MKB klaagt over gemeentelijke regels

Veel Nederlandse gemeenten handhaven overbodige of al afgeschafte regelgeving voor het midden- en kleinbedrijf. Vooral in de horeca blijft de regeldruk hoog. Dat stelt MKB Nederland maandag op basis van eigen onderzoek onder gemeenten. De meeste gemeenten dringen regeldruk wel actief terug.

De vrijstelling van de horeca-exploitatievergunning wordt door twee op de drie gemeenten niet toegepast. Door deze vrijstelling hebben horecazaken zolang ze geen overlast geven, geen vergunning nodig voor de verkoop van drank en eten. De helft van de gemeenten houdt vast aan de terrasvergunning.

Volgens MKB Nederland vraagt bijna veertig procent van de gemeenten om een uittreksel van de Kamer van Koophandel. De brancheorganisatie verwijt deze gemeenten gemakzucht, omdat ze zelf toegang hebben tot het register. Gemeenten vervangen ook te weinig de welstandscommissie voor een snellere toetsing.

De totale administratieve lasten voor het MBK werden onlangs nog door onderzoeksbureau Panteia geschat op ruim acht miljard euro op jaarbasis. Aan het onderzoek van MKB Nederland werkten 163 van de 375 benaderde gemeenten mee.