[Video] Griekse voetballer brengt Hitler-groet na doelpunt

De Griekse voetballer Giorgos Katidis schoot zaterdag zijn ploeg AEK Athene naar de overwinning tegen Veria (2-1). Over de wedstrijd zelf zal weinig worden nagepraat, maar het juichen van Katidis zal nog lang worden nabesproken. De Griek bracht namelijk de Hitler-groet richting het publiek.

Katidis was zich van geen schuld bewust. "Ik ben geen fascist. Ik had dit nooit in mijn hoofd gehaald als ik had geweten wat dit zou betekenen", zo liet hij zich ontvallen via Twitter.

Zijn Duitse trainer, Ewald Lienen, verdedigde zijn pupil: "Hij is nog jong en heeft helemaal geen politieke ideeën. Ik denk dat hij de groet op het internet heeft gezien zonder daadwerkelijk te weten wat het betekent. Na afloop zat hij in de kleedkamer te huilen na het zien van de reacties."

Update 14.30 uur
De Griekse voetballer Giorgos Katidis is levenslang verbannen uit alle nationale teams. De 20-jarige middenvelder van AEK Athene kreeg die straf opgelegd omdat hij zaterdag een treffer in een competitiewedstrijd vierde met een nazigroet. De Griekse voetbalbond noemde Katidis' actie zondag 'een zware belediging aan alle slachtoffers van de nazi's'.

Katidis bood inmiddels op televisie en op Twitter zijn excuses aan nadat een storm van kritiek was losgebarsten op sociale media. Hij claimde niet te weten wat het gebaar betekende. Katidis speelde nog nooit voor het nationale team. Wel is hij jeugdinternational geweest.

Met de straf van de Griekse voetbalbond is de kous nog niet af voor Katidis. Zijn club AEK en de Griekse competitie overwegen de speler ook te straffen. AEK kan bovendien gestraft worden door de bond. De harde kern van AEK heeft inmiddels geëist dat Katidis uit de selectie wordt gezet.


De beelden van de Hitler-groet (Bron: Dailymotion)