FNV: vervolging machiniste staat niet vast

Het staat niet vast dat de machiniste die zaterdag in Amsterdam door een rood sein reed en frontaal op een sneltrein botste strafrechtelijk wordt vervolgd. FNV Bondgenoten heeft het Openbaar Ministerie in oktober gevraagd machinisten die door rood rijden niet langer te vervolgen. "Het OM lijkt geneigd daarin mee te gaan", zegt bestuurder Roel Berghuis dinsdag.

De bond wees er in oktober op dat machinisten incidenten veilig moeten kunnen melden zonder dat ze zelf meteen in staat van beschuldiging worden gesteld. "Er is geen machinist die het in zijn hoofd haalt om expres door rood te rijden", legt Berghuis uit. "Als het gebeurt, moet er meer aan de hand zijn. De situatie kan bijvoorbeeld onoverzichtelijk zijn."

Het is volgens hem beter eerst de onderzoeken af te wachten en dan te besluiten of een machinist moet worden vervolgd. "Het is van belang na te gaan wat er misgaat als een machinist door rood rijdt. We moeten hiervan leren voor de toekomst." Vervolging zou het leren en verbeteren in de weg staan.

Bij het ongeluk vielen 42 zwaargewonden en 75 lichtgewonden. Achttien slachtoffers werden in een ziekenhuis opgenomen. Zondag overleed een 68-jarige vrouw uit het oosten van het land aan haar verwondingen. Maandag lagen nog tien slachtoffers in het ziekenhuis.