'Machiniste stoptrein miste rood sein'

Direct na het treinongeluk in Amsterdam zei de machiniste van de stoptrein te vrezen dat ze een rood sein had gemist. Dat schrijft redacteur Hein Janssen van de Volkskrant in een ooggetuigenverslag in de krant. Hij zat in de voorste coupé van de stoptrein.

Kort na de klap waardoor Janssen uit zijn bank werd geslingerd, ging de deur van de bestuurderscabine open. "Ik vrees dat ik een rood sein heb gemist", zou ze hebben gezegd. Daarna ging ze terug naar haar cabine om hulp in te schakelen. Vervolgens verleende ze volgens de redacteur overal steun en assistentie.

Een woordvoerder van de NS stelde zaterdag na de frontale botsing tussen de stoptrein en een sneltrein al dat dit alleen plaats kon hebben gevonden als een van de machinisten een rood sein heeft genegeerd. Bij het ongeluk vielen 42 zwaargewonden en 75 lichtgewonden. Een 68-jarige vrouw overleed zondag aan haar verwondingen.

Door het treinongeluk en de onderzoeken die volgden was de dienstregeling tot en met zondag verstoord. Maandag rijden de treinen weer volgens schema, meldt de NS.