Nintendo presteert opnieuw ondermaats

Nintendo boekt voor het tweede achtereenvolgende jaar teleurstellende jaarcijfers. Het boekte 54,5 miljoen euro nettowinst, maar leed een operationeel verlies van 305 miljoen euro. De verkoop van Nintendo 3DS en Wii U is niet naar de verwachting van het bedrijf. Vorig jaar werd een nettoverlies van 403 miljoen euro geboekt.

Waar Nintendo 3DS wereldwijd 13,9 miljoen exemplaren heeft verkocht, gaat de populariteit vooral in eigen land op. In Japan ging de draagbare spelcomputer 5,9 miljoen keer over de toonbank. Wii U, sinds afgelopen najaar verkrijgbaar, is 3,45 miljoen keer verkocht. Volgens Nintendo vallen die cijfers tegen door een gebrek aan spellen.

De softwareverkoop zit Nintendo eveneens niet mee. Het bedrijf geeft aan meer verwacht te hebben van de verkoop van spellen als Super Mario 3D Land, Mario Kart 7 en New Super Mario Bros 2 in Europa en de Verenigde Staten.

Nintendo heeft desalniettemin grote verwachtingen van het huidige boekjaar. Het bedrijf denkt negen miljoen exemplaren van Wii U te verkopen, en achttien miljoen van Nintendo 3DS. De verkoop van Nintendo DS en Nintendo Wii komt nagenoeg stil te liggen. Nintendo denkt volgend jaar maart het boekjaar af te sluiten met een winst van 428 miljoen euro.