'Opwarming Aarde gestopt'

Uit recent onderzoek blijkt dat de opwarming van de Aarde zestien jaar geleden is opgehouden. Sindsdien zijn de temperaturen in grote lijnen stabiel. Bij het onderzoek zijn gegevens van meer dan drieduizend meetpunten gebruikt. Dat schrijft The Daily Mail tenminste.

Vorig jaar werd er nog een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat de Aarde wel degelijk nog opwarmde, maar daarbij werd het relatief warme jaar 2010 als eindpunt gebruikt, waardoor een vertekend beeld ontstond.

Opmerkelijk is dat de resultaten van het meest recente onderzoek niet met zoveel bombarie zijn gepresenteerd als die van vorige onderzoeken. Anderzijds wijkt de conclusie van dit onderzoek dusdanig af van dat van andere, dat er veel ruimte overblijft voor discussie. Zo zou het goed mogelijk kunnen zijn dat de opwarming van de Aarde niet gestopt is, maar dat er sprake is van een soort pauze.

Klimaatwetenschap is bijzonder complex, waardoor modellen nooit voor de volle honderd procent betrouwbaar zijn. Het is bewezen dat de mens een aandeel heeft, maar hoe groot dat aandeel exact is, is vrijwel onmogelijk te bepalen.

Update 15.05 uur:

Inmiddels heeft een woordvoerder van MET Office, waarvan de onderzoeksresultaten afkomstig zouden zijn, laten weten dat uit hun onderzoeksgegevens dergelijke conclusies niet getrokken kunnen worden.