Nieuwe Kuip komt er echt niet

De bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord in Rotterdam lijkt voorlopig niet door te gaan. Leefbaar Rotterdam, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad die een beslissende stem in deze kwestie heeft, is tegen de bouwplannen.

De hele fractie (14 raadsleden) zal donderdag unaniem tegen de nieuwbouw stemmen. Dat kondigde fractievoorzitter Ronald Schneider van de partij woensdagavond aan in het televisieprogramma Knevel& Van den Brink nadat de fractie er eerder op de avond intern over had gesproken. Leefbaar Rotterdam vindt dat de gemeente te veel risico loopt met een garantstelling van 165 miljoen euro voor de bouwplannen, die al met al bijna 400 miljoen euro kosten. Volgens Schneider is het ook slecht uit te leggen aan Rotterdammers waarom er een nieuw stadion moet komen.

De stem van Leefbaar Rotterdam is cruciaal. Omdat coalitiepartij D66 ook tegen de nieuwbouw is, moesten de andere coalitiepartijen PvdA, VVD en CDA buiten de coalitie op zoek naar een meerderheid. Schneider gaat ervan uit dat de bouwplannen nu van de baan zijn.

Sinds 2006 zijn de gemeente Rotterdam en Feyenoord bezig met plannen voor een nieuwe thuisbasis voor Feyenoord. Het huidige stadion, De Kuip, biedt onvoldoende ruimte om Feyenoord verder te laten groeien. Naast voetbalwedstrijden biedt het nieuwe complex ook ruimte voor commerciële en maatschappelijke activiteiten.

Update 09.56 uur
En het is definitief. Het gemeentebestuur van Rotterdam trekt het voorstel voor een nieuwe Kuip in. Dat meldt de NOS. Donderdag zou de gemeenteraad stemmen over het plan. Omdat er geen meerderheid voor bestaat trekt de gemeente het voorstel om een nieuw voetbalstadion te bouwen in.

Leefbaar Rotterdam unaniem tegen Nieuwe Kuip
Leefbaar Rotterdam unaniem tegen Nieuwe Kuip (Foto: ANP)