Bekerduel Ajax en AZ overgespeeld zonder publiek

Vandaag deed de KNVB een uitspraak omtrent het gestaakte bekerduel tussen Ajax en AZ. KNVB-directeur Bert van Oostveen liet vanmorgen tijdens een speciaal ingelaste persconferentie weten dat het bekerduel tussen Ajax en AZ in zijn geheel zal worden overgespeeld op donderdag 19 januari om 14:30 uur zonder publiek.

"Tuchtrechtelijk gezien hadden wij als KNVB drie mogelijkheden; overspelen, verderspelen met een stand van 1-0 in het voordeel van Ajax en AZ met tien man, of de tussenstand als einduitslag bepalen. Mochten we ervoor gekozen hebben om door te voetballen vanaf de 37e minuut met elf tegen elf, dan zouden wij buiten ons boekje om handelen. Dit is juridisch niet mogelijk", aldus Van Oostveen over het besluit.

Precies een week geleden verstoorde een Ajax-hooligan de wedstrijd tussen Ajax en AZ door AZ-doelman Esteban te belagen. De hooligan, die een stadionverbod had, wilde de keeper schoppen. Esteban kon de hooligan ontwijken en verkocht hem een aantal trappen, waarop scheidsrechter Bas Nijhuis de rode kaart aan de doelman gaf.

AZ-trainer Gertjan Verbeek haalde vervolgens zijn spelers van het veld. Nijhuis kon vervolgens niets anders doen dan de wedstrijd te staken. Op dat moment stond Ajax met 1-0 voor dankzij een treffer van Gregory van der Wiel. De KNVB heeft besloten om AZ niet te straffen voor het verlaten van het veld.

De winnaar van het bekerduel speelt op woensdag 1 februari de kwartfinale tegen de amateurs van GVVV. Ajax en AZ treffen elkaar drie dagen na het overgespeelde bekerduel ook in de competitie. De Amsterdammers moeten dan op bezoek in Alkmaar.

Boete voor Ajax

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft Ajax een schikkingsvoorstel gegeven naar aanleiding van het beruchte incident tijdens de bekerwedstrijd tegen AZ. De Amsterdammers kregen een boete van 10.000 euro en één voorwaardelijk thuisduel zonder publiek.

Bij de voorwaardelijke straf van Ajax geldt een proeftijd van twee jaar, voor zowel de competitie, het bekertoernooi en de play-offs. Ajax heeft tot 2 januari 12.00 uur de tijd om te reageren op het voorstel. 


Keeper Esteban belaagd door Ajax-hooligan (Foto: Pro Shots)