Von Trier kiest werk naziarchitect als inspiratie

Lars von Trier heeft weer van zich laten horen. De Deense regisseur roept het publiek op zich voor een nieuw filmproject, Gesamt, te laten inspireren door onder meer een werk van naziarchitect Albert Speer.

Von Trier stelde de regels op voor het filmproject en koos zes kunstwerken waar mensen hun inzendingen op kunnen baseren. Naast minder omstreden werken als Paul Gauguins D'où Venons-nous, Que Sommes-nous? Où Allons-nous? en Ulysses van James Joyce, kan het publiek ook een filmpje baseren op Speers Zeppelintribune in Neurenberg.

De filmpjes worden verzameld en samengebracht door Jenle Hallund, die eerder met Von Trier samenwerkte als scenarioadviseur voor Melancholia. De regisseur kwam vorig jaar tijdens een persconferentie over die film in Cannes onder vuur te liggen toen hij zei begrip te hebben voor Adolf Hitler en zichzelf een nazi te vinden.

Von Trier liet ook weten bewondering te hebben voor Speer. Later verontschuldigde de Deen zich voor zijn episode en zei hij dat het om een slechte grap ging.


Von Trier kiest werk naziarchitect als inspiratie (Foto: Novum)