Laurentius-commissaris op non-actief bij Servatius

Een toezichthouder van de Maastrichtse corporatie Servatius is op non-actief gezet. Elsbeth van Hijlckama Vlieg had daar zelf om gevraagd, omdat ze commissaris is bij de in opspraak geraakte woningcorporatie Laurentius. Dat bevestigde de corporatie vrijdag na berichtgeving hierover in nrc.next.

Van Hijlckama Vlieg deed het verzoek aan de raad van toezicht medio juli. "Hierdoor krijgt zij de handen vrij om te reageren op de gang van zaken bij Laurentius zonder dat dit Servatius direct raakt", verklaart de raad het besluit om aan het verzoek gehoor te geven.

Bij Laurentius loopt een forensisch onderzoek naar fraude, waarin ook de rol van de raad van commissarissen onder de loep wordt genomen. Bij de Brabantse corporatie zou al tien jaar sprake zijn van vastgoedfraude, schreef NRC Handelsblad donderdag. De directeur van Laurentius zou hebben meegedeeld in de winst van panden die voor veel geld waren verkocht aan zijn corporatie.

De fraude kwam dit voorjaar aan het licht. Deze week werd bekend dat Laurentius in acute geldnood verkeert. Bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw is aangeklopt voor 25 miljoen euro aan overbruggingskrediet.