet die promotie van niet-traditionele relaties in het bijzijn van minderjarigen verbiedt. Overtreding kan een gevangenisstraf opleveren. Poetin benadrukte eerder dat atleten en sportliefhebbers in Sochi niets hebben te vrezen.

Het IOC zegt toezeggingen te hebben gehad dat Rusland het olympisch charter respecteert. Jacques Rogge, die deze maand als voorzitter werd opgevolgd door Thomas Bach, maakte eerder al duidelijk niets voor een boycot te voelen.