SCHC overklast Amsterdam in tweede duel

In een druk en regenachtig Bilthoven stond zaterdag de tweede play-off wedstrijd tussen de hockeyploegen van SCHC en Amsterdam op het programma. Voor de vrouwen van SCHC was het erop of eronder nadat het eerste duel tussen een 1-0 verlies voor de roodblauwen opleverden. Stichtse greep de laatste kans met beide handen aan en versloeg Amsterdam met maar liefst 4-1.

De thuisploeg begon agressief aan het duel met de bezoekers uit de hoofdstad. Na acht minuten spelen leverde dit het eerste kansje op voor Claire Verhage. De rappe aanvaller prikte de bal op de voet van Leiah Brigitha na een mooie steal van de sterk spelende Carlien Dirkse van den Heuvel. De toegekende strafcorner bleek een prooi voor Amsterdam-keeper Anne Veenendaal.

De eerste twintig minuten van de wedstrijd waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Op een klein kansje voor Kiki Collot d’Escury na, werd de strijd met name op het middenveld uitgevochten. Met nog een kwartier op de klok nam SCHC het heft in handen wat resulteerde in een aantal grote kansen. Veenendaal was alert bij een tip-in vanaf kopcirkel van Dirkse van den Heuvel en Verhage speelde de bal net naast het doel na een uitstekende pass van Maike Stöckel.

Vlak voor het rustsignaal moest SCHC-keeper Inge Vermeulen pas voor het eerst in actie komen bij een inzet van Maria Verschoor. Met nog zestig seconden te spelen kreeg Amsterdam nogmaals de mogelijkheid de score te openen, Eva de Goede zag haar strafcorner echter net naast het Stichtse-doel verdwijnen.

De eerste kans na de pauze was voor Amsterdam, maar de volgende tien minuten had de nummer drie van de reguliere competitie niets meer in te brengen. SCHC voerde de druk op en Amsterdam kon slechts verdedigen. Na tien minuten spelen legde aanvoerder Soledad Garcia de bal behendig op de voet van Ellen Hoog. De gegeven strafcorner werd door Caia van Maasakker hard en hoog achter Veenendaal gesleept. Nog geen drie minuten later stond de 2-0 op het scorebord. Garcia legde de bal met haar backhand schitterend voor, waarna Stöckel het tweede doelpunt simpel kon binnenglijden.

Met nog een kwartier te spelen kreeg Roos Drost het publiek in Bilthoven voor de derde maal op de banken. Met een strak backhandschot zorgde de van Kampong overgekomen aanvaller voor de 3-0. Drie minuten later was het alweer raak. Van Maasakker tekende uit een strafcorner voor haar tweede treffer van de middag. De 4-1 van Eva de Goede zes minuten voor het einde van de wedstrijd was slechts voor de statistieken.

Door de overwinning van SCHC komen beide ploegen zondag voor de derde keer binnen vier dagen in actie voor het allesbeslissende duel om de finaleplek van de play-offs. De wedstrijd begint om 15.00 uur in Bilthoven.