VNG wil salarisverlaging ambtenaren

Gemeenteambtenaren moeten volgend jaar een procent salaris inleveren. Op die manier verdwijnen minder banen bij gemeenten, stelt de Amsterdamse wethouder Eric van den Burg (VVD) dinsdag in De Telegraaf. Hij is een van de onderhandelaars in het cao-comité van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

"Behoud van banen is volgens mij belangrijker dan een loonstijging", legt Van den Burg in de krant uit. Hij wijst erop dat bij de gemeenten in Nederland 180 duizend ambtenaren werken. Door het salaris met een procent te verlagen, hoeven volgens hem achttienhonderd banen minder te verdwijnen.

Iedere salarisverhoging moet volgens hem dan ook onbespreekbaar zijn. De nullijn, die minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) voorstaat, noemt hij het maximaal haalbare.

Van den Burg brengt zijn eisen woensdag in bij de andere onderhandelaars van de VNG. De groep komt dan bijeen om te bepalen wat de inzet voor de nieuwe cao wordt.

In een pas overeengekomen cao staat dat de ambtenaren tot het eind van dit jaar twee procent loonsverhoging krijgen. De leden van Abvakabo FNV moeten hier nog mee instemmen. Spies liet vorige week weten dat ze de lonen alsnog wil bevriezen omdat met een loonstijging het verkeerde signaal zou worden afgegeven.

Abvakabo FNV stelde dat Spies niet door de ' uitgebalanceerde' gemeente-cao mag fietsen. "Zij heeft er niets mee te maken en gaat er niet over", zei een woordvoerder. Van den Burg wil overigens niets veranderen aan de huidige cao, maar wil volgend jaar wel een verlaging doorvoeren.