Horeca wil af van gedwongen duur bier

Koninklijke Horeca Nederland heeft woensdag aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gevraagd om op te treden tegen de vier grote bierbrouwers Heineken, Grolsch, Bavaria en AB InBev. Deze houden de horeca-ondernemers te zeer in een wurggreep en zijn daardoor mede schuldig aan de woekerprijzen in cafés, aldus de branchevereniging.

De NMa gaat daarom om de tafel zitten met brouwers en horeca-ondernemers, zo meldt de NOS. De rol van de brouwers in de financiering van de horeca wordt daarbij zeker onder de loep genomen. Uit onafhankelijk onderzoek van onderzoeksbureau Panteia/EIM is gebleken dat brouwers hiermee de cafébazen in hun greep houden. Driekwart van de horeca-ondernemers heeft volgens Panteia/EIM een relatie met een brouwerij 'die verdergaat dan alleen een leveranciersrelatie'.

Volgens het onderzoek wil een kwart van de kroegbazen graag overstappen van brouwerij, maar het is vrijwel onmogelijk deze stap ook daadwerkelijk te zetten. Kasteleins huren hun pand namelijk vaak van hun bierbrouwer. De huurcontracten tussen brouwers en cafébazen laten volgens Koninklijke Horeca Nederland te weinig ruimte voor marktwerking. "De prijzen worden opgedreven en dat is heel slecht voor de consument," aldus KHN-voorziter Naber.

Koninklijke Horeca Nederland concludeert uit het onderzoek dat de Nederlandse biermarkt op slot zit. "Brouwerijen zeggen wel dat de markt anders moet, maar kunnen of willen dat niet." Het Europese Hof van Justitie heeft de vier grote brouwers eerder al een boete opgelegd van 274 miljoen euro, voor eenzelfde situatie op de biermarkt tussen 1996 en 1999.