Rekenkamer: Schippers beheerst zorguitgaven niet

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft weinig zicht op de ontwikkeling van de zorguitgaven en kan de uitgaven aan de zorg nauwelijks tijdig beheersen. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde rapport Uitgavenbeheersing in de Zorg van de Algemene Rekenkamer.

De afgelopen tien jaar werd het budget bijna jaarlijks overschreden en bovendien wordt pas na enkele jaren zichtbaar hoeveel de zorg in een bepaald jaar heeft gekost, staat in het onderzoek. De informatievoorziening aan de Tweede Kamer moet beter; het parlement krijgt nu verschillende rapportages die onderling wel zo'n twee miljard kunnen verschillen.

De bewindsvrouw kan weliswaar de zorguitgaven enigszins beheersen door in te grijpen in het basispakket of het verhogen van de eigen bijdrage, maar volgens de Rekenkamer is er weinig zicht op het effect van deze instrumenten. Ook worden ze niet optimaal benut.

De ramingen voor de ontwikkeling van de zorguitgaven die worden gemaakt door Schippers' ministerie vallen bovendien hoger uit dan die van het Centraal Planbureau, die het kabinet gebruikt bij het vaststellen van het zorgbudget. Schippers neemt daardoor verantwoordelijkheid voor een budget dat een paar miljard lager is dan haar eigen departement nodig vindt.

Schippers laat in een reactie weten dat in haar begroting de ramingen van het CPB en die van haar eigen ministerie zijn verwerkt. Ook vindt zij dat haar maatregelen om de zorguitgaven te beheersen wel degelijk effect hebben.