Cyprus heeft een deal

Cyprus heeft een fiat gekregen van de trojka voor een heffing van twintig procent op spaartegoeden boven de honderdduizend euro bij Bank of Cyprus. Dat zegt een anonieme bron binnen de Cypriotische regering zaterdag tegen persbureau Reuters.

De trojka van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank zou ook akkoord zijn met een heffing van vier procent op tegoeden van een ton bij andere Cypriotische banken. Een plan om geld van pensioenfondsen te gebruiken om de benodigde miljarden bijeen te krijgen heeft het niet gehaald. Onder meer Duitsland was hier fel tegen, schrijft Reuters.

Cyprus moet voor maandagavond 5,8 miljard hebben verzameld om daarmee tien miljard euro steun los te krijgen van de zestien andere eurolanden en het IMF. De ECB heeft aangekondigd te stoppen met liquiditeitssteun aan de noodlijdende Cypriotische banken als er maandag geen akkoord is. De Eurogroep onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem komt zondagavond bijeen om de plannen van Cyprus te bespreken.