Schultz wil maatregelen ProRail na treinbotsing

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil van spoorbeheerder ProRail weten of de komende tijd soortgelijke situaties als zaterdag rond het treinongeluk in Amsterdam zich voordoen op het spoor. Dat schrijft zij maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De botsing van een Sprinter en een Intercity kostte aan een persoon het leven, ruim honderd anderen raakten gewond.

Uit eerste onderzoeksresultaten is op te maken dat de Sprinter een rood sein negeerde, om vervolgens nog ruim 350 meter door te rijden en een wissel open te rijden. Het betreffende sein was voorzien van een eerste generatie ATB (Automatische Trein Beïnvloeding), waardoor bij snelheden beneden de veertig kilometer per uur niet automatisch wordt ingegrepen. ProRail stelt volgens Schultz dat als het sein was uitgerust met ATB-Verbeterde versie, deze botsing waarschijnlijk was voorkomen.

In de buurt van het ongeval vonden werkzaamheden plaats aan het spoor. De planning van de treinen was echter zodanig dat ze elkaar niet tegen zouden komen. Door de vertraging van de Intercity, 'die op zich vrij gebruikelijk van omvang was', kwamen de treinen elkaar op hetzelfde spoor tegen, aldus de minister.

Schultz van Haegen heeft ProRail op basis van de voorlopige conclusies gevraagd te kijken of onmiddellijk maatregelen kunnen worden genomen. Daarbij wil ze onder meer weten of in Amsterdam of elders de komende periode zich vergelijkbare situaties voordoen.

Ook moet de spoorbeheerder kijken welke maatregelen moeten worden genomen wanneer minder sporen dan normaal beschikbaar zijn. Verder wil de minister weten of in vergelijkbare situaties niet anders moet worden omgegaan met seinen die niet zijn uitgerust met de verbeterde ATB-versie.