Rutte: SNS maakte flinke blunders

Bij SNS Reaal zijn 'grote blunders' begaan. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Nationalisatie van de bank-verzekeraar was volgens Rutte wel de 'enige juiste keuze'.

De nationalisatie kost miljarden aan belastinggeld. De premier zei heel goed te begrijpen dat veel mensen dit 'geen prettig idee' vinden. Dat het nodig was, zorgt dan ook voor 'flinke hoofdpijn' bij Rutte. Alle alternatieven zouden de afgelopen weken 'zorgvuldig' zijn bekeken. "Na lang wikken en wegen moesten we vaststellen dat deze route de enige juiste keuze was."

Tegelijkertijd staat de staat voor de stabiliteit van de bankensector en de veiligheid van het geld en de Nederlandse spaarders. "Omvallen van de bank zou beide in gevaar hebben gebracht", zei Rutte. "Daarom kunnen we niet afzijdig blijven. Niet ingrijpen had ons uiteindelijk meer gekost."

De nieuwe topman van SNS Reaal krijgt een jaarsalaris van 550.000 euro. Rutte vindt het verdedigbaar dat dit ruimschoots boven de balkenendenorm ligt. "Anders had je geen topman gekregen." Hij vindt het een onverantwoord risico om op zoek te gaan naar iemand die onder de balkenendenorm verdient. "Dit is een marktconform salaris in het belang van de belastingbetaler." Het is wel minder dan bij andere banken wordt betaald, aldus de premier.