Bijzondere bijstand vooral naar alleenstaanden

De bijzondere bijstand, een uitkering bovenop de bijstand voor mensen die te weinig inkomen hebben voor noodzakelijke uitgaven, wordt voor ruim zestig procent uitgekeerd aan alleenstaanden. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over vorig jaar.

Een kwart miljoen mensen hebben vorig jaar een beroep gedaan op de bijzondere bijstand. Daarvan was 41 procent alleenstaand en 22 procent alleenstaand met kinderen. Paren, met of zonder kinderen, doen maar in geringe mate beroep op de bijzondere uitkering.

Per jaar wordt ongeveer vierhonderd miljoen euro door gemeenten uitgekeerd aan bijzondere bijstand. In de meeste gevallen wordt het geld uitgegeven aan inrichting van de woning of huisraad. Rechtsbijstand, verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid en ziektekosten of huishoudelijke hulp zijn ook belangrijke doelen.

Gekeken naar hun aandeel in de bevolking, krijgen niet-westerse allochtonen relatief vaak bijzondere bijstand. Zij maken tien procent uit van de Nederlandse bevolking en 38 procent van de groep met een bijzondere bijstand.

Vrouwen maken veel vaker gebruik van de uitkering dan mannen, zestig om veertig procent. "Dit hoge aandeel is voor een belangrijk deel te verklaren doordat negen op de tien eenoudergezinnen bestaan uit vrouwen met kinderen", schrijft het CBS.